Traditioneel wordt wodka 'neat' gedronken; zonder toevoeging van water, ijs of andere dranken. In landen zoals Rusland, Polen, Finland en Noorwegen serveren ze wodka vaak gekoeld vanuit de diepvries.
De meeste wodkafanaten zijn ervan overtuigd dat de échte smaak van wodka alleen te proeven is door het puur te drinken. Toch valt het 'watertje' niet bij iedereen goed in de smaak. De één vindt het te sterk en de ander zegt dat er geen smaak aan zit.
Wodka puur drinken. Kies een wodka uit. De meeste liefhebbers vinden dat wodka het beste puur gedronken kan worden. Wodka wordt vaak gemaakt door middel van fermentatie (gisting) van granen of groenten.
Een van de meest populaire Vodka mixen is de Vodka RedBull (of Vodka Energiedrink). Deze mix is zeer makkelijk te maken met 1 deel Vodka en 4 delen RedBull, sterker kan natuurlijk ook. RedBull is de perfecte drank om te mixen met Vodka. De RedBull bevat daarnaast ook nog eens veel cafeïne wat vermoeidheid tegengaat.
Er zijn ook mensen die het glas voor 4/5 vullen met Wodka en het andere deel met Cola, maar dit is echt voor de liefhebbers van Wodka!
Vodka betekent in het Russisch letterlijk: 'watertje'. Vodka wordt namelijk gedistilleerd tot maximaal 95% en vervolgens verdund met water. Het Alcoholpercentage ligt traditioneel tussen de 35% en 70%. In de handel ligt dit percentage echter tussen de 40% en 45%.
1. Belvedere. Terwijl er nog steeds veel gediscussieerd wordt over waar de Vodka nu daadwerkelijk echt afkomstig is, verdient deze Poolse Vodka een plekje in de top 5 beste Vodka keuzes van 2020. Deze Vodka is maar liefst viervoudig gedistilleerd en speciaal gemaakt van Dankowskie Goudrogge.
Een standaardglas wodka-cola bestaat uit 30 cc wodka en de rest cola. 30 cc wodka bevat 10 gram alcohol. Dit komt overeen met 1 standaardglas alcohol. Vaak wordt wodka-cola gedronken als een postmix.
Wodka verlaagt je cholesterolgehalte
Die nare LDL heeft een slechte invloed op je slagaderen, terwijl de HDL juist afgevoerd wordt naar de lever. Daar wordt het vervolgens afgebroken. Precies daar heeft wodka een goede invloed op, het levert namelijk veel HDL aan. Hartstikke goed voor dat goddelijke lijf van je!
Ook nu nog wordt er niet eens zoveel meer gedronken dan in Groot-Brittannië of Tsjechië, al kunnen die er ook wat van. Een volwassen Rus drinkt gemiddeld ongeveer vijftien liter pure alcohol per jaar, tegen zeven per volwassen Nederlander.
De Polen noemen het wodka en de Russen zeggen vodka. In Nederland wordt meestal wodka geschreven, maar vodka kan dus ook.
Waar bier je alleen maar boller maakt (en wijn trouwens ook, hi suikers en calorieën), doet wodka het tegenovergestelde. Er zitten namelijk nauwelijks koolhydraten in pure wodka.
In alcohol zit veel energie. In wodka zit veel alcohol. Wodka is dus een dikmaker. Toegevoegd na 4 minuten: 100 ml wodka levert 243 kcal.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Een standaardglas alcoholhoudende drank bevat rond de 10 gram alcohol (ca. 12 ml). Dit zit ongeveer in 250 ml bier, 100 ml wijn en 35 ml sterke drank.
Rusland gaat de nationale drank wodka opnieuw duurder te maken om de alcoholconsumptie tegen gaan. Een fles van een halve liter gaat vanaf 1 januari minimaal 199 roebel (4,40 euro) kosten. De huidige minimumprijs is 170 roebel (3,76 euro). Alcoholisme is een groot probleem in Rusland.
En is er wel verschil tussen dure en goedkope wodka? Een fles wodka bestaat uit water en pure alcohol op basis van aardappel, rogge of een andere graansoort. Bij de Keuringsdienst van Waarde kwam uit de bus dat er eigenlijk niet veel verschil zou zijn tussen een goedkope en een dure fles wodka. Behalve de prijs dan.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Elixir végétal de la Grande-Chartreuse – 71%
Officieel zitten sterke dranken dus boven de 15%. Maar daarboven varieert het nogal. De populaire basisdranken voor mixen hebben een alcoholpercentage tussen 30 en 50%. Met uitschieters van 70% (Absint) tot zelfs 80% (Stroh 80).
wijn en bier onder meisjes de meest populaire drank is (beiden 15% wekelijks), gevolgd door premixen en mixdrankjes (beiden 10% wekelijks), shotjes of shooters (9% wekelijks), cider (6% wekelijks) en likeur en sterke drank (beiden 5% wekelijks); bier onder jongens (2015: 42% wekelijks vs.
Water is het meest gedronken drankje van Nederland met een aandeel van 26 procent van alle dranken die men op een dag drinkt. Koffie staat op plek twee met een aandeel van 23 procent.
Na bier is wijn de meest geconsumeerde alcoholische drank. Als we de consumptie aan alcohol uit bier en wijn vergelijken, is het ongeveer hetzelfde, we krijgen gemiddeld genomen dus ongeveer evenveel alcohol uit wijn, als uit bier.