Door iedere dag een flink glas wortelsap te drinken kan je ook de gezondheid van je hart en bloedvaten ondersteunen. Wortelsap bevat namelijk mooie hoeveelheden van de vitamines B1 en C. Vitamine B1 heeft een gunstige invloed op de werking van je hart.
Ons advies. Wortelsap past binnen een gezonde voeding. Grote hoeveelheden bètacaroteen, zoals in wortelsapconcentraten en supplementen, zijn echter niet veilig. Wanneer je gevarieerd eet met voldoende groenten en fruit, is het niet nodig om supplementen te nemen.
Hoeveel wortels moet je eten? "Als je 100 tot 250 gram gekookte wortels eet op een dag, krijg je genoeg vitamine A binnen. Van sap is dit 50 tot 100 milliliter. Van rauwe wortel is dat dit 150 tot 200 gram."
Wortelsap healthy and juicy
Vitamine A draagt bij aan diverse aspecten, denk aan: de gezondheid van onze huid en ogen, bescherming tegen vrije radicalen en een normaalwerkend immuunsysteem. Wortel bevat naast vitamine A ook aan vitamine C, D, E en K en mineralen zoals kalium, magnesium en calcium.
Van wortels ga je niet beter zien. Wortels zijn wel goed voor je ogen. Er zit namelijk veel vitamine A in. Als je te weinig vitamine A binnen krijgt dan krijg je droge ogen en kan je bij weinig licht niet zo goed zien.
Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet. Dat houden we vast en wordt opgeslagen in ons vetweefsel.
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte.
Goed voor de spijsvertering. Doordat wortelsap calcium bevat, kan het je spijsvertering ondersteunen. Calcium speelt namelijk een rol bij de werking van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij het vrijmaken van energie uit je voeding. Hierdoor helpt calcium je spijsvertering gezond te houden.
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
Wortelsap en wortelsoep
Wortelsap is ideaal om de stoelgang minder waterig te maken. Vooral op de nuchtere maag is wortelsap efficiënt. Naast wortelsap is ook wortelsoep aangewezen om diarree te verhelpen. Kook een halve kilo wortelen in 150 ml water totdat de wortelen mals worden.
Wortels kleuren je handpalmen oranje
Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Het gewicht van een wortel kan enorm variëren. Reken voor een normale portiegrootte op 200 tot 250 gram per persoon. Wortelen bewaren kan tot een maand lang, op een koele en donkere plaats buiten de koelkast. Je kunt ook de wortelen invriezen.
Waarom mogen er geen wortelen gegeten worden tijdens een proteïnedieet? Gekookte wortelen hebben een hoge glycemische index. Dit betekent dat de koolhydraten (suikers) in de wortelen snel in de darmen worden verteerd en hierdoor ook snel in het bloed worden opgenomen waardoor de bloedglucose spiegel te snel stijgt.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Recent onderzoek suggereert dat de symptomen van bepaalde vormen van diabetes – met een bepaalde genetische mutatie- verminderd kunnen worden door betacaroteen, een stof uit wortelen."
Pigment. Wanneer je veel in de zon komt, worden er meer en grotere melanoyten gemaakt en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur. Deze bruine kleur is dus eigenlijk je natuurlijke zonnebrandcrème.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
Hoe lang kun je vers sap bewaren? Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Ze bevatten namelijk veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor, die weer allemaal andere voordelen met zich meebrengen. Zo helpt het eten van wortels bij de opbouw van sterke botten en tanden, het behoud van een gezond zenuwstelsel en een gezonde bloeddruk.
Wortelen zitten, dankzij het stofje bètacaroteen (ook wel vitamine A), bomvol anti-oxidanten die je huid versterken en een helend effect hebben. Daarnaast vind je het mineraal silicium in wortelen en dit vertraagt het verouderingsproces van je huid en is goed voor de aanmaak van collageen (wat weer rimpels tegengaat!).
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.