Bevindingen over de meest vervuilde landen van Europa Volgens deze studie is Turkije het meest vervuilde land van Europa, met een score van 6,1/10.
Nederlandse lucht, water en bodem zijn de vieste van heel Europa. Dat zegt Natuur & Milieu zaterdag in haar rapport Ranking the Stars. In dat verslag van de milieuorganisatie wordt Nederland vergeleken met andere landen op het gebied van klimaat, milieu en natuur.
Nederland heeft samen met de Povlakte in Noord-Italië de slechtste luchtkwaliteit van Europa. Dit veroorzaken we met name door onze intensieve veehouderij, zware industrie en actieve autogebruik. Vooral de luchtkwaliteit rond Schiphol, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is zorgwekkend slecht.
Pakistan staat bovenaan de lijst als het meest vervuilde land ter wereld met een gemiddelde fijnstofconcentratie (PM 2,5) van 115,7.
De schoonste lucht is Zweeds
Het land is, na Polen, de grootste uitstoter van fijnstof in Europa. Beide landen zijn samen goed voor een derde van de totale Europese uitstoot. Dan liever Portugal, dat met Faro en Funchal twee steden in de top 3 heeft. Maar de stad met de allerschoonste lucht ligt in Zweden: Umeå.
De 'zuiverste lucht van Vlaanderen' kun je inademen in de Antwerpse en Limburgse Kempen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
In internationale termen is de luchtkwaliteit in België relatief slecht: voor de meeste van de beschouwde verontreinigende stoffen scoort het land onder het EU-14-gemiddelde.
Vieste is een plaats in de Italiaanse regio Apulië, in de provincie Foggia. De van oorsprong Griekse plaats ligt op het oostelijkste puntje van het schiereiland Gargano.
Nummer 1 van Europa en nummer 1 van de wereld. Zwitserland scoort op 8 klimaatindicatoren de volle 100 punten, waaronder watervoorziening, regulatie van pesticide en bosonderhoud. Die gezonde levensomgeving zorgt ervoor dat de Zwitser gemiddeld 81 jaar oud wordt.
Rusland: 16,6 ton CO2e.
De schoonste lucht werd gevonden in Nieuw-Caledonië, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Onder de ontwikkelde landen had Finland de beste luchtkwaliteit. Er waren wereldwijd wel 222 steden die het doel haalden. Het probleem zit in fijnstof dat kleiner is dan 2,5 micrometer per deeltje.
Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog kan je nog gezonde lucht inademen. De grootste oorzaak is het verkeer. Op de kaart hieronder zie je de plekken met de meeste luchtvervuiling.
Groningen heeft de beste luchtkwaliteit van negen onderzochte Nederlandse steden. Dat stelt het Europees Milieuagentschap (EEA) in een groot onderzoek naar schone lucht in Europese steden. De inwoners van het Zweedse Umeå ademen de schoonste lucht van Europa in. De bewoners van het Poolse Nowy Sacz de meest vervuilde.
In Nederland komt wintersmog niet zo vaak voor en gaat het in de praktijk eigenlijk altijd over zomersmog. Zuid- en Oost-Nederland hebben meer last van smog dan West- en Noord-Nederland. Dat komt doordat veel luchtvervuiling en ozon uit Duitsland (Ruhrgebied) en België ons land komt binnenwaaien.
De landen met het meest vervuilde drinkwater ter wereld
Vooral in Afrikaanse landen als Ghana, Ethiopië, Nigeria en Oeganda is het waterprobleem enorm.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
Ondanks dat Spanje geen regering kan vormen is nog steeds het gezondste land van Europa, wellicht zelfs de wereld, aldus “The Medical Journal” Italië volgt op de tweede plaats. De gemiddelde gezonde leeftijd is in Spanje 70.9 en in Italië 70.2.
De Bloomberg Global Health Index voor 2020 heeft Spanje uitgeroepen tot het gezondste land om in te wonen. Volgens het rapport van dit jaar wordt Spanje beschouwd als de gezondste bevolking ter wereld, met Italië op nummer 2, gevolgd door IJsland, Japan en Zwitserland.
Lezers van de toonaangevende Britse reisgidsenreeks Rough Guides hebben Schotland uitgeroepen tot mooiste land ter wereld. Canada eindigde op de tweede plaats, Nieuw-Zeeland op de derde.
Hiermee zijn wij volgens onderzoeksbureau Gallup International het vieste volk van Europa als het gaat om handhygiëne na een bezoek aan het kleine kamertje. Ter vergelijking: in Bosnië en Herzegovina zegt 96 procent zijn handen met water en zeep te wassen na afloop. Hiermee zijn zij het schoonste volk.
Niet de toilet of douche maar de keuken blijkt de allervieste plek in huis te zijn, zo schrijft het wetenschappelijke tijdschrift Quest . Daarbinnen blijken er bij uitstek ook twee voorwerpen te zijn die heel wat bacteriën met zich meedragen.
Door ventilatie stroomt er frisse lucht naar binnen. Dat is nodig om de luchtkwaliteit goed te houden. Lagere luchtkwaliteit kan klachten veroorzaken als vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kunnen virusdeeltjes, bijvoorbeeld van het coronavirus, zich in ruimtes zonder ventilatie beter verspreiden.
In lucht: Warme buitenlucht bevat hetzelfde percentage zuurstof, maar de soortelijk dichtheid is anders dan koude lucht wat zwaarder is. Dit betekent dat nog steeds 20% zuurstof aanwezig is, maar wel 20% van een kleinere hoeveelheid.