Ongeopende mosterd blijft tot wel 3 jaar goed.Eenmaal geopend, heb je ongeveer een jaar voordat het bederft, hoewel een aantal soorten nog gemakkelijk 2 jaar goed blijft.
De mosterd is ranzig, ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Maak een glazen pot heel goed schoon (liefst even uitkoken) en vul deze met de mosterd. Bewaar de mosterd in de koelkast. Je kunt 'm een aantal weken bewaren, mits de pot goed schoon is.
Zelfgemaakte honing-mosterd dressing bewaren: ongeveer 3 dagen in de koelkast. Zelfgemaakte yoghurtdressing: 2-4 dagen in de koelkast. Een zelfgemaakte dressing met olie en azijn: In de koelkast wel 9 maanden tot een jaar.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hetzelfde gaat op voor mosterd. In de kast bewaar je mosterd slechts enkele maanden, in de koelkast blijft je mosterd echter vaak 1 jaar tot anderhalf jaar houdbaar zonder dat het ten koste gaat van de smaak.
De saus wordt gemaakt van mosterdzaden, azijn, water en zout, en kun je het beste bewaren in de koelkast. Als je dat doet, is het een jaar houdbaar. In de voorraadkast blijft het slechts een maand goed.
Houdbaarheid Mayonaise
Een nog niet geopende pot of fles gekocht mayonaise kun je doorgaans 2 tot 4 maanden buiten de koelkast bewaren. Is de pot of fles geopend, dan moet je dit in de koelkast bewaren. Vanzelfsprekend wel de verpakking dicht doen, anders kan het uitdrogen.
Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.
“Ketchup bestaat onder andere uit azijn en tomaten. Die zijn van nature ook zuur. Daardoor kan je ketchup op kamertemperatuur bewaren”, aldus de experten. “Tenzij je natuurlijk graag koude ketchup bij je frietjes eet, dan zet je de fles wel gewoon in de koelkast.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Het basisrecept van mosterd is heel eenvoudig: Mosterdzaad, water, zout en azijn. Maar je kan allerlei ingrediënten toevoegen om hem extra smaak en kleur te geven... zoals olie en kruiden als kurkuma. Maar ook honing of wijn.
De pittige mosterdsmaak blijft zo behouden. Wanneer je mosterd warm verwarmd, wordt de mosterd milder van smaak.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Dijon-mosterd is een Franse variant van mosterd die wordt gebruikt als specerij voor sandwiches, sauzen, glazuren, dressings, kruiden en meer. Het heeft een lichtgele kleur en is romig en pasteuze van textuur. Maak je geen zorgen over het schudden van Dijon-mosterd!
Deze wrange vloeistof gaf de Dijonmosterd zijn karakteristieke smaak en maakte hem onderscheidend van de rest. Dijonmosterd is lichtgeel van kleur, in tegenstelling tot Amerikaanse mosterd die heldergeel, iets intenser en prikkelender is. De mosterd uit Dijon heeft een pittige, scherpe smaak en is sterk en kruidig.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Een gesloten kuipje blijft 24 maanden goed, een gesloten blik 36 maanden. Eens geopend, bewaar je het natvoer best in de koelkast. Dan blijft het 2 à 3 dagen heerlijk vers. Denk eraan om het te bedekken met folie of een deksel: zo droogt het eten niet uit!
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).