Oud papier wordt maandelijks opgehaald. In uw afvalkalender kunt u zien wanneer u het oud papier mag aanbieden. Oud papier en karton moet bijeengebonden of verpakt aangeboden te worden. Dit voorkomt dat de wind het papier over de hele straat kan verspreiden.
De papiercontainer wordt één keer in de vier weken geleegd.
Ophaaldagen papier en karton aan huis
Zet uw papier en karton uiterlijk om 7.45 uur aan de weg. (U mag het vanaf 22.00 uur op de avond voor de ophaaldag aanbieden)
Wilt u weten wanneer uw afval wordt opgehaald? Bekijk de dagen én het soort afval op de online afvalwijzer of in de afvalwijzer-app. Wij halen uw afval op tussen 8.00 en 16.00 uur.
Kranten, folders, enveloppen, wc-rolletjes en kartonnen dozen: het mag allemaal bij het oud papier. Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier. Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze de ingang van de bak blokkeren.
Dit komt omdat er een plastic- en aluminiumlaagje in zit. Ook bakpapier, fotopapier, siliconenpapier (de achterkant van stickervellen en pleisters) en keukenpapier mogen niet in de papierbak. Handig om te weten: kassabonnen mogen sinds 2020 wel in de papierbak!
Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten. Zijn de dozen echt vervuild met etensresten en vet? Dan zijn ze niet geschikt voor recycling en horen ze bij het restafval.
Gooi uw papier weg in een kliko met blauwe deksel of in een ondergrondse container voor papier & karton in de buurt. Ook bij de Utrechtse afvalscheidingsstations kunt u papier & karton aanbieden.
Glas, textiel, papier en karton gooit u weg in openbare ondergrondse containers in de buurt. Waar deze in uw buurt zijn, ziet u op www.mijnafvalwijzer.nl.
Richtprijzen voor ondersoorten oud papier in Europa, gesorteerd, geperst in balen en afgehaald liggen nu tussen € 40 en € 70 per ton. De prijzen zijn afhankelijk van de kwaliteit, het volume, de geografische ligging en het geladen gewicht.
U kunt bij ons oud papier inleveren voor geld. Hoeveel u krijgt voor uw oud papier hangt af van de dagprijs voor oud papier. Wij geven u contant geld voor uw oud papier. Maar kunnen het geld ook overmaken op uw rekening.
De oudpapieronderneming neemt het oudpapier af, reinigt en sorteert het. Vervolgens perst zij het tot balen, slaat het op en transporteert het naar een papier- of kartonfabriek. In de papierfabriek wordt het oudpapier opgelost in water. De papiervezels weken daarbij los van elkaar.
Op de website van Cyclus kunnen inwoners hun aanbiedgegevens van het restafval nu dus eenvoudig checken. De informatie wordt elke maand geactualiseerd. De aanbiedgegevens die op de website getoond worden, komen uit de registraties van de software op het inzamelvoertuig of de verzamelcontainer.
Is de container niet leeg, of te zwaar om te legen, dan wordt pas op de eerstvolgende inzameldag de groene container opnieuw geleegd. Bij teveel tuinafval adviseren we het afval in een vuilniszak te stoppen en deze dan later in de GFT-container te legen, of uw tuinafval naar een milieustraat te brengen.
Is uw huishoudelijk afval of oud papier of dat van de hele straat nog niet opgehaald? Dan kunt u dat melden bij de gemeente.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Gooi uw afval verpakt in een (vuilnis)zak van maximaal 50 liter in de container. U mag het afval niet los in de container gooien. Met de toegangspas kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week een aantal ondergrondse containers in uw buurt openen om uw afval daarin te storten.
HVC gaat de ondergrondse containers gemiddeld eens per week legen, afhankelijk hoe snel ze vol zitten. Op dit moment wordt een proef uitgevoerd met een vulgraadsensor. Deze sensor houdt bij hoe vol de container is. Als de container bijna vol is, krijgen de chauffeurs van HVC een seintje om te gaan legen.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Neus snuiten
Zelfs ongekleurde en onbedrukte zakdoekjes (waarmee je je neus hebt gesnoten) mogen bij het gft. Als het keukenpapier of zakdoekje gekleurd is een printje heeft, dat doe je dat bij het restafval. Dit geldt ook voor wc-papier.
Gooi bijzonder papier zoals vetvrij papier, stickerrugpapier en bakpapier weg bij het restafval. Zulk papier is bewerkt met een siliconen- of waslaagje.