Religie. 48,4% christendom: 26,8% protestants en 21,6% rooms-katholiek, 22,3% hindoeïsme, 13,8% islam, 10,7% geen religie of onbekend, 4,7% traditionele en andere religies.
Godsdienst: overwegend katholiek. Bij de zevende volkstelling in Suriname van 2004 waren de verhoudingen tussen de grootste bevolkingsgroepen als volgt: 27,4 % Hindostanen. 17,7 % Creolen.
Suriname is een smeltkroes van culturen. Creolen, Javanen, Hindoestanen, Indianen, Boeroes en Chinezen leven harmonieus naast elkaar. Naast, want de verschillende bevolkingsgroepen houden zich veelal vast aan hun eigen tradities en culturen.
De religie van de creolen is veelal het christendom. Vooral de Rooms-Katholieke Kerk, de Evangelische Broedergemeente en de Pinksterbeweging hebben veel leden. De Pinksterbeweging of Volle Evangelie is in de 21 eeuw sterk opgekomen.
Winti is een traditionele Afro-Surinaamse religie. De term wordt tevens gebruikt voor alle bovennatuurlijke wezens die door Anana Keduaman keduampon, De Schepper van het universum, zijn geschapen. De winti's zijn door West-Afrikaanse slaven in de slavernijperiode meegenomen naar Suriname.
Centraal staat het geloof in een opperschepper (Keduampon), de voorouders en de winti (wind) van de aarde, lucht, water en bos. De winti van de aarde, lucht, water en bos zijn door Keduampon geschapen om de mens bij te staan in zijn groei en ontwikkeling op aarde.
En wat zijn winti eigenlijk? Jamar (11) en zijn vriend plukken kruiden in de tuin van oom Humbert en maken een switi watra: een kruidenbad. Winti was tot 1972 verboden in Suriname. Hoewel niet iedereen die in winti gelooft er openlijk over praat, zijn er wel steeds meer mensen die de winti-rituelen uitvoeren.
Inheemse Surinamers zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Tot en met de jaren 1980, en informeel lang erna, was indianen als benaming algemeen gebruikelijk. Inheemsen wonen met name in het binnenland en op de oostelijke kustvlakte.
JAKARTA (ANP) - Suriname is deze week geaccepteerd als 54e lid van de Organisatie van islamitische landen (OIC). Ongeveer een vijfde van de Surinaamse bevolking (410 000 inwoners) is islamiet.
Creolen zijn de afstammelingen van in het verleden naar Suriname gebrachte slaven. Tot eind jaren zestig was dit in Suriname de grootste groep. De marrons zijn afstamme- lingen van weggelopen slaven. Hun aantal groeit de laatste jaren sterk.
Sranantongo, kortweg Sranan en in het Nederlands ook wel het Surinaams genoemd, is een in Suriname gesproken creoolse taal en wordt daarom ook soms aangeduid als het Surinaams Creools. Het geldt samen met het Nederlands als lingua franca in Suriname en de Surinaamse diaspora als een wijdverspreide contacttaal.
Pittige en vetrijk eten kunnen maag-darmklachten veroorzaken. Wat minder peper nemen dus, als je hier last van hebt. Kokosmelk, kokosolie en producten die in veel olie zijn gebakken zoals bara of teloh (gefrituurde cassave) bevatten veel (verzadigd) vet. Let daarom op de hoeveelheden.
'Suriname is een van de rijkste landen ter wereld. ' Sinds de Wereldbank het land in 1995 rangschikte als zeventiende rijkste land ter wereld op basis van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, schuwen Surinamers de grootspraak niet. Aan natuurlijke rijkdommen is er in Suriname inderdaad geen gebrek.
Suriname is een veeltalig land; echter de enige officiële taal in Suriname is het Nederlands, met het Surinaams-Nederlands als plaatselijke variant. Ook spreken de meeste Surinamers vaak Sranantongo in minder formele situaties, meestal gemengd met het Nederlands of een andere in Suriname gesproken taal.
De Hindostanen vormen de grootste groep, met 151 duizend. Ze wonen vooral in Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Almere. Daarna volgen de Creolen, met 132 duizend. Zij wonen overwegend in Almere, Amsterdam en Rotterdam.
Een bazuinorkest bij het graf
Samen met een bazuinorkest begeleiden de dragers de overledene naar het graf. Ze dansen terwijl ze de kist naar de begraafplaats dragen. De dragers dansen eerst naast de kist en daarna op het graf. Dat doen ze om geesten te misleiden, zodat ze niet mee het graf in gaan.
Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Ruim 87 procent van de circa 278 miljoen inwoners is moslim. Gebed in de stad Srinagar, in het uiterste noorden van India. De inwoners van dat land zijn overwegend hindoeïstisch, maar onder meer in de regio Jammu en Kashmir wonen veel moslims.
Weetje: Vroeger heette Suriname, Nederland-Guyana. Dus hadden we Brits-Guyana, Nederlands-Guyana en Frans-Guyana, om het even moeilijk te maken. Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met een grote en kleine regentijd.
op twee na de meeste moslims. Volgens cijfers uit 2010 heeft Indonesië 205 miljoen moslims, Pakistan 178 miljoen, India 177 miljoen en Bangladesh 149 miljoen moslims.
De Surinamers begroeten elkaar door een hand te geven of te omhelzen.
Vanaf 25 november 1975 is Suriname, na ruim 300 jaar in Nederlandse handen te zijn geweest, een onafhankelijk land. Beelden van de festiviteiten rondom de onafhankelijkheid.
Ruim 15 procent heeft een Turkse achtergrond, bijna 10 procent een Surinaamse achtergrond en 7 procent is afkomstig uit de (voormalige) Nederlandse Antillen en Aruba.
Surinaamse winti-aanhangers geloven, net als voodoo-gelovigen, in geesten en voorouders. In plaats van dat ze door een voodoo, een geest, in trance raken, neemt een winti, een wind, bezit van hun geest en lichaam. Want zo voelt het volgens winti-gelovigen als er een geest in de buurt is. Alsof er een briesje blaast.
Elke winti heeft iemand waarover hij vaardig wordt. Elke winti heeft een asi, een boi. Als de persoon in die toestand spreekt, dan is het de winti die dat doet. En de winti spreekt dan over 'mi asi', mijn paard.
Veel mensen hebben niet één, maar meerdere winti, hoewel dit niet wil zeggen dat mensen door al hun winti in trance worden gebracht. Winti kunnen zich namelijk ook op andere manieren manifesteren, zoals in dromen. Ook uit bepaalde neigingen, bijzondere vermogens of divinatie kan blijken dat iemand een winti heeft.