Het Tak 21-verzekeringscontract is een spaar- of beleggingsoplossing voor de middellange of lange termijn. Dit contract komt tot stand tussen een verzekeringnemer, een verzekerde, een begunstigde in geval van leven en een begunstigde in geval van overlijden.
In 2020 waren de reële rendementen in Tak 21 over het algemeen negatief. Dat komt door de lage rentevoeten en de traditionele hoge kosten en taksen. We raden nieuwe Tak 21-beleggingen dus af. Met uitzondering van pensioensparen natuurlijk, omdat u daar een fiscaal voordeel geniet.
Aan een tak 21-spaarverzekering zijn meestal volgende kosten verbonden: 2 % taks op de premies. Die wordt meteen afgetrokken van je storting. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro) en slechts 490 euro belegd.
Op fiscaal vlak bestaan er wel wat verschillen tussen tak 21-levensverzekeringen (die je een kapitaalgarantie en/of een gewaarborgd rendement bieden) en tak 23-levensverzekeringen (die doorgaans geen gewaarborgd rendement bieden).
Voor de meeste tak 21-spaarverzekeringen betaal je eenmalig een verzekeringstaks van 2%. Pensioensparen is vrijgesteld van deze taks.
Beleggingsverzekering – Tak 21
Een levensverzekering tak 21 is ideaal voor iedereen die: veilig wil beleggen: uw kapitaal is gegarandeerd, bovendien worden tak 21-producten beschermd door een garantieregeling die, in geval van faillissement, in een terugbetaling voorziet tot 100.000 euro.
Door het wegvallen van de belastingvermindering van de woonbonus, is langetermijnsparen zeker interessant om nog fiscaal voordeel te doen. Ook in dit scenario kunt u jaarlijks het maximumbedrag van 2.390 euro storten en tot 30% belastingvoordeel krijgen.
Conclusie. Een tak 23 wordt belast bij instap, terwijl een bancair fonds wordt belast op meerwaarde. Hierdoor zal een tak 23 snel interessanter blijken dan een bancair fonds, zeker voor de defensieve tot neutrale belegger.
De tak 26 is een beleggingsverzekering die vergelijkbaar is met een kasbon of obligatie. Een tak 26-product heeft geen verzekerde en geen begunstigde. Ze biedt je een gegarandeerd rendement aan voor een beperkte duur. Het kapitaal en de voorziene intresten krijg je uitbetaald op een tijdstip dat je zelf hebt bepaald.
Indien u de flexibiliteit wenst om gedurende de looptijd van strategie te kunnen veranderen, is een “tak 44” het juiste product voor u. Dat zijn levensverzekeringen die de eigenschappen van een tak 21 en 23 combineren. Deze formules laten u toe om zef te beslissen hoeveel risico u wenst te nemen.
De verzekering keert uit op de einddatum als de verzekerde dan nog leeft of juist overleden is. Als de verzekerde overlijdt vóór de einddatum, is er vanaf dat moment geen premie meer verschuldigd. De verzekeraar spaart dan verder en keert de afgesproken uitkering uit op de einddatum.
Met een levensverzekering kan u een kapitaal voorzien bij overlijden van de verzekerde (u of uw partner bijvoorbeeld) en zo uw levensstandaard en/of die van uw gezin beschermen. In dat geval is de tijdelijke levensverzekering met vast kapitaal een uitstekende oplossing.
De tak 21-spaarverzekering is een spaarproduct op middellange of lange termijn in de vorm van een levensverzekeringscontract. De opbrengst van je tak 21-spaarverzekering bestaat uit twee delen: De door de verzekeraar gewaarborgde rente op je premies.
Langetermijnsparen is een vorm van fiscaal sparen. Op de bedragen die je stort, kun je tot 30% belastingvermindering krijgen in het jaar volgend op je belastingaangifte. Hoeveel vermindering je ontvangt, hangt af van je persoonlijke situatie (het netto belastbaar beroepsinkomen, de keuze van het spaarbedrag…).
De bedoeling van pensioensparen is dat je het gespaarde bedrag opneemt wanneer je op pensioen gaat. Indien je het bedrag toch vóór jouw pensioen wilt opnemen, zal dat bedrag fiscaal worden onderworpen aan een zwaar boetetarief. Daarnaast riskeer je een uitstap- of afkoopvergoeding te betalen.
Tak 23-beleggingsverzekeringen zijn levensverzekeringen waarvan het rendement verbonden is aan dat van een of meerdere beleggingsfondsen. Die fondsen beleggen voornamelijk in aandelen, obligaties, liquiditeiten, vastgoed of een combinatie ervan.
Free Invest Plan is een spaarverzekering (tak 21), naar Belgisch recht, van AG Insurance NV, en aangeboden door BNP Paribas Fortis. De looptijd van een Free Invest Plan bedraagt 8 jaar en 1 maand. In het kader van een schenking met last kunt u ook een plan met een levenslange looptijd aangaan.
Een tak 26 is een kapitalisatieverrichting waarbij de verzekeringsmaatschappij naast kapitaalbescherming ook een interestgarantie verleent. De gewaarborgde interest kan verhoogd worden met een jaarlijkse winstdeelname.
Bij een tak 21-contract kan er ook een overlijdensdekking genomen voor het geval de verzekeringsnemer zou overlijden tijdens de loop van het contract. Bij de uitbetaling van een tak 21-levensverzekering, ontvangt men het gestorte geld, verminderd met de kosten.
Bij een Tak 23-beleggingsverzekering heeft u veel keuze om te spreiden in aandelen en obligaties. Bovendien zijn Tak 23-fondsen fiscaal gezien interessant wanneer u bv. een periodieke uitkering verlangt. U heeft ook heel wat vrijheid wanneer u ze inzet in uw successieplanning.
Wie mag tak 23-levensverzekeringen verkopen? Niet iedereen mag tak 23-levensverzekeringen te koop aanbieden. Sommige aanbieders van spaar- en beleggingsverzekeringen zijn mogelijk niet te vertrouwen.
Langetermijnsparen levert een belastingvoordeel op van 30 % op de premies die in de loop van het jaar worden gestort. Een maximumbedrag is fiscaal aftrekbaar en hangt af van je beroepsinkomen. Voor het jaar 2022 is dit bedrag 2350 euro.
U heeft geen recht meer op de belastingvermindering voor pensioensparen vanaf het jaar waarin u 65 jaar wordt. Voorbeeld: Mijnheer Janssens is 65 jaar geworden in september 2021. Hij heeft dus geen recht meer op de belastingvermindering voor het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022).
Het maximum bedrag voor het langetermijnsparen is afhankelijk van uw beroepsinkomen en bedraagt maximaal 2.350 euro voor het jaar 2022. Het belastingsvoordeel uit het langetermijnsparen via een levensverzekering zal meestal beperkt zijn indien u een hypothecair krediet hebt lopen.