Mannetjes giraffen vechten met elkaar door met de nekken tegen elkaar te slaan. Dit doen ze om de baas over de vrouwtjes te worden. De draagtijd van een giraffe is veel langer dan bij mensen, namelijk bijna 15 maanden!
Mannelijke giraffen vechten met elkaar om de vrouwtjes en doen dat door met hun twee tot drie meter lange, zwaaiende nek tegen de zwakke delen van concurrenten te slingeren. Een lange en sterke nek is in zo'n proces natuurlijk mooi meegenomen; want hoe langer de nek, hoe meer pijn je de ander kunt doen.
De tong wordt vooral gebruikt om blaadjes te plukken waar andere dieren niet bij komen. De giraffe eet het liefst de bladeren van de acaciaboom. Deze boom heeft veel doorns, maar dat vindt de giraffe niet erg.
Tegen vijanden (die ze overigens nauwelijks hebben) gebruiken ze hun lange poten als wapen. Jonge giraffen worden wel eens aangevallen door een leeuw.Ook hyena's proberen het wel eens. Volwassen dieren zijn kwetsbaar als ze, met wijd uitgespreide voorpoten, staan te drinken.
Als het roofdier de giraf in de nek bijt, is hij kansloos.
Giraffen slapen maar heel weinig. Het dier heeft de kortste nachtrust van alle zoogdieren. Geschat wordt dat een giraffe gemiddeld 4.6 uur per dag slaapt. Slaapjes zijn dan ook heel kort en duren niet langer dan een half uur.
Giraffen kunnen niet goed zwemmen. Door zijn lange poten kan hij geen goede zwembewegingen maken. Een giraffe kan wel heel erg hard trappen. Met een flinke trap kan een giraffe gemakkelijk de schedel van een leeuw verbrijzelen.
Alle voedingsstoffen, vocht en vezels worden uit het voedsel onttrokken, met als resultaat honderden minuscuul kleine keuteltjes. Een giraffe van 5 meter poept keutels met het formaat van een knikker!
Ze zijn er dankzij de vlekken ook in geslaagd om de gemiddelde leeftijd waarop een giraf sterft vast te stellen. Mannelijke giraffen sterven gemiddeld gezien op hun zestiende.Ze worden maximaal 22 jaar oud.Vrouwtjes worden aanzienlijk ouder: maximaal 26 jaar oud.
Een giraf snoept graag van bladeren van verschillende bomen en planten. Met z'n tong grijpt hij de hapjes vast. Doordat die lange lap zo multifunctioneel is, schijnt de zon er vaak op. Het blauwe kleurtje is daarom een soort zonnebrandcrème en beschermt het vochtige lichaamsdeel tegen zonnestralen.
Nee, nijlpaarden kunnen niet zwemmen. Ze kunnen ook niet drijven. Ze staan op de bodem en bewegen zich voort door over de bodem te galopperen of zich af te zetten tegen de bodem. Wel hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen om zich te kunnen voortbewegen door het water.
Ze hebben in principe geen natuurlijke vijanden (de stroper dus niet meegerekend), maar zelfs een leeuw blijft liever uit de buurt van de giraf. Door hun snelheid en hun hoogte zijn het geen eenvoudige slachtoffers, maar als dat niet genoeg hebben is er het geheime wapen.
ALLEEN MAAR OM DE VROUWTJES De mannen vechten om de vrouwen, door de nekken langs elkaar te wrijven en omhoog te gooien. Dat vechten eindigt dan vaak met een harde kopstoot. Daar lees je later meer over. Giraffen leven zonder ruzie samen met andere dieren, zoals gnoes, zebra's en buffels.
De giraf, het landdier met het grootste hart, neemt objectief waar wat er gebeurt.Hij communiceert deze waarnemingen open en liefdevol naar de ander, en is benieuwd of de ander zijn waarnemingen herkend.
Volgens die theorie heeft het ontstaan van de lange nek alles te maken met de gevechten tussen mannetjes. Tijdens een gevecht gebruiken giraffen vooral hun hals. De mannetjes met de langste nek zijn mannetjes met een kortere nek meestal de baas. Daardoor krijgen de langnekken meer kans om zich voort te planten.
Als de minimumprijs is geboden gaat de giraffe naar een nieuwe eigenaar, die er ongetwijfeld een bijzondere blikvanger aan heeft. De richtprijs ligt op zo'n 4.000 euro.
Weliswaar wordt een jonge giraffe soms een veulen genoemd, maar kalf is gewoner. Dat is in lijn met de namen voor veel andere jonge zoogdieren, met name herkauwers, waarvan het volwassen mannetje een stier en het volwassen vrouwtje een koe wordt genoemd.
Een giraffe heeft maar heel weinig slaap nodig. Soms maar een half uurtje per dag! Dat zouden wij niet moeten proberen als mens, dan vallen we zo om van de moeheid. De giraffe is de hele dag op de been en doet soms een tukje van een paar minuten.
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof.
Zo doen giraffen dat
Eerst stoot het mannetje het vrouwtje aan en besnuffelt haar geslachtsdelen. Op die manier spoort hij haar aan om te plassen. Als het vrouwtje voor de uitnodiging openstaat, zet ze haar benen wijd en plast ze ongeveer vijf seconden. Het mannetje vangt de urine vervolgens met zijn mond op.
giraffe zelfst. nw.
I saw a giraffe at the zoo.
De zwangerschap van een mannelijk zeepaardje blijkt meer op de zwangerschap van de mens te lijken dan aanvankelijk gedacht. Dat blijkt onderzoek van de Universiteit van Sydney, meldt de wetenschapssite Phys.org. Zeepaardjes zijn de enige diersoort waarbij het mannetje verantwoordelijk is voor de zwangerschap.
Niet alle dieren zijn goed bestand tegen de kou. De netgiraffe, die voorkomt op de savanne van Afrika, verliest veel warmte met de huidige temperaturen. Net als de Aziatische olifant. Door het grote oppervlakte van de huid, koelen deze diersoorten snel af.
Giraffen communiceren met elkaar met behulp van laagfrequente geluiden die wij mensen niet kunnen horen. Biologen begrijpen het sociale systeem van giraffen nog niet helemaal. Zo lijken ze niet in hele hechte groepen te leven. Maar giraffen kunnen uitstekend zien en houden vanuit de hoogte alles heel goed in de gaten.