Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Chocola is lang houdbaar, mits goed opgeslagen natuurlijk. Heeft de chocolade geen vulling en is deze massief? Dan is chocolade makkelijk meer dan 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we tabletten, chocoladeletters en repen, maar ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren.
Chocolade die wit uitgeslagen is is nog prima te gebruiken voor het bakken van taarten, gebak en koekjes. Of voor cupcakes en brownies. De smaak blijft precies de zelfde. Je kunt er ook altijd nog chocolademelk van maken.
Check ook altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Na deze datum is de chocola heus niet direct bedorven, maar gaat de smaak wel langzaam maar zeker achteruit. Nog een laatste tip: bewaar aangebroken chocolade niet in de open lucht, maar in aluminiumfolie, een trommeltje of ziplockzakje.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer; Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur; Als de verpakking is geopend, moet de chocola luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.
Veel letters hebben over de lengte ribbels. Dankzij deze ribbels komen de letters makkelijker uit de vorm. Daarnaast maskeren de ribbels beschadigingen op het oppervlak van de letter.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
harde kazen, droge koekjes, chips, zoet broodbeleg, ontbijtgranen,…) kunt u zelf beoordelen of de producten geschikt zijn voor consumptie. Ze kunnen mogelijk nog tot 2 maanden (en zelfs langer) na de THT-datum geconsumeerd worden.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.
De beste bewaartemperatuur voor chocolade zonder vulling ligt tussen de 12⁰C en 20⁰C, voor bonbons rond de 12⁰C en dat terwijl de temperatuur van de koelkast zo rond 3⁰C à 4⁰C ligt. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming.
De S is van Sinterklaas, daarover zijn de meeste mensen het wel eens. De M is vermoedelijk afkomstig van Moeder ; een veel gebruikte en toepasselijke 'beginletter' van een vrij algemene groep ontvangers van dit gebak.
De letter M is veruit de meest verkochte chocoladeletter, omdat hij niet alleen geschikt is voor Maaikes, Maxen, enzovoort, maar ook voor alle moeders. Alleen al bij Verkade zorgt de M voor 14% van de miljoenenproductie. Ook de S ('Sinterklaas') en de P ('Piet', 'papa') doen het goed.
De letter M is de dertiende letter in het moderne Latijnse alfabet. De M geeft de klank /m/ weer, zowel in de klassieke als in de moderne talen. De vorm is afkomstig van de Griekse letter Mu (Grieks) (Μ, μ) die zelf is gebaseerd op de Semitische letter Mem.
Bewaar chocolade nooit in de koelkast. Als chocolade in aanraking komt met water, verandert het product. Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur.
Waarom Tony Chocolonely niet in koelkast? Door chocolade in de koelkast te leggen, loop je het risico dat het water in de repen condenseert waardoor de chocola wit kan uitslaan. Dat komt omdat het water op microscopisch niveau reageert met de suiker, die vervolgens kristalliseert.
Idealiter moeten (verse) pralines binnen de acht dagen na aankoop gegeten worden. Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden.
Pure chocolade is ongeveer 1,5 tot 2 jaar houdbaar. Melk- en witte chocolade 1 tot 1,5 jaar. Je kunt chocolade nadat de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken vaak nog prima eten. De chocolade is dan niet bedorven, maar de kwaliteit wordt langzaam minder.
Kun je wit uitgeslagen chocola nog eten? Je chocola ziet er met zo'n witte waas misschien niet meer zo smakelijk uit, maar de chocolade kun je gewoon nog prima opeten. Je chocola is niet bedorven, de kwaliteit is alleen achteruit gegaan doordat de kristallen beschadigd zijn geraakt.