De regels zeggen dat overdag niet eerder dan 07:00 uur begonnen mag worden en dat het klussen om 22:00 uur stopt. Als u zich aan de bovenstaande fatsoensregels houdt kunt u iedereen in de ogen kijken en zeggen dat u rekening met de omgeving houdt.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
De meeste gemeenten hebben echter wel regels met betrekking tot geluidsoverlast. Tijden kunnen per gemeente verschillen, maar vallen meestal rond 7.00 - 8.00 in de ochtend en 19.00 - 20.00 in de avond.
Hoewel het per gemeente kan verschillen is de regel in het algemeen dat je vóór acht uur 's ochtends en na tien uur 's avonds niet mag boren. Binnen die uren is het dus wel toegestaan.
U moet zich houden aan de geluidsnormen. Zo mag u meestal alleen op werkdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur geluid maken van 60 dB(A) of hoger. Dit mag een maximumaantal dagen. Hoeveel dagen dat zijn, hangt af van het aantal dB(A) geluid dat u maakt.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Dat wil zeggen dat zondag een rustdag is. Dit geldt voor de meeste werknemers maar neemt niet weg dat je in je eigen huis niets mag doen. Toch lees je best het politiereglement na van jouw gemeente. Er zijn immers gemeenten waar het op zondag niet toegelaten is het gras te maaien, laat staan verbouwingen uit te voeren.
De geluidsgrenzen voor particuliere woningen, gemeten in een verblijfsruimte, zijn als volgt: overdag (07.00 – 19.00) 35 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 55 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen.
Er zijn regels over de maximale blootstellingsduur per geluidsniveau Onder de 60 dB is er geen maximale blootstellingsduur. In het geval van 75 dB tot 80 dB is de maximale blootstellingsduur 5 dagen. Sommige bouwwerkzaamheden mogen ook in de avond, nacht of weekend plaatsvinden.
Muziek tot 23.00 uur wordt vaak wel geaccepteerd maar als deze muziek voortduurt tot in de kleine uurtjes dan is het een ander verhaal. Indien u een evenement organiseert dan gelden de volgende eindtijden: - zondag tot en met donderdag: 23.30 uur - vrijdag en zaterdag: 24.00 uur.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
Geluidsoverlast melden bij politie
Kun je met de veroorzakers van de overlast geen oplossing vinden, dan kun je de politie inschakelen (0900-8844). Dit kan ook anoniem. De politie zal nagaan of iedereen de wettelijke geluidsnormen naleeft.
Hoe hoog is de boete voor geluidsoverlast? “Een boete voor geluidsoverlast is zo'n 150 euro. Dat is exclusief 9 euro administratiekosten.”
Een bedrijf mag (volgens Artikel 8.3 Bouwbesluit) bouw en sloopwerkzaamheden uitvoeren op maandag tot en met zaterdag van 07.00 tot 19.00 uur. Bij werkzaamheden die buiten deze tijden moet u een Ontheffing Geluid Bouw aanvragen.
Zeker wat betreft nachtlawaai (= alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens) kan je steeds terecht bij de politie op het nummer 101. Net zoals bij de horeca kunnen zij auditieve vaststellingen doen en een proces-verbaal opstellen bij vastgestelde overlast.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Speel je muziek op je terras, luidkeels vanuit je auto, of vanuit je open slaapkamerraam. Kiezen voor superluidruchtig kan helpen je buren te irriteren, net als het spelen van ongelofelijk irritante of zich herhalende popmuziek waarvan je kunt verwachten dat het in zijn hoofd gaat zitten en hem of haar stapelgek maakt.
Wanneer u zich zorgen maakt om iemand met zorgwekkend gedrag, kunt u terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag. U kunt bellen naar 0800-1205.
Blijf kalm en redelijk. Wat er ook gezegd wordt; blijf kalm. Begin niet direct met het maken van verwijten, maar leg rustig uit waar je ze over wilt spreken en waarom jij last hebt van wat zij doen.
Schakel de buurtbemiddeling in
Schakel dan de buurtbemiddeling in. In veel grote steden kun je vrijwilligers van de buurtbemiddeling om advies vragen. Deze kunnen het gesprek begeleiden en zoeken naar een oplossing tussen de partijen.
De Zondagswet is een onderdeel van de Nederlandse wetgeving waarin de zondagsrust geregeld wordt. De Zondagswet beoogt een rustdag in de week te bieden en beperkt daartoe een groot aantal activiteiten die de uitoefening van godsdienst en algemene gelegenheid tot inkering zouden verstoren.
U hoeft niet op zondag te werken. Behalve als u dit vooraf met uw werkgever heeft afgesproken. En als dit nodig is voor het werk, bijvoorbeeld als u bij de politie of in een ziekenhuis werkt. U heeft recht op een aantal vrije zondagen per jaar.
Wat mag wel en wat mag niet? Er zijn christenen die vinden dat je niet mag werken op zondag. Tenzij je bijvoorbeeld in een ziekenhuis werkt. Of die vinden dat je niet iemand voor je mag laten werken en daarom bijvoorbeeld niet uit eten gaan.