In Polen kun je gemakkelijk (contactloos) pinnen, maar houd er rekening mee dat de banken een kleine toeslag hanteren, omdat je betaald in vreemde valuta. Het is het beste om altijd zlotys op zak te hebben. Bij wat kleinere winkels, openbaar vervoer en supermarkten accepteren ze enkel contant geld.
De huidige koers (update juli 2020) is rond de 4,45 PLN voor een Euro. Dus deel het bedrag door vier en je hebt een eerste indicatie hoeveel iets kost in Euro's. OK, je zit zo'n 10% te hoog* maar beter dat het achteraf op je bankafschrift meevalt dan dat het tegenvalt.
Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.
Het is in Polen mogelijk om op de meeste plekken met zowel je creditcard als je Nederlandse bankpas te betalen. Het kan wel zo zijn dat in kleinere dorpjes het alleen mogelijk is om contant te betalen, dus houdt hier ook rekening mee. Ook voor het openbaar vervoer kun je alleen met contant geld betalen.
Net als in Nederland en België is een fooi in Polen een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Polen op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Drinkwater. Het kraanwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Polen is over het algemeen een goedkoper land dan andere landen in West-Europa, hoewel het in de grote steden een beetje vergelijkbaar is met Nederland. Dit geldt met name voor hotels en eten en drinken in de supermarkt; in restaurants en cafés ben je wel een stuk goedkoper uit dan in andere landen.
SNS, ASN Bank en Regiobank (Volksbank)
Contant geld opnemen met een gewone betaalpas van deze banken kost je binnen Nederland vooralsnog niets extra.
Pinnen in eurolanden
Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis.
Pizza's zijn vaak nog iets goedkoper. Hetzelfde geldt voor lunchgerechten. Drinken is 8 zloty voor een halve liter bier en 4-6 zloty voor een glas frisdrank. Een kop thee of koffie varieert van 4 tot 8 zloty.
Als u naar Polen reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor Polen is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
Voor het wisselen van Euro naar Zloty in Polen kunt u terecht bij banken, post- en wisselkantoren en hotels. Hotels hanteren doorgaans een minder gunstige wisselkoers dan banken, post- en wisselkantoren. Een geldwisselkantoor berekent een andere (minder gunstige) koers dan de werkelijke valuta koers.
Met de betaalpas van Rabobank kun je bijna overal ter wereld betalen en contant geld opnemen in vreemde valuta.
Bent u weer terug uit Polen maar heeft u nog zloty's over? Geen probleem, bij GWK Travelex kunt u deze gewoon inwisselen voor euro's. Hou er rekening mee dat dit alleen mogelijk is voor bankbiljetten, helaas niet voor muntgeld.
Er zijn acht EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Kroatië. Al deze landen, op Denemarken na, moeten de euro invoeren zodra zij aan de criteria die hiervoor gelden voldoen.
Pinnen in het buitenland werkt in principe hetzelfde als in Nederland, dit geldt zeker voor landen die ook de euro hanteren. Wil je euro's opnemen in Eurolanden, dan rekent je Nederlandse bank hier geen extra kosten voor. Geld opnemen in landen die niet de euro hanteren kost echter wel extra geld.
Kosten voor het pinnen
De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro pers transactie.
Reis je binnenkort met de auto naar Polen? Let dan hierop: Op de Poolse snelwegen moet je tol betalen. Dit geldt voor de snelweg naar Warschau (de A2) en die naar Krakau (de A4).
Veiligheid. Krakau is een zeer veilige bestemming. Niet voor niets is de stad de afgelopen jaren snel gestegen tot één van de toptwintig stedenbestemmingen in Europa.
Je hebt geen reisstekker nodig in Polen, als je in Nederland woont.