Wat is het grootste probleem in de jeugdzorg?

'Het grootste probleem van de Jeugdwet is dat het geen jeugdwet is. In Nederland hebben we de Jeugdwet beperkt tot kinderen en jongeren die met jeugdzorg te maken hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sp.nl

Welke problemen spelen er in de jeugdzorg?

Het ziekteverzuim is hoog en de werkdruk neemt toe, waardoor steeds meer professionals de jeugdzorg verlaten. De wachtlijsten groeien. Kinderen en gezinnen wachten steeds langer op hulp. Zorgaanbieders kunnen de kwaliteit en de continuïteit van jeugdzorg niet meer garanderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgkrant.nl

Welke problemen kent de jeugdzorg?

Jeugdhulp is de verzamelterm voor alle vormen van hulp die een kind kan krijgen op basis van de Jeugdwet. Dit kan gaan om hulp bij relatief kleine problemen, zoals faalangst of verlegenheid, maar ook grote complexe problemen, zoals psychiatrische stoornissen of kinderen die gebukt gaan onder nare vechtscheidingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nu.nl

Wat is de belangrijkste taak van jeugdzorg?

Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdhulp?

Sinds de decentralisatie van alle zorg voor jeugd naar gemeen- ten hanteert het CBS het begrip jeugdzorg als verzamel naam voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugd reclassering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Problemen in de jeugdzorg hebben zich jaren opgestapeld, nu moet het écht anders

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoe komt een kind bij jeugdzorg?

Jeugdhulp is meestal ambulant. Dat wil zeggen: uw kind woont gewoon thuis en krijgt op afspraak hulp.Daarvoor komt een hulpverlener bij u thuis, op school of uw kind gaat naar een jeugdhulpaanbieder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Kun je jeugdzorg weigeren?

Wilt u geen hulp? Dan kan de gemeente het gesprek met u aangaan, of een gecertificeerde instelling of de Raad voor de kinderbescherming betrekken. Beide kunt u weigeren. Bij ernstige problemen thuis kan de rechter gedwongen zorg opleggen (jeugdbescherming).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Wat zijn de 5 doelen van de Jeugdwet?

De vijf uitgangspunten van de wet zijn:

Eerder de juiste hulp op maat te bieden om het beroep op dure gespecialiseerde hulp te verminderen; Integrale hulp aan gezinnen volgens het uitgangspunt één gezin, één plan, één regisseur; Meer ruimte voor professionals om de juiste hulp te bieden door vermindering van regeldruk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gemeente.nu

Welke vormen jeugdzorg zijn er?

Er zijn verschillende vormen van jeugdhulp:
  • Ambulante jeugdhulp van het lokale team.
  • Begeleiding thuis bij problemen in het gezin (ambulante jeugdhulp)
  • Pleegzorg (hulp door pleegouders)
  • Jeugdzorgplus (hulp voor jongeren met ernstige problemen)
  • Hulp in een instelling voor jeugd- en opvoedhulp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Waar kijkt jeugdzorg naar?

Je hulpverlener legt uit welke hulpmogelijkheden er zijn en welke voor- en nadelen die hebben. Samen spreek je af wat er moet veranderen en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Steeds kijken jullie of de thuissituatie verbetert en of je kind nog veilig is en zich goed ontwikkelt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op richtlijnenjeugdhulp.nl

Wat moet je doen als jeugdzorg faalt?

Klacht indienen jeugdhulp

U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met Jeugdstem – vertrouwenspersonen akj (adviesklachtenbureau jeugdzorg). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat kun je doen tegen jeugdzorg?

Als u zich zorgen maakt over een kind (of kinderen) in uw omgeving, dan kunt u dit melden bij Veilig Thuis. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Slachtoffers, daders én omstanders kunnen er terecht voor deskundige hulp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op igj.nl

Wat is er aan de hand met de jeugd?

Jongeren die de hele dag onlinelessen volgen, zich niet meer aankleedden, angstig en depressief werden, daar moeilijk weer uitkwamen. Een tweede facet wordt aangedragen door de HBSC rapportage 2021 en een uitgebreid onderzoek van het Trimbos Instituut van 2020.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggztotaal.nl

Wat is niet vrij toegankelijke jeugdhulp?

In feite is niet vrij-toegankelijk hulp vergelijkbaar met zorg die alleen beschikbaar is na een verwijzing van de huisarts (bijvoorbeeld zorg in een ziekhuis). Jeugdhulp is niet vrij-toegankelijk. Je hebt een beschikking (verwijzing) van de gemeente nodig hebt, anders moet zelf opdraaien voor de kosten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hulp-pddnos.nl

Hoe lang duurt jeugdzorg?

Voortzetting jeugdhulp vanuit de Jeugdwet

Dit duurt maximaal 5 jaar, tot uw kind 23 jaar is. Wanneer is dat mogelijk? Als uw kind voor de 18e verjaardag jeugdhulp heeft gehad, en binnen een half jaar nadat de hulp is gestopt weer hulp nodig heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Hoe wordt jeugdzorg betaald?

Wie betaalt wat in de Jeugdwet? Burgers Burgers betalen aanbieders zelf voor zorg die buiten het gemeentelijk aanbod valt. Het Rijk bekostigt gemeenten via de integratieuitkering sociaal domein (in het Gemeentefonds). Gemeenten betalen aanbieders via een subsidie of inkoopcontract.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op app.zwdz.nl

Is jeugdzorg verplicht?

Volgens de Jeugdwet hebben gemeenten de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden aan vele verschillende kinderen en jongeren die extra zorg nodig hebben. Denk hierbij aan jeugdigen met een beperking, jeugdigen met een stoornis, jeugdigen met opgroeiproblemen en ga zo maar door.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vergelijkjezorgverzekering.nl

Wat is het verschil tussen open en gesloten jeugdzorg?

Open groep: uw kind kan zelf het terrein van de instelling verlaten. Bijvoorbeeld om naar school te gaan. Of voor sport en hobby's. Besloten groep: uw kind mag alleen met toestemming het terrein van de instelling af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Wat is zorgplicht in de jeugdzorg?

De zorgaanbieders hebben een zorgplicht. De zorg dient op maat aan de cliënt te worden geleverd. De financiers van het zorgaanbod, provincies en zorgverzekeraars, scheppen de condities dat geïndiceerde zorg ook daadwerkelijk kan worden geleverd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Wat is de nieuwe jeugdwet?

Dit wetsvoorstel heeft tot doel het jeugdstelsel te vereenvoudigen en efficiënter en effectiever te maken. Het voorstel voorziet in een bestuurlijke en financiële decentralisatie van alle ondersteuning, hulp en zorg bij opgroeien en opvoeden naar gemeenten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eerstekamer.nl

Hoe is jeugdzorg geregeld?

Veel zorg en ondersteuning voor jongeren en kinderen is geregeld in de Jeugdwet.In sommige gevallen wordt jeugdzorg geregeld uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) of Wet langdurige zorg (Wlz). In de jeugdwet staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor de meeste zorg en hulp voor kinderen en jeugdigen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?

ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s). Of tussen ouders en het kind. te zware zorg vanwege een handicap of ernstige gedragsproblematiek bij het kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Wie controleert de jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Dat gebeurt voor een deel samen met andere inspecties. De IGJ onderzoekt of kinderen en jongeren goede hulp krijgen in een veilige omgeving.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op igj.nl

Wat is het verschil tussen OTS en voogdij?

Bij een OTS ligt het gezag bij de ouders, maar dat is meestal wel beperkt. De gezinsvoogd neemt samen met de ouders de beslissingen, maar de gezinsvoogd kan ook beslissingen nemen als de ouders het daar niet mee eens zijn. Een voogd heeft ook het gezag over een kind. De ouders hebben dan geen gezag meer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pleegzorg.nl

Kan jeugdzorg mijn kind afnemen?

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn. Dit kan een ontzettende klap zijn voor jou als ouder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 113.nl

Populaire vragen