Bekende symptomen van teveel magnesium zijn:Buikkrampen. Diarree. Misselijkheid.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Je kan teveel magnesium binnenkrijgen! De grootste oorzaak is het langdurig gebruik van supplementen met magnesiumzouten of mineraalwater met veel magnesium. De klachten die kunnen ontstaan zijn darmklachten, misselijkheid, overgeven, lage bloeddruk en hoofdpijn zijn [7].
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.
Belangrijk om te weten over magnesiumoxide
Het werkt ook als een laxeermiddel. Het houdt water in uw darm vast, waardoor uw poep zachter wordt. Hierdoor kunt u makkelijker poepen. Bij maagklachten, verstopping en spierkrampen in de kuit tijdens de zwangerschap.
Mogelijke oorzaken van maagpijn zijn: Te veel en/of te snel eten. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld sterk gekruid of pittig eten, vet eten, chocolade, pepermunt en citrusvruchten. Het drinken van bepaalde dranken, zoals koffie, koolzuurhoudende dranken, zure dranken en alcohol.
Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker 's nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Te veel magnesium in je systeem zorgt ook voor slaapproblemen. Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag.
Minder bekend is dat magnesium ook enorm kan helpen bij slaapproblemen. Magnesium helpt om het lichaam en de hersenen te ontspannen en dat is precies wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Ons lichaam kan magnesium niet zelf maken en moet het dus uit voeding halen.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium ligt bij vrouwen rond de 300 mg en bij mannen is dat ongeveer 350 mg3. Je lichaam maakt het mineraal niet zelf aan, dus je zorgt er best voor dat je dagelijkse voeding genoeg magnesium bevat.
Een vervelende reactie op de huid is de meest gehoorde klacht bij het gebruik van magnesiumolie of -gel. De klachten variëren van een plakkerig gevoel tot jeuk, prikkelen, vervellen, en soms zelfs rode bultjes. Een deel van de gebruikers van de magnesiumolie en in iets mindere mate de magnesiumgel heeft hier last van.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Een hoge dosering magnesium kan een laxerende werking opwekken, waardoor zachte ontlasting of diarree ontstaat. De ongewenste bijwerking van magnesiumsupplementen kan de spijsvertering helpen bevorderen, vooral om de ontlasting zachter te maken bij acute constipatie.
Wanneer slik je magnesium voor het slapen gaan? De beste tijd is ´s avonds, zo'n 2 uur voor je gaat slapen. Dan kan je lichaam het mineraal het beste verwerken. Het wordt aangeraden om niet meer dan 600mg per dag in te nemen.
Magnesiumbisglycinaat bevordert slaap en ontspanning. Ideaal om in te zetten bij angst en stress en slaapproblemen door spanning. Slik de supplementen voordat je gaat slapen. Magnesiumcitraat kan goed zijn om in te zetten bij vermoeidheid.
Het blijkt dat magnesiumcitraat bij sommige mensen meer energie-opwekkend werkt, waardoor je dit beter in de ochtend kunt nemen. Magnesiumbisglycinaat heeft een meer ontspannende werking en kan beter in de avond worden genomen om de nachtrust te bevorderen.
Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.
Leg je ene hand bovenop de andere en maak grotere cirkels met je handpalmen, zodat je volledige buik aan bod komt. Je mag vrij stevig masseren en genoeg druk uitoefenen, zolang je maar de wijzers van de klok - en zo de richting van je dikke darm - volgt.
Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Mag ik magnesiumgluconaat met andere medicijnen gebruiken? Magnesium kan de opname van de volgende medicijnen verminderen. IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer.