Het vermogen is relatief klein in vergelijking met andere haarden en kachels. Bio-ethanol is in verbruik duurder dan hout, pellets of gas. Vlammen hebben zuurstof nodig en zetten die om in koolstofmonoxide en koolstofdioxide. Voldoende verluchten is een absolute must.
Tijdens het werken met ethanol wordt de gevaarlijke stof vooral via de huid en de longen in de bloedbaan opgenomen. Omdat we het consumeren en vaak gebruiken wordt vaak vergeten hoe gevaarlijk het is. Blootstelling aan ethanol kan leiden tot kanker.
Hoewel de vloeistof wat geld kost, is een bio-ethanol haard goedkoper dan een houtkachel of gashaard. Je hebt namelijk geen afvoerkanaal nodig waardoor je geen afvoerpijp in huis hoeft te laten bouwen. De haard kun je letterlijk overal plaatsen, wat enorm scheelt in de kosten.
Type haard
Het gemiddelde verbruik van deze haard ligt met 0,90 liter per uur dan ook hoger dan een kleinere haard. Met een fles van 1 liter bio-ethanol brandt deze haard ruim een uur. De haard heeft een brandstofcapaciteit van ongeveer 8 liter. Met een volle brandstoftank brandt de haard ongeveer 9 uur.
Bio-ethanol is niet explosief, maar extreem brandbaar. Daarom is het ontzettend belangrijk dat u bij het bijvullen en aansteken van een bio-ethanol haard goed oplet en uw gezonde verstand gebruikt.
1 liter bio-ethanol van goede kwaliteit kost tussen de €3 en €4. Met 1 liter bio-ethanol kan je gemiddeld 2 uur branden.
Maar let goed op bij het aansteken van die haard: het gebruik van de brandbare vloeistof bio-ethanol kan levensgevaarlijk zijn. Bio-ethanol is een brandbare vluchtige vloeistof. Het wordt gebruikt om sfeerhaarden mee aan te steken, maar mensen gebruiken het ook op barbecues en vuurkorven.
Koop je direct 30 liter? Dan mag je rekenen op 2,5 tot 3 euro per liter. Bij kleinere hoeveelheden kan die prijs oplopen tot iets meer dan 5 euro per liter. Er zijn ook goedkopere vloeistoffen, maar die zorgen soms voor een ander vlambeeld of zelfs een onaangename walm.
Het vermogen is relatief klein in vergelijking met andere haarden en kachels. Bio-ethanol is in verbruik duurder dan hout, pellets of gas. Vlammen hebben zuurstof nodig en zetten die om in koolstofmonoxide en koolstofdioxide.
Bio-ethanol haard
Deze haarden kunnen niet gebruikt worden in combinatie met een televisie erboven, omdat de televisie zal beschadigen door de rechtstreekse warmte.
Enkele van onze ervaringen: Höfer Chemi 96.6%: geurloos. BioFair 100%: lichte ziekenhuis geur. FarmLight >95%: zeer sterke, onaangename geur (alleen buiten gebruiken wat ons betreft)
Alle benzineauto's die na 2011 zijn geproduceerd, kunnen bijvoorbeeld E10 gebruiken, en in de meeste Europese landen tankt u waarschijnlijk al een beetje biobrandstof in uw auto. 'SP95-E10'-brandstof heeft het label 'E10' omdat deze tot 10 procent aan bepaalde componenten zoals bio-ethanol bevat.
Een bio-ethanol haard geeft hiervoor niet voldoende warmte af. Een bio-ethanol haard geeft ongeveer 2-4 kW warmte af, wat je kunt vergelijken met een kleine verwarming. Een bio-ethanol haard kun je meer zien als een sfeerelement.
Als je ethanol vaak op je huid krijgt, kan ethanol het vettige beschermlaagje op je huid aantasten. Hierdoor kan je huid droog en gevoelig worden. Een droge en gevoelige huid beschermt je minder tegen andere irriterende stoffen. Je huid laat deze sneller door, waardoor je last kunt krijgen van huidirritatie.
Ethanol vs bioethanol
Het verschil tussen ethanol en bio-ethanol zit hem in de productiemethode. Bio-ethanol wordt vervaardigd uit plantaardige producten, terwijl synthetische ethanol wordt gemaakt van aardolie. Daarnaast zijn er verschillen in kwaliteit.
Ethanol, beter bekend als alcohol, is een kleurloze, heldere vloeistof, die in veel productieprocessen wordt gebruikt. Werknemers kunnen ermee in aanraking komen in de vorm van damp, die ze dan inademen, of via de huid, bijvoorbeeld bij het desinfecteren.
Bio-ethanol haarden branden namelijk met echt vuur, ze stoten geen giftige dampen uit, er komt geen roet vrij en er is geen afvoerkanaal nodig. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een elektrische haard, maar die trekt wel stroom.
Een gelhaard heeft ruimte voor een gelpotje waar een gelachtige brandstof in gegoten kan worden. Deze gel is samengesteld uit ethanol, isopropanol, water en cellulose. Cellulose verbrandt en zorgt voor een beetje geur en kleine roetvorming. Daarom adviseren wij eerder bio-ethanol haarden.
Het mengsel bio ethanol/benzine is tot E15 in de meeste reguliere auto's te gebruiken. Wanneer het percentage bio ethanol hoger is kan dit alleen in een hierop aangepaste auto worden gebruikt. Tegenwoordig zijn er al auto's waarmee je op E85 kunt rijden.
Wie de investering aandurft, maakt zijn eigen duurzame diesel al voor 20 eurocent per liter. De GreenGenie maakt brandstof van keukenafval. Een liter plantaardige olie erin, een liter biodiesel eruit.
Eigenlijk brouwt de MicroFueler geen benzine, maar (m)ethanol. Het systeem is zeer eenvoudig: door gisting wordt de suiker en het water omgezet in alcohol (wat de courante naam is van ethanol), net zoals bier/wijn wordt gemaakt, alleen dan nu zonder smaak en met de bedoeling de auto erop te laten rijden.
Een elektrische haard is een prima en milieuvriendelijker alternatief voor een open haard. Deze haard is net zo sfeervol, want tegenwoordig bootsen deze echte vlammen bijna perfect na. En dit soort haard is veel duurzamer: er komt geen fijnstof en CO2 in de lucht en er hoeven geen bomen voor gekapt te worden.
Welke bio-ethanol heb ik nodig voor mijn bio-ethanol haard? Welke bio-ethanol u precies moet gebruiken hangt af van uw bio-ethanol haard. Vaak wordt bio-ethanol aangeraden met een alcoholpercentage van 95 en 100%. Wij raden u aan om bio-ethanol te gebruiken met een alcoholpercentage van 95 en 97,5%.
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.