In 2016 waren er in Nederland ruim 370.000 arbeidsmigranten afkomstig uit Midden- en Oost-Europa werkzaam. Een getal dat de komende jaren alsmaar blijft groeien. Momenteel zijn er naar schatting zo'n 500.000 arbeidsmigranten werkzaam in Nederland. Het merendeel van deze arbeidsmigranten zijn van Poolse afkomst.
Op 1 augustus 2022 woonden 4 588 941 personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat komt neer op 25,9 procent van de Nederlandse bevolking. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 11,3 procent een westerse migratieachtergrond en 14,6 procent een niet-westerse migratieachtergrond.
20,8 Procent van de immigranten had een migratieachtergrond uit Azië. In 2021 kwamen de meeste immigranten van wie hun migratieachtergrond in Polen ligt naar Nederland: 25 269 personen. Daarvan was de meerderheid man: 56,7 procent.
De drijfveer van de Poolse migranten
De eerste bestaat voornamelijk uit mensen die in Polen misschien wel werk kunnen vinden in sectoren zoals de bouw, industrie en land- en tuinbouw, maar daar in Nederland beter voor worden betaald. Zij hebben dan minder financiële zorgen dan wanneer zij in Polen werken.
De meeste Polen zijn de afgelopen jaren neergestreken in Noord-Brabant, Flevoland, Limburg en Zuid-Holland. De reden hiervoor is dat deze gebieden een omvangrijke landbouw- of industriesector kennen. Driekwart heeft betaald werk en is van plan om in Nederland te blijven wonen.
Van alle gedetineerden in ons land heeft 36 procent een Nederlandse achtergrond, stelt het CBS. 44 procent heeft een niet-Westerse achtergrond, de overige 18 procent bestaat uit Westerse allochtonen. Van de laatste 2 procent is de nationaliteit niet bekend.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
De vier grootste niet-westerse groepen in Nederland hebben een Turkse (397 duizend), Marokkaanse (386 duizend), Surinaamse (349 duizend) of Antilliaanse (151 duizend) achtergrond. Deze vier groepen groeiden de afgelopen jaren alleen nog door de geboorte van de tweede generatie.
Ook werken vooral Polen, Bulgaren en Roemenen in de sector landbouw, bosbouw en visserij. Meer dan 20.000 arbeidsmigranten werkten in 2019 in het noorden van Noord-Holland: West-Friesland: 9.615 in 2019. Hier werken de meesten in de gemeenten Koggenland (bijna 25 procent) en Medemblik (37 procent).
De 25 grootste bevolkingsgroepen met en zonder migratieachtergrond. Nederlanders zonder migratieachtergrond vormen met 13,2 miljoen verreweg de grootste groep. Op ruime afstand gevolgd door Turkse Nederlanders. De 404.000 Turkse Nederlanders vormen 2,35% van de gehele bevolking.
Uit de meest recente CBS-cijfers blijkt dat de meeste Polen in Noord-Brabant, Flevoland, Limburg en Zuid-Holland wonen. Met name gebieden met een omvangrijke landbouw- of industriesector vallen hierbij op. In deze gemeenten wonen relatief de meeste Polen: Zeewolde: 50 Polen per duizend inwoners.
Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA)
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland moeten een GVVA aanvragen. Dit geldt als zij langer dan 3 maanden naar Nederland komen om te werken.
Hierbij zijn 120.000 (eerste-generatie-)immigranten en 30.000 mensen die in Nederland geboren zijn met minstens een Poolse ouder. De Polen vormen hiermee de tweede grootste groep buitenlandse EU-burgers in het land (na de Duitsers) en de zesde grootste groep van allochtone herkomst in het algemeen.
De totale oppervlakte van Polen is 312.684 km2 en het land is daarmee ongeveer 7,5 keer zo groot als Nederland. Polen meet van noord naar zuid ca. 650 kilometer en van oost naar west ca. 700 kilometer.
Sinds 1995 is het aantal Chinese inwoners in Nederland sterk toegenomen: in 1995 telde ons land 7,7 duizend inwoners met de Chinese nationaliteit, terwijl dit er in 2019 al 36,5 duizend waren.
Veel meer Duitsers in Nederland
Omgekeerd wonen er in Nederland 368.512 Duitsers die alleen de Duitse nationaliteit bezitten. Meer dan 57.800 beschikken zowel over de Duitse als de Nederlandse nationaliteit.
Van de niet-westerse allochtonen zijn de aandelen onder Turken en Marokkanen het hoogst. Van de Turken ontving 28 procent eind 2001 een uitkering, van de Marokkanen 27 procent. Ook on- der Antillianen, Arubanen en Surinamers is het aandeel personen met een uitkering aanzienlijk hoger dan onder autochtonen.
In Nederland zaten vorig jaar 54 mensen per 100.000 inwoners in de gevangenis, volgens de cijfers van de raad. Dat zijn omgerekend ongeveer 9500 mensen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat in 2020 27.300 mensen vastzaten.
Jaarlijks worden circa 3.000 vrouwen gedetineerd in een van de drie penitentiaire inrichtingen (PI) voor vrouwen die Nederland heeft. Dat is ongeveer 7,5% van de totale populatie gedetineerden die jaarlijks instroomt.
Ex-gedetineerden kennen vaak al een leven vol problemen voordat zij met justitie in aanraking komen. Een (ex-)gedetineerde is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar terugkeer in de samenleving (re-integratie). Het gevangeniswezen en gemeenten ondersteunen hierbij.
Het meest populair is ongetwijfeld barszcz, rode bietensoep met bonen, gekookte aardappel of gevulde deegwaren. Heel smaakvol is pomidorowa, een soep gemaakt van verse tomaten met daarbij noedels of rijst, zure room en dille.
De Poolse cultuur is verweven met herinneringen aan historische grootheden en met toekomstdromen, het nationale karakter wordt doordrenkt met nostalgie. Artiesten op elk gebied van de hedendaagse kunst halen inspiratie uit de rijke Poolse folklore. Polen zijn muzikaal en dol op muziek en dans.
Het aantal Oekraïners dat vanwege de Russische invasie naar Polen is gevlucht, heeft de grens van 4 miljoen gepasseerd.