Wat is het koelste zomerdekbed? Zomerdekbedden die als het koelst worden ervaren is een zijden dekbed. Zijden zomerdekbedden hebben zulke goede temperatuur regulerende eigenschappen dat deze als 1 van de koelste worden ervaren, en ook nog eens een heel licht dekbed.
Dekbedovertrek en hoeslaken
Voor de warme nachten zijn de katoenen exemplaren een goede keuze, omdat ze wat koeler aan blijven voelen dankzij goede ventilatie en vochtopname. Ook bamboe en tencel geven een licht verkoelend effect. Tencel neemt zelfs 3x zoveel vocht op als katoen.
Koel katoen satijn
Koele zomerse nachten beleef je het best met een katoen satijnen dekbedovertrek. Satijn is een manier van weven. Satijnweving zorgt voor een heel soepele en glanzende stof door de garens van een bepaald weefsel heel dicht op elkaar te weven. Bij katoen satijn zijn dat garens van katoen.
Perkal katoen
Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Katoen is een natuurproduct dat goed ventileert en zacht aanvoelt. Omdat het lucht goed doorlaat en vocht goed reguleert, is een katoenen dekbed fijn als je het 's nachts snel (te) warm hebt en/of transpireert.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op.
Heb jij het snel warm en lig je 's nachts te zweten in bed? Dan doe je er goed aan een dekbedovertrek van katoen perkal of katoen renforcé te kiezen. Deze stoffen van 100% katoen ademen goed en nemen gemakkelijk vocht op. Houd je van een zachte look & feel, neem dan het strak geweven katoen perkal.
Voor een fris, luchtig en verkoelend dekbedovertrek is Renforcé katoen een goede keuze. Renforce katoen is ademend en vochtregulerend, dit komt omdat het geweven is met een platbinding en dus luchtiger aanvoelt. Door deze manier van weven wordt de stof verstevigd en is renforcé katoen sterk.
Katoen is een materiaal met bijzonder 'slaapvriendelijke' eigenschappen: het ademt, is luchtig, veerkrachtig en geeft een prettige warmte. In tegenstelling tot dons, wol en synthetische materialen weerkaatst katoen de warmte niet. Katoen neemt vocht gemakkelijk op zodat je veel minder last hebt van nachtzweten.
Het belangrijkste voordeel hiervan is dat een katoen satijnen dekbedovertrek nog gladder, koeler en soepeler voelt dan een katoenen dekbedovertrek. Een ander belangrijk voordeel van katoen satijn is dat het goed is voor je haar en huid.
Ga dan voor de materialen percal of katoen (satijn). Een dekbedovertrek van dit materiaal blijft lekker koel. Daarnaast ademt deze stof goed.
Zijde die zonlicht reflecteert houdt je 12,5 graden koeler dan katoen.
Koele dekbedovertrekken
Tijdens de warme nachten zijn linnen en katoen perkal dekbedovertrekken het best geschikt: Linnen: vochtabsorberend, droogt sneller dan katoen, verkoelend vermogen in de zomer (minder transpiratie). Katoen perkal: voelt koel aan, vochtabsorberend dankzij hoogwaardig katoen, ventilerend.
Dat maakt dat een microvezel dekbedovertrek lekker licht in gewicht is. Daarnaast voelt het heerlijk zacht aan, is het strijkvrij, krimpt het niet en droogt het snel. Het materiaal is vochtregulerend, maar neemt minder vocht op dan katoen waardoor het wat zweterig kan aanvoelen.
Plantaardige stoffen
Natuurlijk (pun intended) zweet je minder in natuurlijke, plantaardige materialen. Katoen en linnen zijn heerlijk luchtig, omdat ze ademen. Hierdoor zweet je er minder in en zijn het dus betere opties in de hitte dan synthetische materialen.
Materialen voor dekbedden bij nachtzweten
Katoen weerkaatst warmte niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dons en wol. Daarnaast neemt katoen vocht snel op, wat ideaal is als je last hebt van nachtzweten! Ook is een katoenen dekbed vrij budgetvriendelijk, wat haar geschikt maakt voor iedere portemonnee.
Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
Wol verkoelt en ventileert namelijk. Daarnaast absorbeert het vocht, waardoor het tot wel 35% van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen zonder nat aan te voelen. Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op.
Katoen Percal
Wordt het meest gebruikt in (luxe) hotels. De stof is glad, fris, knisperend, verkoelend en zacht. De stof is mat en glanst niet (in tegenstelling tot Katoen-satijn). Er zijn heel veel verschillende kwaliteiten katoen en het ene katoen is het andere niet.
Het verschil met 'normaal' katoen is het aantal draden (de thread count) dat gebruikt wordt. Katoen perkal heeft een hogere thread count en fijnere garen en voelt daardoor zachter, gladder en prettiger aan. Hoe hoger de thread count, des te mooier, zachter en soepeler de stof.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Percal katoen is losser geweven en daardoor dunner en lichter, ziet er matter en steviger uit, voelt koeler aan, ademt beter en kreukt meer. Katoen satijn is strakker geweven en daardoor zwaarder, ziet er gladder, glanzender en vloeiender uit, voelt warmer en zachter aan, kreukt minder en rimpelt amper.
TENCEL™ is een sensationeel zachte stof, maar bamboe komt aardig in de buurt. Bamboe is namelijk het jongere zusje van TENCEL™: bijna net zo zacht, nagenoeg net zo ademend en net zo oogstrelend mooi. Bamboe is een van de snelst groeiende gewassen waar textiel van gemaakt wordt.