Van alle soorten flamingo's is het verenkleed van de rode flamingo het meest rode/roze gekleurd. Flamingo's hebben lange poten met, aan elk van die poten, tenen met zwemvliezen zodat ze niet wegzakken in de modder.
Flamingo's zijn van nature wit. Hun voedsel (algen en kleine kreeftjes) leidt tot de roze kleur. De algen bevatten carotenoïden, natuurlijke kleurstoffen. Het lichaam maakt van deze stoffen de roze kleur.
Ze zien er bij hun geboorte grijs-donkerblauw uit. Vervolgens worden hun veren wit, zolang er geen pigment wordt opgenomen. De roze kleur krijgen ze door hun voedsel! Het werkt als volgt: jonge flamingo's eten algen en wieren en deze bevatten een bepaalde hoeveelheid kleurstof (carotenoïde).
De Europese soort is herkenbaar aan het lichtroze tot bijna witte verenkleed met dieproze vleugels en zwarte punten. Ook de poten zijn geheel roze. Typische geknikte zachtroze snavel met een zwarte eindpunt.
In de VS werd de roze flamingo een symbool van rebellie, van de tegenstrijdigheid. In 1972 maakte de Amerikaanse filmregisseur John Waters een zwarte komedie: Pink Flamingos – de titel refereert aan het interieur van een woonwagen dat rijk is voorzien van deze dieren.
De veren van de flamingo krijgen hun kleur door het voedsel dat ze eten. Wanneer er onvoldoende voedsel is, of als ze voedsel opnemen waar geen of minder carotenoïde stoffen in zitten, kan de roze kleur van het verenkleed dan bleker worden. De kropmelk (melk dat ze aan hun jongen geven) is ook rood van kleur.
Een flamingo staat symbool voor plezier in je leven hebben, voor een sociaal leven en het verkeren in gezelschap van anderen. De flamingo staat – niet geheel verrassend – ook voor evenwicht en balans.
Pluk de flamingo, was hem, bind hem op en doe hem in de ketel. Doe er water bij, dille en een beetje azijn. Als hij halfgaar is doe je er een bundeltje prei met koriander bij en kook die mee. Als hij gaar is voeg je defrutum toe om te kleuren.
Wanneer het mannetje en het vrouwtje elkaar hebben gevonden in deze balts, bouwen ze een nest van klei. Het stel legt 1 of 2 eieren die ze samen uitbroeden. Na ongeveer een maand wordt een kleine flamingo geboren; een grijs kuikentje met roze poten en een snavel. De jongen blijven nog 5 tot 12 dagen in het nest.
Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen. Dat toeristen ver gaan in het maken van selfies met wilde dieren, begrijpt Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection wel.
"Flamingo's krijgen hun felle roze kleur door voedsel met veel carotenoïden te eten. Die pigmenten zorgen voor rode, roze en oranje kleuren in dieren." Bij flamingo's geldt namelijk: je bent wat je eet. Door voedsel met veel carotenoïden te eten krijgen ze die felle roze kleur.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
Flamingo's voeden hun jongen de eerste maanden met energierijke kropmelk, net als duiven. Het verschil zit hem in de kleur. “Wat melkachtig wit is bij duiven, is felrood bij flamingo's.
,,Roofvogels liggen nog altijd goed in de markt, maar flamingo's en kraanvogels worden bijzonder op prijs gesteld.'' Letterlijk en figuurlijk dan wel want voor een flamingo wordt gauw 3.000 euro neergeteld en kraanvogels halen 7.000 euro en meer. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer geld er op tafel wordt gegooid.
Het verenkleed van de flamingo is overwegend wit met wat roze. De vogel heeft een extreem lange nek, een stompe, gehoekte snavel met een zwarte punt, extreem lange poten en korte tenen met zwemvliezen. De lichaamslengte bedraagt 150 cm en het gewicht tot 4 kg.
James' flamingo (Phoenicoparrus jamesi) Chileense flamingo (Phoenicopterus chilensis) Gewone flamingo of Europese flamingo (Phoenicopterus roseus) Rode flamingo, grote flamingo, Caribische flamingo of Cubaanse flamingo (Phoenicopterus ruber)
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
De in het water levende dieren hebben lange, vooruitstekende tanden, neusgaten boven op de snuit, kleine oren en een dikke grijs-bruine huid.
In het wild worden flamingo's hooguit zo'n 25 jaar oud.
Over de voortplanting
In het begin is het jong bedekt met grijze dons, later krijgt het grijswitte veren. Pas op de leeftijd van ongeveer twee jaar zijn jonge flamingo's net zo roze als de volwassen dieren.
Wist je dat: Flamingo's hun mooie roze kleur te danken hebben aan het voedsel dat zij eten? Ze worden allemaal grijs/donkerblauw geboren en drinken melk bij hun moeder. Wanneer ze eenmaal groot zijn staan er dagelijks schaaldieren op het menu.
Predatie. De natuurlijke vijanden van Europese flamingo's zijn roofvogels. Deze jagen vooral op de eieren en kuikens in het nest.
Een plastic flamingo is een rozegekleurd beeld van plastic dat vaak in de tuin geplaatst wordt. Plastic flamingo's zijn een symbool van Noord-Amerikaans consumentisme en een demonstratie van de snelheid waarmee een trend kan ontstaan.
Flamingo's eten kreeftjes, garnalen en algen die in de modder en in het water leven. De kleurstoffen in het voedsel zorgen voor de roze veren van de flamingo's. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in garnalen, waar de vogels dol op zijn. Bij het zoeken naar eten gebruiken ze hun lange poten om modder om te woelen.
flamingo [waadvogel] {1646} < portugees flamingo < spaans flamenco < provençaals flamenc < latijn flamma [vlam] + een achtervoegsel van germ. herkomst, vgl. nederlands -ing; de betekenis is dus: vlammend rood.