Deze rosé wijn is gemaakt van de Pinot Grigio: een druif waar vaak witte wijn mee wordt gemaakt. Ook voor rosé wijnen is dit de perfecte druif. De mooi roze kleur krijgt de wijn door schilinweking van enkele uren. Op die manier weken kleurstoffen en aroma's los uit de schil en komt het in de wijn terecht.
Een witte druif, maar toch met een flinke kleur in zn schilletje. Als je die iets langer laat mee weken voor de kleur, of de druiven meerdere keren perst - komt er meer kleur van de schilletjes, en kleur je witte wijn dus rosé. Voilà: Daar is je Pinot Grigio Blush.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
Verschil rosé en blush rosé
Zowel rosé als blush rosé worden gemaakt van het druivensap van rode druiven. Het verschil tussen gewone rosé en blush rosé zit in de kleur. Blush rosé is veel lichter van kleur. Qua smaak zijn er geen grote verschillen.
De pinot grigio is een witte druif, afkomstig is uit Frankrijk en Italië. Deze druif is familie van de bekende blauwe druivensoort pinot noir, welke afkomstig is uit de Bourgogne (FR). Deze Pinot druif heeft verder verschillende benamingen.
Smaak sensatie: Pinot grigio / gris in het kort
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
Pinot Grigio wijnen zijn over het algemeen droog en fris van smaak en lenen zich uitstekend voor verschillende gelegenheden. In sommige gevallen kunnen deze wijnen ook een licht zoetje hebben. Vooral in de Franse Elzas, waar de druif Pinot Gris wordt genoemd, kunnen de wijnen licht zoetig over komen.
De Farina Pinot Grigio is breed inzetbaar en staat daarom vaak op de lijstjes van echte wijnliefhebbers. Epicuro Pinot Grigio is een fruitige en licht kruidige Italiaanse witte wijn. De citroengele wijn is rijk aan kruidige aroma's van appel, ananas, perzik en peer. De vele mineralen zorgen voor een frisse smaak.
Een rosé varieert van licht oranje tot fel aardbei roze. De schil van de blauwe druiven geeft kleur aan de wijn. Het sap dat uit druiven komt is namelijk altijd kleurloos.
Rosé wijn is een jonge wijn en heel populair in de zomer. Maar in tegenstelling tot wat velen denken, is het helemaal geen mengeling van witte en rode wijn. De wijn komt tot stand met blauwe druiven, maar om tot de lichte rosé kleur te komen wordt de schil eruit gehaald na 24 uur.
Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, soms zelfs in combinatie met witte druiven. Eigenlijk is rosé een hele lichte rode wijn. Die je gekoeld drinkt, net zoals een witte wijn. De kleur die de rosé heeft komt van de schillen van de blauwe druiven.
75 cl. Rosé Gris is een nieuwe categorie van wijnen binnen de rosé markt. Hij wordt gemaakt in wijnstreken over de hele wereld. Het is een subtiele variant met een lichte zalmroze kleur, zoals je ook gewend bent van de rosé uit de Provence.
De smaak van Pinot Gris
Getypeerd door de zoete tonen van appel, peer, abrikoos, mango, bloemen en specerijen brengt de Pinot Gris verfrissende smaken tot in de fles wijn. Deze smaken kunnen nog aangevuld worden met zachte zuren en soms zelfs wat rokerigheid.
De Pinot Gris – aka Pinot Grigio of Grauburgunder – is iets donkerder dan de Pinot Blanc. Ahankelijk van de regio waar de druif groeit – in Italië, de VS, Duitsland of Frankrijk – vind je ze in lichtroze tot blauwe tinten. In tegenstelling tot vroeger, wordt vandaag van Pinot Gris naast witte ook roséwijn gemaakt.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Het is een witte wijn die heerlijk wegklokt op het terras, maar ook perfect is om bij te eten. De lichtere stijlen bij lichte vis- en groentegerechten, de wat rijkere Pinot Grigio's, want die zijn er ook, bij wat lichtere vleesgerechten en gevogelte, zoals kip of een varkenshaasje.
Pinot Noir is een blauwe druivenras waarmee voornamelijk rode wijn wordt gemaakt. Pinot Noir is ook bekend doordat hij onderdeel is van Champagne. Algemeen gezegd geeft Pinot Noir een lichte tot medium body met kersen, framboos en aardbei en vaak wat aardse, soms kruidige geuren en smaken.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
In een notendop: Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Roséwijn is wijn die wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Eventueel wordt nog kooldioxide toegevoegd tijdens het afvullen van de flessen.
Op dit moment wordt de beste rosé ter wereld gemaakt in de Provence. De wijnen zijn te herkennen aan hun lichte zalmroze kleur. In de smaak zijn ze licht, maar gestructureerd met kruiden en body. De Mirabeau Rosé is een klassieke blend van de lokale druiven syrah, grenache en cinsault.