Je kunt zevenblad herkennen aan de witte/roze bloemetjes die in een scherm staan. Dat wil zeggen dat de bloemen uit één punt ontspringen. Het behoort dan ook tot de schermbloemenfamilie. Dit onkruid groeit op schaduwrijke plekken zoals in heggen en bermen, maar ook in de tuin.
De Acanthus mollis ofwel zachte acanthus is een goede concurrent voor zevenblad. Hij heeft grote bladeren die hun schaduw werpen over de jonge uitlopers van het zevenblad. De lange stengels met paarse en witte bloemen zien er daarnaast ook nog eens hartstikke leuk uit.
Zevenblad herken je aan de zeven bladeren die zich aan de bladstengel bevinden.Er zijn drie blaadjes bovenaan in een waaier en daaronder nog twee keer twee blaadjes. Overigens zijn er ook zevenblad soorten met drie, vijf of negen blaadjes, maar die noemen we toch ook zevenblad.
Zevenblad bestrijden zonder chemicaliën
De beste manier om zevenblad te verwijderen is door het op een milieuvriendelijke manier aan te pakken. Zo veroorzaak je geen schade aan de bodem, wat belangrijk is voor de biodiversiteit. Je kan zevenblad bestrijden met azijn door de bladeren te besproeien.
Zevenblad uitputten.
Iets wat je vaak hoort is dat je de zevenblad kunt bestrijden door hem uit te putten. Dit zal uiteindelijk wel werken maar vraagt wel heel veel geduld en vasthoudendheid. Door hem elke keer weer te blijven verwijderen met zoveel mogelijk wortel zal de plant vanzelf een keer de moed opgeven.
Zevenblad bevat caroteen, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Door de bladeren iedere paar weken te plukken put je de wortels uit en verdwijnt de plant uiteindelijk. Door het blad op de grond te laten leggen verbeter je de bodem. Wijst op een verdichte grond die zeer voedselrijk is en veel stikstof bevat.
Zevenblad is een onkruid dat onder de grond met worteluitlopers door woekert. Hoe je op een milieuvriendelijke manier zevenblad kunt verwijderen en voorkomen lees je hier. Zevenblad draagt de mooie naam Aegopodium podagragria.
Zevenblad wordt 60-90 cm hoog en kan wortels hebben die wel tot 40 centimeter diep in de grond zitten. Deze kruipende, ondergrondse uitlopers maakt het een lastig onkruid, omdat het in korte tijd jouw hele tuin kan overwoekeren.
De wortels van de plant kunnen tot wel 40 centimeter diep de grond in gaan. De bladeren van het zevenblad schermen jouw andere planten af van de zon, waardoor de groei geremd kan raken.
Is zevenblad giftig of kun je zevenblad eten? Zevenblad is niet giftig. Sterker nog: je kunt zevenblad eten! De bladeren kun je net als spinazie bereiden, je kunt er ook thee van zetten.
Zevenblad groeit op heel wat plekken. Je vindt de plant in beschaduwde wegbermen, heggen, tuinen, sloten akkerranden, … op vochtige voedselrijke grond.
Bestrijding van duizendblad
Bestrijd duizendblad door het gazongras er mee te laten concurreren. Voedt het gazon met stikstofrijke kunstmest en compost en geef water als het gazon droog is. Bij een enkel exemplaar van het duizendblad kan je deze uitsteken met een handvorkje.
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
Zevenblad komt van nature voor in relatief vochtige bossen op zeer voedselrijke plaatsen, zoals beekdalen en onderaan hellingen. In het moderne cultuurlandschap heeft het allerlei nieuwe geschikte groeiplaatsen gevonden: min of meer beschaduwde wegbermen, uitgesmeerde bagger uit sloten in het landbouwlandschap enz.
Zevenblad is inheems in een aanzienlijk deel van Europa en aangrenzend Rusland. Ook in Korea. Op IJsland, Ierland, in Groot-Brittannië, Noorwegen en Japan is het een aangevoerde, in Noord-Amerika is het ook een wijdverspreide geïntroduceerde plant.
Zevenblad is een lastig onkruid. Het vermeerdert zich ondergronds door wortelstokken of delen hiervan. ECOstyle Ultima tegen zevenblad. De effectieve en ecologisch verantwoorde onkruidbestrijder!
Ecostyle Ultima pakt het onkruid niet alleen bovengronds aan maar werk door tot in de wortel. Juist deze werking is cruciaal om hergroei van lastige en hardnekkige onkruiden zoals bijvoorbeeld zevenblad en paardenbloem te voorkomen.
In hun borders staan planten die sterk genoeg zijn om het tegen zevenblad op te nemen. Planten zoals bronzen venkel, Persicaria polymorpha, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby', Telekia, Inula, Peucedanum, Veronicastrum, Cephalaria, Rumex sanguineus en asters.
Wondermiddel tegen zevenblad
Plant op de probleemplek Geranium macrorrhizum! Deze tuingeranium of ooievaarsbek kan de concurrentie met zevenblad (en ander onkruid) moeiteloos aan. Hij groeit snel en is een ideale bodembedekker.
Door de plant steeds te verdelgen en op die manier geen blad te laten krijgen, geraakt de energievoorraad volledig uitgeput en verdwijnt zevenblad. Bladeren voorzien de wortels namelijk van energie door hun fotosynthese.
Door het afdekken van de bodem tussen de planten komt daar geen licht, zo kan er geen onkruid kiemen en groeien. Mulchen kunt u met onkruidvrije grond, zoals potgrond, met houtsnippers, boomschors, cacaodoppen, grind, afgemaaid gras, met een mat van kokosvezels, maar ook met anti-worteldoek.
Langs struweelranden en op enigszins beschaduwde vochtige en tamelijk voedselrijke bodems kun je vaak de witte bloeischermen vinden van het Zevenblad, Aegopódium podagrária L.. De in mei tot juli bloeiende plant is genoemd naar zijn typische samengestelde bladeren, die vaak bestaan uit 5 tot 7 deelblaadjes.