Dit jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen. Dat blijkt als we kijken naar wat er aan neerslag viel op alle automatische KNMI-weerstations op land. Landelijk gemiddeld viel 1060 mm, normaal is dat 795 mm.
Natste maand van het jaar is augustus
Augustus spant de kroon. In die maand valt de meeste regen, bijna 88 millimeter gemiddeld over het land. De kustprovincies hebben dan de meeste regen te verduren met op grote schaal meer dan 100 mm. In april valt de minste regen, bijna 41 millimeter.
Er zitten nog een paar dagen in 2023, maar het staat nu al vast dat het een jaar is vol weer- en klimaatrecords. En die zijn reden tot zorg: nog nooit viel er in een jaar zoveel regen, tenminste niet sinds het begin van de metingen in 1906.
Vaak is juni de natste maand van het jaar en neemt de regen na deze maand wat af.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel.
Hanzestad Bergen
Bergen ligt immers tussen twee fjorden, de Sognefjord en Hardangerfjord, en wordt omringd door 7 bergen. Wist je dat Bergen ook wel bekend staat als de natste stad van Europa? Het regent er ongeveer 239 dagen per jaar!
De Sahara-woestijn in Afrika is kurkdroog en Al-Kufrah in het land Libië is het allerdroogste stukje van de woestijn. Er valt nog geen millimeter regen per jaar!
Dit jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen. Dat blijkt als we kijken naar wat er aan neerslag viel op alle automatische KNMI-weerstations op land. Landelijk gemiddeld viel 1060 mm, normaal is dat 795 mm.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 °C tegen 17,5 °C normaal komt de zomer van 2023 in de top-10 van warmste zomers sinds 1901.
Zomer weersverwachting 2024
De kans op een vrij warme zomer met een bovengemiddeld aantal zonuren lijkt ook dit jaar groot. Net als in de lente lijken lagedrukgebieden vanaf de oceaan geregeld over ons deel van Europa te schuiven, met neerslag. Een landelijke hittegolf is ook tegenwoordig nog steeds geen zekerheid.
1: Mawsynram (India)
Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 11.872 mm per jaar, is Mawsynram nipt de natste plek van India. Ter vergelijking: in de natste gemeente van Nederland (Apeldoorn) valt er jaarlijks gemiddeld 925 mm.
Door de opwarming van de aarde zal de lucht in Nederland meer waterdamp bevatten, ongeveer met 6-7 procent per graad opwarming. Dit geeft een toename van neerslag extremen. De mate waarin is echter afhankelijk van het type neerslag; extreme neerslag uit buien neemt mogelijk sneller toe dan die uit frontale zones.
In de top-10 natste zomers vinden we maar liefst 4 zomers uit deze eeuw. 2011 spant de twijfelachtige kroon met landelijk maar liefst 351 mm. De zomer van 2004 zat daar net onder met 333 mm, dan volgt 1927 met 327 mm.
Niet alleen valt gemiddeld gesproken in april weinig regen, ook is de regen die valt vaak maar van korte duur. In de zomermaanden neemt de kans op een nat pak ook af, maar als het regent, zijn het vaker plensbuien en ben je sneller doorweekt dan in april. April is traditiegetrouw de maand waarin het het droogst is.
Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over 100 jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk 7, tegen 5 in april en juni. September levert gewoonlijk 4 mooi-weerdagen op, maart 3, oktober 2 en de wintermaanden gemiddeld 1 à 2.
Landelijk gemiddeld zeer droog
Gemiddeld over het land viel er 23 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 83 mm. De neerslag was - zoals vaak in de zomer - grillig over het land verdeeld. De meeste neerslag viel in het noordwesten en noorden met ongeveer 40 mm.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,9 graden Celsius was de Belgische zomer van 2023 een graad warmer dan het gemiddelde in de periode 1991-2020 (17,9 graden Celsius). Dit was vooral te danken aan de maand juni, die de warmste junimaand werd sinds het begin van de waarnemingen in 1833.
Met wereldwijd een gemiddelde temperatuur van 16,95 graden, is juli 2023 ongeveer 1,5 graden warmer geweest dan het gemiddelde van de periode 1850 tot en met 1900. Dat is de limiet van het Klimaatakkoord en we krijgen met het warmer wordend klimaat vast in de toekomst met meer van deze recordwarme maanden te maken.
Vanaf dat moment stijgt het kwik en kunnen we temperaturen rond de 25, en wellicht tot wel 30 graden verwachten! Volgens Weeronline wordt het in de tweede helft van augustus niet helemaal droog, maar wél zonniger en een stuk minder wisselvallig.
In alle klimaatscenario's van het KNMI neemt de gemiddelde temperatuur in Nederland de komende jaren verder toe. In het meest extreme scenario stijgt de gemiddelde temperatuur tot 2050 met nog eens 1,6 °C ten opzichte van de huidige normaal en tot 2100 met 4,4 °C.
Februari was daarna juist een zeer droge maand. Landelijk gemiddeld viel 20 millimeter, tegen 56 millimeter normaal. Het natst was het deze winter op KNMI station Deelen met 290 millimeter neerslag (normaal 235 millimeter).
Droog waren vooral augustus en oktober 1995, januari, maart en april 1996 en januari en maart 1997. In de hele periode viel slechts 69% van de hoeveelheid neerslag die normaal had moeten vallen. Vooral in de eerste twaalf maanden van deze periode waren de tekorten groot.
Van april tot en met september valt de meeste neerslag in de Hoge Venen terwijl dit van oktober tot en met maart in de streek van Libramont-Carlsbourg-Bouillon is. De maandelijkse neerslaghoeveelheden in de kuststreek zijn algemeen gezien bij de laagste van het land.
Als er één plek is waar ze dát weten, dan is het op de natste plek van Europa: de Noorse stad Bergen.
Ook in Montenegro en Malta is het in de zomer boven de 25 graden. Malta is in de zomer het droogste land van Europa.