Snowboard schoenen zitten als pantoffels. Niet alleen lopen snowboardschoenen een stuk fijner in de sneeuw (je hebt veel meer grip dan met skischoenen), ze zitten over het algemeen een stuk lekkerder.
Over het algemeen lopen skiërs veel minder kans om gewond te raken dan snowboarders. Zelfs als snowboarders meer kans hebben om geblesseerd te raken, is de kans op een ernstige blessure kleiner dan bij skiërs.
Leren snowboarden is misschien pijnlijker, maar u leert het ook sneller. De techniek van snowboarden is op zich gemakkelijker. Met skiën is het omgekeerd: in het begin is het gemakkelijker om zich voort te bewegen zonder te vallen, maar het duurt langer om de techniek goed beet te krijgen.
Zowel skiën als snowboarden is een goede work-out voor sterkere spieren, én een effectieve cardiotraining. De bewegingen die je maakt versterken je spieren en verbeteren je evenwichtsgevoel, je flexibiliteit en behendigheid. En ondertussen verbrand je een hoop calorieën.
Een goed en nieuw snowboard gaat ongeveer 10 tot 12 weken mee. Dus dit betekend circa na 5 a 6 jaar. Na verloop van tijd verliezen boards hun spanning en veranderen de eigenschappen van je board. Waar je eerst nog vol gas kon carven en je board lekker stabiel lag gaat het board steeds meer bewegen.
De hoogste snelheid op ski's die ooit is gemeten, is de duizelingwekkende vaart van 254,96 km/h, en het wereldrecord snowboarden staat op 'slechts' 203,28 km/h.
Op ski's kunnen hogere snelheden worden behaald dan op een snowboard. Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h. Het snelheidsrecord op ski's staat echter op maar liefst 255 km/u!
Een van de beste oefeningen, zo niet dé beste die er is. Je pakt vooral de bovenbenen, hamstrings en bilspieren, maar ook je gehele core. Deze spieren gebruik je tijdens het skiën en snowboarden erg veel, waardoor het belangrijk is deze goed te trainen.
Het is heel belangrijk dat je je gewicht verdeeld over je twee voeten. Zodat je altijd optimaal kunt bewegen, naar voren en naar achteren. Veel mensen die net beginnen met snowboarden, die staan meestal teveel achterop het board. Dan wordt het heel lastig om te leren sturen.
Skiën is een goede workout voor het hele lichaam en versterkt de spieren. Helemaal niet gek dus dat je de eerste dagen last hebt van spierpijn! Wie met een actieve houding skiet krijgt een sterkere core en traint het hele lichaam.
Knieën. Snowboarden is beter voor de knieën dan skiën. Als je met een snowboard door de sneeuw klieft, belast je je knieën niet al te erg. De meeste knieblessures bij snowboarders zijn het resultaat van een botsing of een plotselinge rare draai.
Er zijn namelijk skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië die het hele jaar geopend zijn. Het gaat hier om hooggelegen gletsjer skigebieden waar 365 dagen per jaar sneeuw ligt, de liften draaien en de pistes geprepareerd worden.
Als je een beginner bent, zoek dan voor het leren skiën een eenvoudig skigebied uit met veel blauwe pistes. Neem de tijd en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Pak een opkikkertje en neem genoeg geld mee voor de skikaart en het proviand, zodat de eerste dag op de piste een volledig succes kan worden.
Snowboarders lopen de meeste kans op blessures. Vooral polsbreuken en schouder- en hoofdwonden komen relatief vaak voor. Hoewel het dragen van een helm dringend wordt aanbevolen, draagt volgens NSkiV slechts 31% van de snowboarders een helm. En dat is gevaarlijk.
De winter is een mooie tijd om van het buitenleven te genieten en te wintersporten. Een populaire wintersport is snowboarden. Hoewel snowboarden een officiële Olympische sport is, kan iedereen het leren.
Om goed rond te sturen moet je gebruik maken van je kanten. Deze beweging kun je maken vanuit je benen. Door je enkels en knieën te buigen kun je het board op z'n kant zetten. Als je dat met beide benen tegelijk doet en goed je knieën en enkels buigt, zal het snowboard veel makkelijker sturen.
Tijdens het skiën train je je spieren, pezen en gewrichten en door actief bezig te zijn verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Klinkt goed, toch? Absoluut, maar het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je op wintersport gaat.
Squats, balanceren op één been, zijdelingse plank, bergbeklimmen en zwemmen – zo heten de vijf ski oefeningen voor een complete wintersport workout. Wanneer je deze oefeningen regelmatig uitvoert, maken ze je niet alleen fit voor het skiën, maar geven ze je ook in het dagelijkse leven een boost.
Marcel Hirscher is de afgelopen jaren de beste man op ski's ter wereld. Hij heeft nagenoeg alles gewonnen wat er te winnen valt. De Oostenrijker, met een Nederlandse moeder, is een uitzonderlijk talent.
Afhankelijk van meerdere variabelen
Al deze variabelen hebben invloed op het aantal kilometers dat je op een dag kunt skiën. Toch lijkt een gemiddelde van 31 kilometer per dag best reëel.
Het wereldrecord speedskiën staat op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd in 2016 gevestigd op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Forêt Blanche. Hij behaalde de duizelingwekkende snelheid van ruim 254 km/u.
Laat je ski's en snowboard goed drogen
Hoe vaak je een ski moet laten slijpen en waxen hangt onder andere af van de sneeuwkwaliteit. Maar als vuistregel kun je stellen dat een ski na een week skiën meestal een slijp- en waxbeurt nodig heeft.
Ga je veel off-piste of freeriden? Dan kun je beter ook voor een langer snowboard gaan. Een langer board geeft meer stabiliteit en snelheid. Omdat het snowboard langer is, kun je beter carven door diepe poedersneeuw wat dit board ook zeer geschikt maakt voor de gevorderde snowboarder!
Een gemiddelde skiër skiet stukken harder dan dat hij of zij denkt. Vijftig kilometer per uur is helemaal niets, en wie een beetje doorskiet zit snel boven de tachtig kilometer per uur. Indrukwekkend. In veel skigebieden staan tegenwoordig digitale borden die de snelheid van langskomende skiërs aangeven.