Wees gerust: Commercieel geproduceerde tapioca bevat normaal gesproken geen schadelijke niveaus van Linamarine meer, en is dus veilig om te eten.
Is tapioca goed voor je? Tapiocameel is bijna puur zetmeel en zit daarom vol koolhydraten. Het bevat weinig vet, eiwitten en vezels, dus vanuit voedingsoogpunt is het misschien niet zo goed voor je als andere granen en meelsoorten.
Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel. Er zijn verschillende variaties, zoals tapiocameel en tapiocaparels, maar ook blokjes van tapioca. Vaak wordt het meel gebruikt om gerechten te binden, maar ook als basis voor heerlijke gerechten.
Wat is het? De op tempex balletjes lijkende tapioca parels worden gemaakt van het zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassave wortelknol. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. De kleinere pareltjes worden vaker gebruikt in desserts, de grotere vaker in drankjes zoals bubble tea.
Tapioca is een smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Het wordt het meest verwerkt in kleine harde witte korrels, ook wel "parels" genoemd, die gedrenkt moeten worden voor gebruik.
Tapioca is verkrijgbaar als meel, vlokken en bolletjes. Je voegt de vlokken of bolletjes toe aan soep en pap om deze dikker te maken. Hierbij moet je het gerecht even laten doorkoken totdat de vlokken of bolletjes glazig worden.
Nee, zeker niet! Tapiocazetmeel is heel anders dan maïszetmeel. De ene is afgeleid van een maïskorrel, terwijl de andere afkomstig is van de wortelknol van de cassaveplant. Ze lijken echter op elkaar omdat ze beide verdikkingsmiddelen zijn.
Deze balletjes bestaan uit zetmeel uit de cassave, een wortelknol met een wat nootachtige smaak. Door de balletjes te koken in suikerwater, krijgen ze een taaie, gelatineachtige structuur.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Tapiocameel is gemaakt van de cassave ook wel maniokwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit Brazilië. Het is zetmeelrijk en glutenvrij. Tapiocameel kan gebruikt worden als bindmiddel in zowel zoete als hartige glutenvrije gerechten.
Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel) In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem.
Hoe bewaar je ongekookte tapiocaparels? Tapioca-parels die niet gekookt zijn, moeten in een koele, droge ruimte worden bewaard en vervolgens in een luchtdichte verpakking worden verpakt.
Tapioca parels zijn kleine balletjes gemaakt van het zetmaal van de cassave plant. Tapiocaballetjes hebben opzichzelf eigenlijk geen smaak. Als je ze kookt worden ze doorzichtig en een beetje gel-achtig. Doordat ze smaakloos zijn, kun je ze dus zelf een gewenste smaak meegeven.
Bubbelthee als vervanger voor thee
Water, thee en melk, dat is voor de meeste mensen niet ongezond. Maar het gaat mis bij de tapiocaparels. En bij de zoetstoffen die worden toegevoegd. Het drankje verliest daarmee snel zijn voedingswaarde.
De 'bubbles' in bubble tea zijn ofwel jellies, tapioca parels of fruit parels. Tapioca parels zijn een 100% natuurlijk product gemaakt van cassave, ookwel gekend als maniok, met een 'chewy' textuur die lijkt op dat van gummi beertjes.
Hoe wordt tapioca meel gemaakt? Tapiocameel, ook wel tapiocazetmeel genoemd, is fijngemalen zetmeel van de wortel van de cassave. De cassavewortel wordt geschild, gewassen en in stukken gesneden.
De grote parels gaarkoken in kokend water tot ze helemaal doorschijnend zijn geworden (recept hieronder). Met flink koud water afspoelen en tot gebruik in siroop bewaren.
Bubble tea bestaat gewoonlijk uit koude thee, melk en zoete zwarte balletjes, gemaakt van tapioca. Deze balletjes zou je gewoon op moeten kunnen eten, maar de veertienjarige Zhu Li uit China belandde erdoor in het ziekenhuis.
Wanneer je het hebt over tapiocameel wordt eigenlijk tapiocazetmeel bedoeld. Het is het zetmeel van de cassavewortel (dus niet het meel van de gehele wortel). Het is een heel fijn poeder wat behoorlijk veel vocht op kan nemen.
Bubble tea toppings
Zwarte tapiocaparels zijn een van de bekendste toppings. Tapiocaparels worden gemaakt van o.a. cassavewortel. Gekookt zijn ze chewy, net als gummibeertjes. De parels hebben weinig smaak, het gaat puur om de textuur en de vrolijke look.
Bubble Tea wordt geserveerd in een glas of plastic meeneembeker en drink je met een breed rietje, zo komen ook de balletjes naar boven. Het 'bubbelige' aan het drankje zijn natuurlijk de balletjes, en doordat het flink wordt geschud ontstaat er een flinke schuimkraag van kleine luchtbelletjes.
Popping boba zijn balletjes gemaakt van (vruchten)sap met een dun membraan aan de buitenkant en een vloeibare binnenkant. Er zijn talloze variaties die je kan maken met popping boba.
Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen wel de smaak beïnvloeden. Heb je geen last van gluten, kun je ook volkorenmeel of roggemeel gebruiken.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes, maar ook bij stoofpeertjes. Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak.