De juiste manier van plukken: met stengel en al! Dit kun je het beste net boven het punt doen waar twee blaadjes aan de stengel vast zitten. Hierdoor bevordert de bladgroei waardoor er in no time weer nieuwe basilicumblaadjes aan groeien.
Je kunt basilicum gaan oogsten als de plantjes minimaal 20 cm hoog zijn. Pluk nooit blaadjes van je basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker.
Pluk steeds een paar blaadjes om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen. Snoei regelmatig de jonge blaadjes bovenin, maar ook de topjes van de scheuten, zo ontstaan mooie vertakkingen. Als de groei van de plant minder krachtig is, in de herfst of winter op de vensterbank bijvoorbeeld, plukt u slechts de blaadjes.
Basilicum kan op twee manieren geoogst worden: als losse blaadjes of als hele stengels. Als je een kleine hoeveelheid basilicum wilt oogsten, kan je gewoon een paar losse blaadjes afplukken of knippen. Wil je grotere hoeveelheden oogsten, bijvoorbeeld voor het maken van pesto, dan kan je beter stengels oogsten.
Oogsten en toppen basilicum
Knip een stengel met blaadjes af. Verwijder ook regelmatig de toppen van de plant. Dat bevordert de groei van zijstengels en dus een bossige groei. Beginnende bloemhoofden en stengels met uitgebloeide bloemhoofden mogen ook afgeknipt worden.
De verzorging
Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
De bloemen van bekende (doorgeschoten) keukenkruiden en groenten kunnen goed gebruikt worden. Bijvoorbeeld de bloemen van bies- en daslook, tijm, rozemarijn, munt en basilicum. Of de bloemen van courgette, pompoen en rucola. Wilde kruiden bieden ook veel mogelijkheden.
Stop de blaadjes in een plastic zak, zonder ze te wassen, sluit de zak af en vries deze in. Na 24 uur haal je de zak uit de vriezer en je duwt de bevroren blaadjes plat. De blaadjes zullen breken en nemen zo minder plaats in.
De meest natuurlijke manier is door de kruiden te drogen aan de lucht. Hang het kruid per bosje ondersteboven op aan een touw. Belangrijk is dat ze op een donkere, luchtige en droge plek kunnen opdrogen. Laat de kruiden net zo lang hangen totdat je de blaadjes gemakkelijk van de takken kunt afrissen.
De planten hebben insecten nodig voor de bestuiving, overigens kunnen ook de bloemen van basilicum worden gegeten: ze zijn een mooie en eetbare garnering maar ook lekker in bijvoorbeeld salades. De zaden blijven, mits koel en donker bewaard, wel 4 tot 6 jaar kiemkrachtig.
Wil je meer planten? Maak dan meerdere stekjes! Tip: iedere keer dat je vervolgens basilicum plukt, knip je het beste weer een stengel af.Zo kan de plant weer verder groeien.
Uiterlijk, wanneer basilicum verwelkte bladeren heeft, duidt alles op een gebrek aan water. Planten mogen niet verwelken. Sterke veranderingen tussen droogheid en vocht leiden tot schimmelinfecties in het wortelgebied. Daarom wordt er regelmatig water gegeven.
Bladluizen en slakken vallen vaak basilicum aan. Let goed op en behandel indien nodig met larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis en No-slug tegen slakken. Kies een beplantingsplaats die goed draineert en met een goede luchtcirculatie om schimmelziekten te verminderen.
Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe.
Je kunt basilicum het beste rond mei verplanten. Basilicum moet je verpotten als de plantjes te weinig plek hebben. Een pot van 12 cm (diameter) kunnen maximaal 10 jonge basilicum steeltjes bevatten. Houd er rekening mee dat basilicum ongeveer 5 uur direct zonlicht nodig heeft.
Gebruik basilicum
Let bij het gebruik van basilicum in warme gerechten op dat je de blaadjes er pas op het laatste moment in doet. Het verliest namelijk veel smaak als het te lang verhit wordt. Het kan zelfs zijn dat je gerecht een bittere smaak krijgt als je het te vroeg toevoegt.
Bepaalde darmbacteriën, E. coli en salmonella, overleven op verse basilicum die op verschillende temperaturen bewaard worden en kunnen gezondheidsrisico's inhouden bij het niet verhitten.
Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Bijwerkingen en contra indicaties basilicum
Gebruik niet vaker dan 2 keer per dag een kop basilicumthee voor maximaal 3 weken achter elkaar. Daarna een pauze inlassen van minimaal een week. Sommige mensen dienen helemaal geen basilicum thee te drinken: Mensen die een hartaanval hebben gehad.
Basilicum bereiden & bewaren
Losse blaadjes kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. De blaadjes niet fijnhakken, maar liever scheuren of knippen.
Basilicum houdt van de volle zon. Maar als je het tuinplantje in de volle zon zet heb je ook kans dat het plantje uitdroogt.
Het enige wat je nodig hebt voor basilicum stekken in water is een klein glaasje, zoals een shotglas. Vul dit glaasje met water en zet je stekje er zo in dat de stengel onderwater staat, maar de blaadjes niet.Hierna zet je 'm op een zo licht mogelijke, warme plek in huis.Vermijd wel de volle zon.
Kruiden plukken
Dan volgt het plukken van de kruiden, soms heb je maar een takje of een paar blaadjes nodig. Pluk kruiden nooit met je hand, in je hand zitten zuren waar sommige kruiden (bijvoorbeeld basilicum) niet tegenkunnen. Knip de kruiden liever per takje circa twee centimeter boven de grond af.