De grond is door de kattenpoep en urine waarschijnlijk erg zuur. Daarnaast kan het schade aan je gezondheid toebrengen omdat in kattenpoep parasieten zitten die zeer lang in de grond kunnen overleven. Het kan de infectieziekte toxoplasmose veroorzaken met name bij mensen met een zwakke weerstand.
Kattenpoep in je tuin geeft stankoverlast en is niet hygiënisch. Als kinderen de ontlasting aanraken is dat ongezond en zwangere vrouwen kunnen besmet worden met toxoplasmose, wat gevaarlijk is voor de baby in de buik.
Kattenpoep kan virussen, bacteriën en/of parasieten bevatten, die de oorzaak kunnen zijn van afwijkende ontlasting. Zo is Giardia een veel voorkomende parasiet die zeer besmettelijk is en een hevige diarree veroorzaakt bij katten en honden.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Laatste tips voor een schone kattenbak
Strooi een klein laagje zuiveringssoda (baking soda) op de bodem. Dit is niet schadelijk voor de kat en neutraliseert geur. Gebruik liever geen sterk geurende kattenbakvulling. Je kat ruikt dit nog tien keer beter en dit kan tot gevolg hebben dat ze de kattenbak gaat mijden.
Over het algemeen ruikt kattenontlasting sterk. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten die ze eten. Maar wanneer de ontlasting echt doordringend stinkt, dan is er iets verkeerd. Soms is er dan spraken van onjuist verkeerde eiwitten.
Katten doen hun behoefte graag in de volgende tuin. Maar waarom toch? De reden is simpel, katten doen graag hun plasje en poepje aan de rand van hun territorium en dat is vaak binnen 300 meter van hun huis. In veel gevallen is dat de tuin van een buurman.
De arts stelt via bloedonderzoek vast of je toxoplasmose hebt (gehad) of niet. Bij vrouwen die zwanger willen worden of vrouwen in het eerste zwangerschapstrimester gebeurt een bloedonderzoek om na te gaan of ze antistoffen hebben tegen toxoplasmose.
Als de infectie tijdens de zwangerschap optreedt is het risico op foetale transmissie gemiddeld 40%. Het risico op foetale besmetting neemt toe van minder dan 3% in het eerste trimester tot meer dan 60% aan het eind van de zwangerschap terwijl de kans op ernstige symptomen afneemt.
De meest algemene ziekte die mensen van katten op kunnen lopen is de 'kattenkrabziekte', veroorzaakt door de Bartonella henselae bacterie. Mensen krijgen jeuk op de plek van een kattenhaal, opgezwollen lymfeklieren en koorts.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Mensen kunnen besmetting met toxoplasmose oplopen door: rechtstreeks in contact te komen met besmette katten en/of hun uitwerpselen. met de handen in de tuin of potgrond te werken. ongewassen of rauwe groenten te eten.
De ziekte kan enkele weken of maanden duren. Iemand met een verminderde weerstand kan ergere klachten krijgen bij een besmetting met Toxoplasma gondii, zoals een oogafwijking, aantasting van het zenuwstelsel, de hartspier of de hersenen. Bij zwangere vrouwen kan het erg gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind.
Toxoplasmose voorkomen
Vermijd rauw vlees en rauwe groenten: Verhit het voedsel voldoende. Vooraf invriezen tot -20°C volstaat ook. Pas op met barbecue, rosbief, gemarineerd en gerookt vlees.
De kattenbak is goed te reinigen met heet water en afwasmiddel. Zorg dat je de bak en onderdelen altijd weer goed afspoelt. Het gebruik van schoonmaakmiddelen wordt hierbij afgeraden omdat sommige middelen giftig voor je kat kunnen zijn. Let hier altijd goed op.
Voorbeelden van andere infectieroutes zijn inname van eitjes door contact met besmet water en inname van rauwe (ongepasteuriseerde) geitenmelk. Tot slot is het mogelijk besmet te raken door het inademen van “sporen” die zich op stofdeeltjes bevinden.
Tuinieren en kattenbakken
Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken. Maar alleen in katachtigen kan de parasiet een soort eitjes vormen.
Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica. Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.
Gelukkig is een toxoplasmose-infectie goed te behandelen met een combinatie van medicijnen. Naast antibiotica schrijft de oogarts ontstekingsremmende middelen (corticosteroïden) voor. Zo wordt de parasiet bestreden en de ontstekingsreactie van het lichaam geremd.
Toxoplasmose bij de kat
Toxoplasmose komt, net als alle andere infecties met coccidia, vooral voor bij jonge dieren (in dit geval de kat). Ongeveer 60% van de eenjarige katten in Nederland heeft Toxoplasmose gehad. De meeste katten zijn na een eenmalige besmetting levenslang immuun.
Symptomen van kattenkrabziekte bij de kat
Koorts. Vergrote lymfeklieren. Tandvleesontsteking. Ontstekingen in het oog.
Toxoplasmose wordt soms ook 'kattenziekte' genoemd omdat katten de enige dieren zijn die de volwassen vorm van de microbe in zich dragen. De meeste mensen die toxoplasmose doormaken, voelen dit niet. Je kan je eventueel wel wat grieperig voelen, met lichte koorts, vermoeidheid, spierpijn en gezwollen klieren.
Een kat is onberekenbaar en kan dus niet verboden worden in de tuin van de buren te lopen.