De oorzaak van bewegingskreupelheid bevindt zich vaak boven het been terwijl de oorzaak van belastingskreupelheid meestal onder de voorknie (in het voorbeen) of onder het spronggewricht (in het achterbeen) gevonden wordt.
Vaak is het inderdaad een kwestie van het de tijd geven. Als het langer dan drie maanden duurt zou ik je paardje eens laten onderzoeken. Koelen heeft nu geen zin meer, dat is alleen zinvol in de acute situatie, dus wanneer de misstap/het ongeluk(je) net gebeurd is.
In het geval van een peesletsel is het zeer onverstandig om 6 weken te gaan stappen. Na twee weken is de meeste pijnlijkheid wel verdwenen en gaat het dus beter met je paard. Helaas is het zo dat een eventueel “gat” in de pees dan ook al is gevuld met littekenweefsel, en dat is zonde.
Een kreupelheid is meestal een teken van pijn of ongemak bij het gebruiken van het been. Dit kan komen doordat het belasten van het been pijnlijk is of juist als het bewegen pijn doet. Daarom maakt men vaak onderscheid in een belastingskreupelheid of een bewegingskreupelheid.
Er is een verschil tussen acute en chronische kreupelheden. Acute kreupelheden zijn bijvoorbeeld hoefzweren, kneuzingen, botscheuringen etc. Chronische kreupelheden zijn eerder het gevolg van overbelasting of slijtage, zoals artrose. Na de anamnese zal de dierenarts verder onderzoek uitvoeren.
De kreupelheid is over het algemeen beter zichtbaar op een zachte bodem. Op een kleine cirkel neemt het kreupelen toe als het pijnlijke been zich aan de buitenkant van de cirkel begeeft omdat het been dan een grotere beweging moet maken en dus meer pijn zal doen.
Re: prijzen foto's / kreupelheidsonderzoeken
Echo is rond de 100 euro, is een kostbaar onderzoek. Uitverdoven kost je een paar tientjes en voor het kreupelheidsonderzoek zelf gelden verschillende tarieven.
Kreupelheid is een afwijking aan het bewegingsapparaat van het paard. Botten, spieren, pezen, banden en gewrichten zijn onderdelen van het bewegingsapparaat. Een kreupelheid kan door verschillende oorzaken ontstaan. Zo kan een acute kreupelheid ontstaan door trauma zoals verzwikkingen, zoolzweren, fracturen etc.
Gedrag en houdingen: veranderingen in gedrag en houdingen die een paard met pijn aan kan nemen zijn: minder bewegen, rusteloos, het hoofd laten hangen, onrustig, proberen te vluchten, rollen, met een hoef over de grond schrapen of een stijve houding aannemen.
Stampen = irritatie
Stampen is het optillen van het been en deze met een krachtige beweging op de grond stampen. Stampen is een manier om irritatie aan te geven. Vaak is het een kleine irritatie zoals een vlieg. Maar in sommige gevallen zie en hoor je paarden meerdere keren per uur stampen.
Symptomen van hoefbevangenheid
Stijfjes en stram bewegen. Warme hoeven en soms een verdikte en pijnlijke kroonrand. Duidelijk voelbare digitale pols (je voelt de bloedvaten in de ondervoet duidelijk kloppen). De punt van de straal van de hoef is gevoelig.
een harde ondergrond is gevoelig als ze te krot bekapt zijn. en klopt dat het bij het ene paard wat langer duurt dan het andere. mijn ervaring is eigenlijk dat het na een anderhalve week/2 weken wat verbeterd. dan is de hoef weer wat gegroeid en is het minder gevoelig...
Dit gaat vaak gepaard met de kenmerkende ontstekingsreactie: warmte, zwelling en vaak pijn. Dit duurt meestal 10-21 dagen. Tijdens deze periode helpt het om de pees goed te koelen gedurende 20 minuten. Daarnaast kan ontstekingsremmende medicatie in deze fase een rol spelen.
Een paard met hoefkatrolontsteking kan een één- of beiderzijdse kreupelheid vertonen. In de meerderheid van de gevallen betreft het de voorbenen. Tijdens de training zijn bijvoorbeeld wendingen, het landen na een sprong en het trainen op een hardere ondergrond vaak pijnlijk voor een paard met podotrochleose.
Re: Hoe lang kreupel na hoefzweer/ontsteking in de voet? als de zool zweer open is gemaakt is de druk er af en moet ie eigenlijk al gelijk beter lopen en met 1 tot 2 dagen gewoon rad zijn.
Paarden die zonder aanleiding plots heel kreupel zijn, worden sterk verdacht van een hoefzweer. De hoef voelt vaak lokaal warm aan en een duidelijke polsslag in de voet kan voelbaar zijn. Als het probleem iets langer bestaat kan het been tot aan de kogel dik worden.
Voor paardeneigenaren vaak een bekend geluid: het schrapen van het voorbeen op de vloer of tegen de staldeur. Dit kan gedrag zijn dat het paard laat zien als hij de voerkar hoort aankomen, maar onderzoekers zeggen nu dat het ook een teken van ongemak kan zijn.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Zwiepen. De staart zachtjes heen en weer slaan is om de vliegen weg te jagen. Maar als het paard de staart zo hard mogelijk heen en weer slaat is hij geïrriteerd of boos. Dit is meestal een behoorlijk duidelijk waarschuwingssignaal dat hij gaat trappen of bokken en je moet er direct aandacht aan besteden.
Ataxie is de benaming voor een klinisch symptoom: een paard met een verminderde coördinatie. Bij een atactisch paard is een verstoring in de zenuwgeleiding aanwezig. Hierdoor worden de signalen vanuit de hersenen of vanuit het ruggenmerg (Wobbler) naar de spieren, niet of onvoldoende doorgegeven.
Een spierbevangen paard: de oorzaken
De oorzaken van spierbevangenheid worden nog steeds onderzocht, maar tot nog toe zijn er enkele oorzaken bekend van spierbevangenheid: Teveel krachtvoer (teveel suikers en zetmeel) in verhouding tot de hoeveelheid beweging. Deze variant staat vaak nog bekend als Maandagziekte.
Spat is een veelvoorkomende klacht waarvoor paardeneigenaren bij de dierenarts komen: het paard loopt niet lekker, niet rad of er is sprake van een duidelijke kreupelheid in het achterbeen. Spat is osteo-artrose van de 2 onderste van de 4 gewrichtjes in het spronggewricht.
De kosten zijn afhankelijk van het centrum ongeveer 1200 euro. In tegenstelling tot de scintigrafie, kunnen we hier vaak wel een gedetailleerde diagnose mee stellen, maar is het te onderzoeken deel van het paard klein. We moeten dus zeker weten waar de pijn vandaan komt.
Een standaard röntgenfoto (kaal) kost meestal rond de € 30 – €50,- per stuk. Hierbij zijn de voorrijkosten, de verdoving en een eventuele startprijs niet berekend. De eerste foto kan daarom soms duurder zijn.
Bij een peesblessure door overbelasting zullen als eerste symptomen temperatuurverschil tussen de benen (het geblesseerde been voelt warmer aan), vaak een zwelling in het been en een (licht) kreupel paard zijn. De kreupelheid neemt vaak af na een aantal dagen rust en neemt toe wanneer het paard weer meer belast wordt.