Het NAVO-alfabet, ook wel bekend als het militaire alfabet of het telefoonalfabet, is een internationaal erkend systeem voor het spellen van woorden over de telefoon of via de radio. Het wordt veel gebruikt door militairen, luchtverkeersleiders, en andere professionals waarbij nauwkeurige communicatie cruciaal is.
Wie gebruikt het Navo Alfabet? Dit Navo spellingsalfabet wordt voornamelijk gebruikt door professionele communicatiediensten. Denk hierbij aan de politie, het leger en andere hulp- of strijdkrachten.
Het NAVO-spellingsalfabet wordt internationaal veel gebruikt om belangrijke boodschappen door te geven waarbij het belangrijk is dat er geen misverstanden zijn over de spelling. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij communicatie over telefoonverbindingen met een matige kwaliteit.
Het alfabet bestaat uit klinkers en medeklinkers. De A, E, I, O, U zijn de klinkers van het alfabet. Alle andere letters zijn de medeklinkers (B, C, D, F, G, H, J, K, L, M, N, P, Q, R, S, T, V, W, X, Y, Z). Bij de uitspraak van klinkers beweegt je mond.
De naam bestaat uit enerzijds de familienaam en anderzijds de voornaam. Elke natuurlijke persoon wordt aangeduid met een familienaam, die in principe door de familie wordt doorgegeven, en met een voornaam, die het mogelijk maakt een persoon binnen zijn familie te onderscheiden.
Het Latijnse alfabet wordt voor de Nederlandse spelling gebruikt, net als vrijwel alle andere westerse spellingen.
Het Latijnse alfabet, zoals gebruikt voor het Nederlands, kent 26 letters, waarvan er 6 worden gebruikt voor klinkers (vocaal; a, e, i, o, u en y) en 21 voor medeklinkers (de y wordt zowel als klinker als medeklinker gebruikt). De tekens van een alfabet kennen een vaste volgorde.
Er zijn zo'n 2,6 miljard mensen (36% van de wereldbevolking) die het Latijnse alfabet gebruiken. Het Latijnse schrift is hiermee het meest gebruikte schrift ter wereld. Zo'n 1,3 miljard (18%) gebruiken het Chinese schrift, ongeveer 1 miljard mensen (14%) gebruiken het Indische Devanāgarī.
Vandaag zijn we op de helft van ons alfabet, de letter “M” is de 13e letter van totaal 26 letters in ons alfabet, en past bij ons bericht “Mensen” van gisteren :-).
NAVO-lidstaten
De belangrijkste spelers in de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie zijn de lidstaten zelf. De NAVO telt momenteel 30 lidstaten.
In mei 1948 nam het Amerikaanse Congres een resolutie aan om een Amerikaans-Europees bondgenootschap te vormen en vanaf dat moment zou de regering van president Truman met Europese regeringen onderhandelen over de nieuw te vormen alliantie.
Deze bevat de oorspronkelijke 36 letters en de 2 letters die in de 13e eeuw werden toegevoegd. Met 'hervormd' wordt de spellingshervorming van 1922 en 1924 bedoeld (aangepast in 1940) die in de Sovjetperiode is doorgevoerd en vanwege vermeende politieke motieven nooit door de Armeense diaspora is geaccepteerd.
In Nederland zijn er vele bijnamen voor politieagenten. Deze variëren van positief (Oom agent, de helpende hand, de sterke arm, (beste) kameraad) tot negatief (smeris, "Tuute", klabak, kip, juut, wout, platte pet, judas, popo, blauwe meetbuisjes, pit, kit, de joden).
De Q is de minst voorkomende letter in het Nederlands, en komt uitsluitend voor in leenwoorden, vooral uit het Latijn, Frans of Engels en dan dus gevolgd door een u.
Op een steen van ongeveer negen centimeter breed is het oudste alfabet ter wereld aangetroffen, afkomstig uit de 15e eeuw voor christus. Het halaham - wat de Arabische variant is van ons ABC - lag aan de basis van het oud-Arabische alfabet. Niet alleen een bijzonder wetenschappelijke vondst, maar ook Nederlands succes.
Het Koreaanse alfabet, Hangul, is samengesteld uit 14 medeklinkers en 10 klinkers, met symbolen die je combineert tot lettergrepen. Nog een leuk weetje over Koreaans? Het is een geïsoleerde taal, dat betekent dat er geen talen bestaan, die hiermee verwant zijn.
De letter K is de elfde letter in het moderne Latijnse alfabet. De letter K komt voort uit de Griekse Kappa (Κ, κ), ontstaan uit de Semitische letter Kaf (of Kap) met het pictogram van een open hand.
Guinness World Records noemt het Khmer, dat in Cambodja gebruikt wordt en 74 tekens kent, maar het sinds 1821 gebruikte Cherokee-alfabet kent zelfs 85 tekens.
De letter G is de zevende letter van het moderne Latijnse alfabet.
De letter X is de 24e letter in het moderne Latijnse alfabet.
De letter Z is de 26e en laatste letter in het moderne Latijnse alfabet.
De letter L is de twaalfde letter in het moderne Latijnse alfabet. De letter L gaat terug op de Semitische letter Lamed die de fonetische klank /l/ weergaf, zoals ook de Griekse letter Lambda Λ (hoofdletter) of λ (kleine letter), en de Etruskische en Latijnse letters.