Afval van meegenomen kant-en-klaarmaaltijden en dranken voert de boventoon in het wereldwijde afval. Wegwerpzakjes, -flessen, -voedselverpakkingen en -wikkels zijn de vier meest voorkomende soorten zwerfafval en vertegenwoordigen bijna de helft van de door de mens gemaakte voorwerpen.
We scheiden al bijna 80 procent van het papier en karton.
Het meeste zwerfafval in Nederland bestaat uit sigarettenpeuken en kauwgom. Maar ook uit papier zoals kranten, bonnetjes en zakdoeken en daarnaast verpakkingen zoals blikken, flesjes en tassen.
Glas, papier en karton, groente, fruit en tuinafval (gft), klein chemisch afval, plastic, blik, drinkpakken, elektrische apparaten, grof tuinafval, bouwafval, textiel en restafval worden allemaal apart verwerkt.
Sommige metalen zijn nog geld waard, denk aan zinken dakgoten en koperen of loden leidingen. Die kun je naar een oud-ijzerhandel of schroothandelaar brengen. Maar je mag ze ook naar de milieustraat brengen. Zie ook Grofvuil en Bouwmateriaal, sloopafval en puin.
Kartonafval is een waardevolle secundaire grondstof voor de productie van nieuw karton en daarom geld waard op de globale markt voor organische vezels. Daarentegen fluctueert de prijs voor karton net als andere secundaire grondstoffen aanzienlijk.
Het is heel simpel. Je legt je afval op een band en de computer berekent om hoeveel kilo het gaat en hoeveel geld je daarvoor krijgt. Een kilo plastic levert bijvoorbeeld 25 eurocent op, een kilo oud papier 5 cent.
Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. De kringloopwinkel of tweedehandszaak is blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn. Het hoeft niet heel te zijn, maar wel schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog.
Nederlanders gooien gemiddeld 490 kilo afval per persoon per jaar weg. Hiermee zit Nederland net boven het gemiddelde in heel Europa. Van ons afval belandt niet alles in de restafvalbak. 56% leveren we gescheiden in.
Bronnen van zwerfvuil
Dit is een van de manieren om er achter te komen waar het afval uit bestaat en waar het vandaan komt. Het zwerfafval op land bestaat vooral uit voedsel- en drankverpakkingen. Van het strandafval in Nederland komt 44% van de scheepvaart en visserij.
Als we kijken naar de landen die verantwoordelijk zijn voor de grootste hoeveelheid plastic productie, staat China bovenaan de lijst. China is verantwoordelijk voor 32% van de wereldwijde productie van plastic materialen in 2021 en is daarmee veruit de grootste plasticproducent ter wereld.
Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.
De meest gerecyclede materialen in Europa zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Voor het recyclen van deze materialen is minder energie nodig dan wanneer het materiaal nieuw uit grondstoffen vervaardigd wordt.
Het meeste zwerfafval ligt op parkeerplaatsen langs de snelweg. Het schoonst zijn recreatiegebieden en woonwijken. Jongeren gooien vaker wat op straat dan ouderen, en mannen vaker dan vrouwen. Overigens is een groot deel van het zwerfafval het gevolg van onbewust gedrag en slordigheid.
De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar u kleding en textiel kunt inleveren. Zorg ervoor dat u het textiel goed verpakt en de textielbakken op de juiste manier gebruikt. Als uw gemeente geen textielcontainers heeft, dan kunt u het textiel naar de milieustraat brengen.
Wat kan zeker NIET: Matrassen, zetelkussens, tapijten/vast tapijt, elektrische dekens, nat en/of besmeurd textiel.
Kleding en schoenen die je zelf niet meer draagt, kun je inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak.
Afval scheiden en preventie is goed voor het milieu. Scheiden levert nieuwe grondstoffen op. Dit bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld (de afvalstofheffing kan omlaag). Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale).
De blikjes van je doperwten of mais vallen bij sommige afvalverwerkers niet meer onder het PMD of PMB afval. Zij zijn overgegaan op PD, oftewel plastic verpakkingen en drankkartons. Je lege blikjes horen in dat geval bij het restafval.
Sinds kort mogen drankenkartons bij de plastic verpakkingen. In het verleden gooiden mensen ze vaak bij het oud papier, maar daar horen ze niet. Drankenkartons zitten erg slim in elkaar en bestaan uit verschillende laagjes en materialen waaronder kunststof. Hierdoor zijn ze waterdicht.
Waarom mag vies papier of karton niet bij het oud papier? Vies papier of karton mag niet bij het oud papier maar hoort bij het restafval, omdat het niet goed gerecycled kan worden. Het vet in de papiervezels maakt de vezels onbruikbaar voor recycling. Gooi dus alleen schoon papier en karton bij het oud papier.
Momenteel staat de oud papier prijs onder druk, door de afzwakkende economie (minder vraag naar kartonnen dozen). Indicatieprijs oud papier en karton: 50 - 90 euro per ton.