Barnett Newman, 'Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III', 1967-68.
Het beroemde schilderij Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman (1905-1970) is vanaf morgen weer te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het schilderij werd morgen opgehangen en maakt deel uit van een presentatie van het werk van Newman in twee zalen.
Met een 3D-installatie wordt de uit rotsen gehouwen antieke woestijnstad Petra (Jordanië) tot leven gewekt in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Fytoremediatie is een techniek waarbij planten worden inzet om verontreinigingen in lucht, bodem en water te zuiveren. Planten kunnen vervuilende elementen opnemen en verwijderen. Zo neemt een groot aantal planten vluchtige organische stoffen op die in ons huis te vinden zijn.
Vervolgens haalt de pedel de promovendus met de paranimfen op en brengt hen naar de promotiezaal. Volgorde: pedel, paranimf primus, promovendus, paranimf secundus.
Aan het einde van de promotieplechtigheid keert de pedel terug, treedt naar voren, stampt met de universiteitsstaf op de grond en roept "Hora est!" ("Het is tijd!"). In principe bepaalt de pedel dus wanneer de promotieplechtigheid beëindigd is, en niet de voorzitter tijdens de promotie.
“Mijnheer/Mevrouw de rector, de tijd is verstreken”. En in Groningen zegt men “Hora finita!” in plaats van “Hora est!”. De promotiecommissie trekt zich na het uitspreken van Hora est (of een variant) terug om te bepalen of men de promovendus de doctorstitel kan verlenen.
Water en bodem kunnen verontreinigd zijn met meststoffen, bestrijdingsmiddelen uit de landbouw en met afvalstoffen (zware metalen) uit riolering of industrie. Ecosystemen en specifieke planten- en diersoorten kunnen helpen om deze vervuilende stoffen af te vangen, te verdunnen, te filteren of vast te houden.
De stad Petra kent haar oorsprong waarschijnlijk ergens rondom het jaar 312 voor Christus. Zij lag toen in het koninkrijk van de Nabateeërs, een Arabische bevolkingsgroep die zich rond die tijd besloot te vestigen en hun nomadenbestaan op te geven.
Van Caïro naar Luxor. Luxor heette vroeger Thebe, en was de hoofdstad van Egypte in de tijd van de faraoʼs. In de omgeving van de stad vindt men tientallen tempels, tombes, en andere indrukwekkende monumenten.
Barnett Newman schilderde 'Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III' drie jaar voor zijn overlijden in 1970. Het schilderij is de derde uit een vierdelige serie die tussen 1966 en 1970 ontstond, en allemaal bestaan ze uit vlakken in de kleuren rood, geel en blauw.
In 1986 werd Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman in het Stedelijk Museum door een verwarde man met een stanleymes bewerkt, naar verluidt vanwege de abstracte aard van het werk. Het was niet de eerste keer dat een schilderij van Newman slachtoffer werd van een aanval.
Tenslotte werd de stad in 363 n. Chr. volledig verwoest door een zware aardbeving. Het eens zo imposante Petra werd hierna nooit meer herbouwd.
De Siq is een smalle kloof van ongeveer 70 meter hoog en 1,2 kilometer lang. Op sommige plekken is de kloof zelfs maar 4 meter breed. Deze kloof is de vroegere hoofdweg naar Petra. Alleen deze wandeling is al een hele belevenis.
Jordanië, officieel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, behoort tot het continent Azië en ligt centraal in het Midden-Oosten. Jordanië grenst aan Israël, de Westelijke Jordaanoever, Syrië, Saoedi-Arabië en Irak.
Ook de bodemvervuiling in het Utrechtse Griftpark, Kralingen, put van Weber, teerputten in het Twentse Vasse en de zogenaamde kleigaten van Morselt en Scholten aan de Steenbakkerweg in het eveneens in Twente gelegen Borne zijn beruchte voorbeelden van zeer ernstige vervuilde locaties uit de jaren 50, 60, 70 en 80.
Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) zijn stoffen die ontstaan als organische materialen zoals hout, voedingsmiddelen, tabak en fossiele brandstoffen niet volledig worden verbrand. Er zijn honderden verschillende PAK's, met verschillende eigenschappen.
Bij bodemverontreiniging geldt immers in principe de regel: "de vervuiler betaalt". Dit wil zeggen dat in eerste instantie de veroorzaker van de verontreiniging ook de sanering moet bekostigen. De veroorzaker van een verontreiniging hoeft echter niet altijd de saneringskosten te betalen.
Met promoveren (letterlijk 'promotie maken') wordt het hele proces bedoeld van het doen van een promotieonderzoek, het schrijven van een proefschrift en het verdedigen van het proefschrift voor een commissie (de promotie). Daarna mag iemand zich gepromoveerd noemen en de titel 'doctor' (dr. of PhD) voeren.
De Pedel staat in dienst van Universiteit, rector en promovendus. Hij doet ondersteunend administratief werk en helpt promovendi op weg in alle protocollen en procedures. Hij maakt het anderen gemakkelijk en weet goed wat hij daarvoor moet doen (Gever). Hij werkt graag binnen een helder kader, met heldere taken.
Bij promoties komt de pedel als de promovendus precies één uur met zijn verdediging bezig is, de zaal binnen, stampt met de pedellenstaf op de grond en zegt: 'hora est', wat betekent: de tijd is verstreken. De promovendus moet onmiddellijk stoppen als dit gebeurt, ook al zit hij of zij midden in een zin.
De Mona Lisa van Leonardo da Vinci, ook bekend onder de naam La Gioconda, wordt wel beschouwd als het beroemdste geschilderde portret uit de kunstgeschiedenis. Het geldt tevens als het absolute topstuk van museum Het Louvre in Parijs.
Egypte: Thebe = In de Egyptische oudheid een belangrijke stad in Zuid-Egypte, Waset geheten, door de Grieken Thebe genoemd en tegenwoordig bekend als luxor.
Thebe was de hoofdstad van Egypte tijdens periodes van het Middenrijk en het Nieuwe Rijk. De stad bevat de mooiste overblijfselen van de geschiedenis, kunst en religie van het oude Egypte.