Op plaatsen waar je niet vaak komt, zoals de garage, schuur, boot, caravan en meterkast.Plekken met weinig tot geen ventilatie en die uit het zicht zijn. Maar ook in het zicht, op plekken waar je het niet verwacht, zoals in de woonkamer, keuken, hal, toilet en slaapkamers. Voorkom dat vocht een probleem wordt!
Let op, een vochtvreter werkt ongeveer drie á vier maanden tot alle korrels in het zakje hun maximum aan vocht hebben opgenomen. Zet je het bakje te vroeg neer dan is het misschien al vol voor de herfst voorbij is, maar te laat kan de effectiviteit weer tegenwerken vanwege de lage temperaturen. Timing is everything.
Vochtvreters zijn niet geschikt om de luchtvochtigheid van de woning te verlagen. Vochtvreters zijn vochtabsorberende zouten of gels. Deze werken zonder stroom maar helpen alleen tegen (en zijn ook alleen bedoeld voor) een licht vochtprobleem in een kleine afgesloten ruimte, zoals een kast.
Het hele gevaarte bestaat namelijk uit een kunststof bakje dat gevuld is met korrels van calciumchloride. Deze calciumchloride trekt vocht aan tot in het extreme. Zit er waterstofdamp in de lucht, dan wordt deze aangetrokken door de calciumchloride en vervolgens omgezet in water.
Ter voorkoming van het geschuif kun je de vochtvreter dan beter in het middenconsole plaatsen. Dit is tijdens het rijden een stabiel alternatief. Staat de auto stil, dan kun je het zakje uiteraard wel gewoon ergens op het dashboard plaatsen. Achterin kun je hem vlakbij de achterruit op de hoedenplank leggen.
Zodra er waterstof in de lucht zit, worden deze aangetrokken door de calciumchloride en vervolgens omgezet in water. Dit water wordt opgevangen in het bakje van de vochtvreter. Let dus goed op dat het “water in het bakje” eigenlijk helemaal geen water is, maar pekel en dus ook absoluut niet drinkbaar is.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Een groter probleem is dat als de vochtvreter echt nodig is en goed werkt, deze ook vol kan raken en overlopen. Een regelmatige controle is dan nodig en dat is in de praktijk vaak erg lastig. Daarmee zou het middel erger kunnen worden dan de kwaal.
Scheur de koffiefilter voorzichtig open en knip deze vervolgens op maat van de spons. Leg de spons met het koffiefilter erop in het bakje en strooi er vervolgens wat zout overheen. Zet de vochtvreter op een vochtig plekje en kijk wat er gebeurt!
Zelf vochtvreter maken
Er zijn verschillende natuurlijke producten die ideaal zijn om het vocht op te nemen. Zo zijn houtskoolbriketten, baking soda of kattenbakkorrels ideaal als vochtvreter. Ik koos ervoor om sokken te vullen met rijst. Gewoon droge rijst, zonder zout.
Een ontvochtiger gebruiken
Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo'n 300 kWh per maand.
De Qlima D612 is de beste luchtontvochtiger want hij maakt het echt snel droger en je hoort hem nauwelijks. Hij zuigt de vochtige lucht op, condenseert het en blaast de droge lucht weer uit. Binnen 24 uur onttrekt hij echt voelbaar veel nattigheid uit de lucht, namelijk 12 liter water uit de lucht.
Een hoge vochtigheidsgraad werkt namelijk allerlei problemen in de hand, zoals vochtige muren en weke materialen. Daarnaast is vochtige lucht niet goed voor uw gezondheid. U kunt last krijgen van allergieën, nies- en hoestbuien en vermoeidheid.
Verminder vocht in huis: Hang uw natte was buiten. Wanneer het regent kunt u een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje. Probeer ook tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pannen te leggen.
Laat een ventilator draaien om het vochtgehalte in een vochtige ruimte te verminderen. Het in beweging houden van de lucht vermindert waterdamp. Gebruik een raamventilator om de ventilatie te verbeteren als de kamer een raam heeft dat plaats biedt aan een raam.
Je hebt misschien gehoord van kamerplanten waarvan bekend is dat ze vocht uit de lucht opnemen. Tropische planten genaamd epifyten zoals Engelse klimop, Peace Lily, Reed Palm, Boston-varens en Tillandsia zijn planten die al hun water uit de lucht halen in plaats van wortels.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Vocht in de slaapkamer is slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte verluchting en ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
Een vochtige ruimte droog maken op grootmoeders wijze
De ramen wagenwijd openzetten om zo de ruimte ten volle te ventileren. Geef de ruimte tijd om droog te worden, zo'n ventilatiebeurt is niet op 10 minuten gefikst. Daarnaast kan je ook altijd een bak met kattenbakvulling in de vochtige ruimte plaatsen.
Te hoge luchtvochtigheid
Als het percentage waterdamp in het huis te hoog is, is het ook schadelijk voor de gezondheid en slecht voor de woning. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem.
Luchtontvochtigers kunnen een stand 'continu ontvochtigen' hebben. Deze stand kan men gebruiken als men een paar uur, bijvoorbeeld 4 tot 7 uur, achter elkaar de luchtdroger wil laten werken om bijvoorbeeld was te drogen. Daarna zet men de luchtontvochtiger uit en laat deze een aantal uren rusten.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.