Naast het hebben van een partner, een als goed ervaren gezondheid,vertrouwen in instanties en mensen en de mate van contact met vrienden, zijn ook persoonlijkheidskenmerken gerelateerd aan het gerapporteerde geluksniveau van mensen.
Gelukkige mensen zijn dankbaar en denken in overvloed
En dat hoe ze naar de wereld kijken veel invloed heeft op hoe ze zich voelen. Daarom kiezen ze er bewust voor om te focussen op waar ze dankbaar voor zijn, in plaats van op dat wat niet goed is.
Geluk draait onder andere om positieve emoties
Maar, dat niet alleen. Ook relaties, zingeving, succes en flow ervaren zijn allemaal factoren die in belangrijke mate bijdragen aan gelukkig zijn. En juist door te zorgen voor een goede balans tussen de verschillende onderdelen draagt het bij aan je geluk.
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
De zes boodschapperstofjes en neurotransmitters dopamine, serotonine, oxytocine, adrenaline/noradrenaline, endorfine en fenylethylamine worden “gelukshormonen” genoemd.
Ik word blij van lekkere gezonde dingen maken en eten. Ik word blij van muziek maken, van zingen, van mijn stem de vrije ruimte geven. Ik word blij als ik anderen dat ook hoor doen. Ik word blij van creëren, schrijven, beelden vangen en doorgeven.
Geld speelt een rol bij het ervaren van geluk: hoe hoger het inkomen, hoe hoger het ervaren geluksgevoel. Zo zegt 6 procent van de ondervraagden met de laagste inkomens ongelukkig te zijn, en 16 procent 'niet gelukkig en niet ongelukkig'.
Het grootste deel wordt bepaald door onze levenshouding, onze verwachtingen en mindset. Voor een deel is een positieve levenshouding genetisch bepaald, maar voor zo'n 40 % kan je geluksgevoelens beïnvloeden met gedrag.
Gelukkige mensen leven langer, gelukkig zijn beschermt tegen stress en gelukkige mensen hebben een leuker sociaal leven. Het is dus goed voor je gezondheid om gelukkig te zijn.
Voor geluk moet je je brein & mind een beetje kennen
Er zijn specifieke voorwaarden die het brein volgt om te bepalen of een emotie zich laat zien als blij, vrolijk of verdrietig. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van de ervaringen die je hebt opgedaan in je leven, je geconditioneerde mind.
Het heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die goed gaan. Dankbaarheid is een krachtige emotie van geluk, en wie zich dankbaar voelt is bijna per definitie gelukkig.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 40% tot 50% van ons geluksniveau genetisch is bepaald. Je zou het dus pech of mazzel kunnen noemen wanneer dit wel of niet voordelig voor je heeft uitgepakt. Daarnaast is er nog ongeveer 50% waar jij zelf invloed op kan uitoefenen.
Gelukkiger met goede relatie
Ook het hebben van een relatie gaat samen met de mate van geluksgevoelens. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van degenen zonder partner 79 procent. Voor het ervaren geluk is de kwaliteit van de relatie echter ook van belang.
Voldoende bewegen, 250 gram groente eten per dag, niet roken. Goed leven is veel meer dan gezond leven. Zinvol werk hebben bijvoorbeeld, een gelukkig gezin, een actief sociaal leven. Materiële zaken dragen bij aan de ervaring van goed leven: mooie kleren, een flitsende of praktische auto, een prettig huis.
Geld zorgt ervoor dat we kunnen functioneren in onze maatschappij. Zodat we voor onze familie en onszelf kunnen zorgen, een huis hebben, comfortabel kunnen leven en onze kinderen een goede toekomst kunnen bieden. Mensen die geld niet belangrijk vinden kunnen ook minder geld overhouden.
Een betrokken leidinggevende, geen stress op werk en lachen met collega's: uit onderzoek blijkt dat werknemers met plezier naar het werk gaan belangrijker vinden dan thuiskomen met een volle portemonnee.
Probeer elke dag om minimaal een half uur te bewegen.
Bewegen zorgt er ook voor dat er meer energiefabriekjes (ook wel mitochondriën genoemd) worden gemaakt in ons lichaam. Bewegen zorgt er ook voor dat er meer endorfines worden aangemaakt, wat ook weer een gunstige invloed heeft op de aanmaak van geluksstofjes.
Dopamine. wordt ook wel het beloningsmolecuul genoemd. Het komt vrij als we onze doelen proberen te bereiken en zet ertoe aan dingen te doen die plezier geven zoals eten, seks, of genotsmiddelen gebruiken. Sommige drugs werken – net als zoetigheden – rechtstreeks in op dit systeem.
De geluksdriehoek is een kompas: ze informeert over de weg die je kunt bewandelen om beter in je vel te zitten en dat gevoel vast te houden. Ze geeft info over nieuwe gewoontes die je kunt aanleren om gelukkig(er) te worden.