Dat komt onder meer omdat je wisselkoerskosten moet betalen. In Schotland wordt namelijk niet betaalt met euro's maar met ponden (in Schotland gebruikt men graag de term Schotse pond, maar het heeft dezelfde waarde als de Britse pond).
Met Engelse ponden betalen in Schotland is ook goed mogelijk, maar u krijgt er Schotse ponden voor terug. Het muntgeld in Schotland is gelijk aan heel Groot-Brittannië. Geld opnemen of betalen met een pinpas is geen enkel probleem in Schotland. Dit geldt ook voor betalingen met een creditcard.
In het dunbevolkte noorden van Schotland kan het voorkomen dat je naar een ATM moet zoeken. Geld wisselen kan bij banken, postkantoren en wisselkantoren. Ook hotels wisselen, maar doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.
Schotse ponden kunt u ook buiten Schotland gebruiken in Engeland. Het Engelse muntgeld is zowel in Engeland als Schotland te gebruiken. Er zijn geen aparte Schotse munten.
Dat gezegd hebbende, Schotland ligt in Europa, houd dus rekening met Europese prijzen. Boodschappen zijn ongeveer gelijk geprijsd aan die van Nederland, benzine en diesel ook. Overnachtingen zijn niet goedkoop maar door te kamperen houd je de kosten laag.
De kosten voor eten en drinken voor Schotland verschillen heel erg. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Wij kozen ervoor om in pubs te gaan eten (je bent tenslotte in Schotland). Het eten is betaalbaar, zo heb je over het algemeen gerechten tussen de £7 en £15.
In de Schotse Hooglanden heb je vooral te maken met kleinere steden en dorpen waarbij het aantal restaurants minder groot is dan in grote steden zoals Glasgow en Edinburgh. Vaak zijn deze restaurants ook korter open. Vaak openen ze voor de lunch van 12 tot 14 uur en voor het diner van 18 tot 21 uur.
Het leidingwater in Schotland is veilig om te drinken. Je kunt dus gewoon water uit de kraan drinken. Het kraanwater kan wel anders smaken dan in Nederland; het smaakt een beetje naar chloor).
In Engeland wordt het betalen met je betaalpas of creditcard als heel normaal gezien. Het betalen met contant geld wordt echter ook nog steeds gedaan. Indien je gebruik maakt van contante betalingen is het wel aan te raden om op te letten met het aantal transacties met je eigen bank.
Pinnen in Engeland
Het is op vrijwel alle plekken mogelijk om te pinnen: in winkels, in de horeca, en bij gelegenheden als musea. Jouw Nederlandse bankpas is in Engeland gewoon bruikbaar. Ook de creditcards van Mastercard en Visa worden op vrijwel alle plekken geaccepteerd.
Iedere eenheid moet straks minimaal 50 pence (€0,58) kosten. Dat betekent dat bijvoorbeeld een halve liter bier minimaal £1 moet kosten en een fles Schotse whisky (met 40% alcohol) £14. Overigens is er geen sprake van een taks of heffing: de eventuele meeropbrengsten gaan gewoon naar de verkoper.
In het Verenigd Koninkrijk en Ierland maken ze namelijk gebruik van het type G-stopcontacten, die níét aansluiten op onze type C-stekkers. Voor deze stopcontacten zijn geen alternatieven, dus je hebt een reisstekker nodig in Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland.
Dus voor iedereen die – als de coronasituatie het weer toelaat – op reis gaat naar het VK: laat je ID-kaart thuis en neem je paspoort mee! Gelukkig heb je bij een kort verblijf (maximaal 6 maanden) in het VK geen visum nodig. Het gaat erom dat je een geldig paspoort nodig hebt.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Wilt u geld wisselen, doe dat dan alleen bij officiële wisselkantoren. In veel landen is geld wisselen op straat verboden en de kans op oplichting zeer groot. U kunt ook geld wisselen op luchthavens, in hotels en bij banken. Dat is meestal veilig en gebeurt doorgaans tegen de actuele wisselkoers.
Een fooi is in Schotland, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. Hoewel er in Schotland geen grote fooiencultuur heerst, is het zeker gebruikelijk om fooi van circa 10% te geven in restaurants of bars, mits de service goed was.
Beste reistijd voor Schotland: Vanwege de relatief hogere temperaturen en de wat kleinere kans op neerslag is de periode mei tot en met augustus de beste reistijd voor een reis naar Schotland. In de Schotse Hooglanden is het gemiddeld iets koeler dan in de lagergelegen gebieden.
De meeste bars en pubs blijven open tot middernacht. Clubs blijven vaak langer open.
Schots ontbijt
Het “full Scottisch breakfast” wordt vaak ook geserveerd met plakjes spek, gebakken champignons, tomaat, en (meestal gebakken) eieren. Maar soms wordt er in plaats van spek gerookte zalm gebruikt, en wordt de tomaat bedolven onder de kaas.
De beste reistijd Schotland is in de maanden april tot begin oktober, maar je kunt eigenlijk het hele jaar door prima een rondreis Schotland maken. De rustigere maanden zijn april en mei, en vanaf half september.
Dit kun je verwachten: eieren, tattie scones (aardappel scones), toast, worstjes, black pudding (bloedworst), bacon, bonen en tomaten en natuurlijk een kopje thee of koffie. Soms wordt er ook nog haggis bij geserveerd. Authentieke Schotse porridgebestaat uit niets meer dan havermout, water en een snuf zout.