Aan een tak 21-spaarverzekering zijn meestal volgende kosten verbonden: 2 % taks op de premies. Die wordt meteen afgetrokken van je storting. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro) en slechts 490 euro belegd.
Een levensverzekering van het type tak21 of tak23 kan voor een particulier fiscaal aftrekbaar zijn. Je moet die verzekering dan wel onderschrijven binnen het stelsel van het pensioensparen of het langetermijnsparen.
In 2020 waren de reële rendementen in Tak 21 over het algemeen negatief. Dat komt door de lage rentevoeten en de traditionele hoge kosten en taksen. We raden nieuwe Tak 21-beleggingen dus af. Met uitzondering van pensioensparen natuurlijk, omdat u daar een fiscaal voordeel geniet.
Een tak21-verzekering kan onder meer worden gebruikt om aan fiscaal aangemoedigd langetermijnsparen te doen. Afhankelijk van uw inkomen kunt u dit jaar in een dergelijk contract tot 2.260 euro storten. Het levert u een belastingvermindering van 30% op het gestorte bedrag op.
De tak 21-spaarverzekering is een spaarproduct op middellange of lange termijn in de vorm van een levensverzekeringscontract. De opbrengst van je tak 21-spaarverzekering bestaat uit twee delen: De door de verzekeraar gewaarborgde rente op je premies.
Op fiscaal vlak bestaan er wel wat verschillen tussen tak 21-levensverzekeringen (die je een kapitaalgarantie en/of een gewaarborgd rendement bieden) en tak 23-levensverzekeringen (die doorgaans geen gewaarborgd rendement bieden).
Door het wegvallen van de belastingvermindering van de woonbonus, is langetermijnsparen zeker interessant om nog fiscaal voordeel te doen. Ook in dit scenario kunt u jaarlijks het maximumbedrag van 2.390 euro storten en tot 30% belastingvoordeel krijgen.
Beleggingsverzekering – Tak 21
Een levensverzekering tak 21 is ideaal voor iedereen die: veilig wil beleggen: uw kapitaal is gegarandeerd, bovendien worden tak 21-producten beschermd door een garantieregeling die, in geval van faillissement, in een terugbetaling voorziet tot 100.000 euro.
Met een levensverzekering kan u een kapitaal voorzien bij overlijden van de verzekerde (u of uw partner bijvoorbeeld) en zo uw levensstandaard en/of die van uw gezin beschermen. In dat geval is de tijdelijke levensverzekering met vast kapitaal een uitstekende oplossing.
Tak 23-beleggingsverzekeringen houden altijd een zeker risico in omdat het rendement verbonden is met beleggingsfondsen. Daartegenover staat wel een potentieel hoger rendement.
Met een tak 23 kan je soepel beleggen, naargelang van je wensen en financiële mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met een aanzienlijke storting van 10 000 euro en vervolgens 25 euro per maand bijstorten. De maanden dat je wat krap bij kas zit, kan je zelfs stortingen overslaan.
Met een tak 23-beleggingsverzekering belegt u in een of enkele fondsen. U kiest bij de meeste verzekeraars tussen een veeleer defensieve of een dynamische variant met grotere risico's en een hoger potentieel rendement. Kapitaalverlies is daarbij niet uitgesloten.
Als je overlijdt, betalen de begunstigden geen inkomstenbelasting over de uitkering. Wel moeten ze misschien erfbelasting over de uitkering betalen. Bijvoorbeeld als de verzekerde zelf premie heeft betaald. Is dat niet het geval, dan hoeven de begunstigden geen erfbelasting te betalen.
Bij langetermijnsparen betaal je 10% eindbelasting op 60 jaar of na 10 jaar als je je contract sloot vanaf 55 jaar.
De taks wordt per effectenrekening berekend en dus niet per belegger.
Een levensverzekering kan een bedrag ineens uitkeren, maar ook een periodiek bedrag. Alle afspraken over uw levensverzekering vindt u in uw polis en de voorwaarden. Voor uw verzekering gelden altijd algemene voorwaarden. Hierin staan de algemene regels voor uw verzekering.
In theorie mag je dus net zoveel verzekeringen afsluiten als je wilt, maar het aanvragen van de verzekeringen kan wel kritische blikken en/of aanvullende medische eisen met zich mee brengen.
De belangrijkste reden om een levensverzekering af te sluiten, is om jouw nabestaanden uit de financiële problemen te houden. Vaak sluiten mensen met een koophuis, onderneming of een echtscheiding wel een levensverzekering af. Wanneer zij komen te overlijden, wordt er financieel gezien geen grote schade geleden.
Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert op een vooraf afgesproken moment of bij overlijden. Een levensverzekering afsluiten doe je dus om diverse redenen. Bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen of om je nabestaanden te beschermen tegen financiële problemen als je overlijdt.
In veel gevallen sluit iemand een levensverzekering af als aanvulling op het inkomen. Bijvoorbeeld als een extraatje bovenop het ouderdomspensioen. U kunt ook een levensverzekering afsluiten omdat u er zeker van wilt zijn dat uw partner samen met de kinderen in uw huis kan blijven wonen als u voortijdig overlijdt.
Hoewel een tak 26-product wel degelijk een levensverzekering is, heeft het weinig weg van een traditionele verzekering. Er is geen verzekerde en geen begunstigde. Het is in feite een kapitalisatiecontract. Ook bedrijven en verenigingen kunnen intekenen op een tak 26-polis.
U heeft geen recht meer op de belastingvermindering voor pensioensparen vanaf het jaar waarin u 65 jaar wordt. Voorbeeld: Mijnheer Janssens is 65 jaar geworden in september 2021. Hij heeft dus geen recht meer op de belastingvermindering voor het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022).
Langetermijnsparen levert een belastingvoordeel op van 30 % op de premies die in de loop van het jaar worden gestort. Een maximumbedrag is fiscaal aftrekbaar en hangt af van je beroepsinkomen. Voor het jaar 2022 is dit bedrag 2350 euro.
De minimale looptijd van een contract langetermijnsparen is 10 jaar. In tegenstelling tot pensioensparen kan je ook blijven sparen tot na je 65ste en hier ook fiscaal voordeel voor blijven genieten. Hoeveel je stort, bepaal je zelf, zolang je minimum 360 euro per jaar spaart.