Dit geldt ook voor bloemkool. Hier eten we normaal gesproken allen de roosjes van en delen van de stam. Maar wist je dat bloemkoolblad uitstekend eetbaar is? Sterker nog: het blad bevat dezelfde stoffen als de bloemkool zelf alleen in grotere hoeveelheden.
Bloemkool is een gezonde groente met een hoge voedingswaarde en weinig calorieën. Bloemkool is een groente die je op veel verschillende manieren kunt bereiden. Je kunt alles eten van de bloemkool, maar alleen de roosjes worden vaak gebruikt in een gerecht.
Tip. Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen.
Bloemkool heeft een typische koolsmaak: mild en iets bitter. De bekendste bereiding blijft wel op z'n oer-Hollands met aardappelen en een gehaktbal. Ook de combinatie met witte saus of kaassaus doet het erg goed. Bloemkool wordt meestal gekookt geserveerd, maar gestoomd is de kool ook erg lekker.
Gebruik 300-375 gram bloemkool per persoon om na het schoonmaken en bereiden 250 gram bloemkool over te houden.
Weggooien is zonde
Geen zorgen, want ook het blad kun je opeten. Bloemkoolbladeren hebben een beetje een bittere smaak, wat lijkt op witlof. Daarnaast zitten de bladeren en de stronk boordevol betacaroteen, antioxidanten en foliumzuur. Hartstikke gezond, dus zonde om weg te gooien.
Als je wilt afvallen is bloemkool je beste vriend. Een teveel aan bloemkool is immers vrijwel onmogelijk. De superfood zit vol vezels en water, waardoor bloemkool enerzijds zeer verzadigend is, en anderzijds bijzonder weinig vetten bevat.
Welke kruiden doe je op bloemkool? Kruiden die goed bij bloemkool passen zijn paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper en knoflookpoeder. Deze kruiden vind je terug in ons recept. Als alternatief kan je eventueel experimenteren met uienpoeder, kerrie, tijm, dragon, peterselie en nootmuskaat.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Boordevol voedingsstoffen. Je zou het misschien niet verwachten, maar bloemkool bevat veel verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten en past hierdoor uitstekend in een gebalanceerd voedingspatroon. Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Door lang koken verliezen groenten voedingsstoffen
Kook eten en er gaan voedingsstoffen verloren. Vooral wateroplosbare vitaminen nemen de benen. Zo kan een derde van de vitamine C verloren gaan in een badje van honderd graden. Bij gekookte bladgroente kan het verlies zelfs oplopen tot de helft.
Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De botanische naam voor bloemkool is Brassica oleracea convar.
Rauw bereiden
Net zoals de andere koolsoorten is bloemkool rauw pittig, fris en lichtzoet. Je kan de roosjes gebruiken als aperitiefhapje met een dip. Je kan de bloemkool ook fijnhakken of raspen en er een bloemkoolcouscous van maken.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Maar laat je het langer staan (een kwartier bijvoorbeeld) dan gaan de celwanden in de broccoli kapot. De groente wordt zacht in plaats van knapperig, en de aroma's ontsnappen al tijdens het koken. De hap die je neemt, smaakt dus naar niks.
Bij onze collega's van Culy.nl lezen we dé tip: leg de bloemkool op de werkbank met de harde stronk naar boven.Zet je mes aan de zijkant en snijd als het ware rondom de stronk zodat je die eruit kunt trekken. Et voila: de stronk laat los en je bloemkool zal in roosjes uiteenvallen. Zo makkelijk is het!
Hoe snijd je een bloemkool? Draai de bloemkool op zijn kop, met het witte gedeelte naar beneden. Snijd vervolgens de groene kern eruit. Hierdoor kun je het witte gedeelte uit de bloemkool makkelijker afsnijden en houd je de rommel beperkt.
Munt moet alleen
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
Blijkbaar kiezen we toch liever voor een extra snuf nootmuskaat over de bloemkool dan een smaakvollere paarse variant. Anniek is sinds 2019 storymaker bij Nederland Voedselland. Ze vertelt verhalen over duurzame ontwikkelingen, en is altijd op zoek naar verrassende inzichten over de productie van ons voedsel.
Bloemkool bevat veel voedingsvezels, deze helpen de spijsvertering en zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen. Ook is bloemkool een bron is van vitamine K, kalium en eiwit, wat belangrijk is voor sterke botten.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.