Volgens de mythe stal Prometheus het vuur in een rietstengel van oppergod Zeus en gaf dit door aan de mensen. Ook leerde hij de mensen sterren te onderzoeken, zeeën te bevaren, stenen te bakken en huizen te bouwen.
Wereldberoemd is de mythe over Prometheus, de zoon van de Titaan Iapetos. Hij roofde het vuur van de goden en schonk het aan de mensen. Volgens de Griekse mythe waren de goden furieus. Ze ketenden Prometheus aan een rots en bevalen een adelaar iedere dag zijn snelgroeiende lever weg te vreten.
Wie was Prometheus? Prometheus steelt het vuur – Jan Cossiers in Museo del Prado Prometheus was een zoon van de Titaan Iapetus en broer van onder meer de mythische figuren Atlas en Epimetheus.
Heracles redde Prometheus tijdens zijn elfde arbeid, toen hij op zoek was naar de Gouden Appels. Hij liet Prometheus gaan, en in dankbaarheid vertelde Prometheus hem dat hij zijn broer Atlas zou vinden, die hem zou helpen de appels te vinden.
Prometheus (Oudgrieks Προμηθεύς) is een figuur uit de Griekse mythologie, die hem indeelt bij het godengeslacht der Titanen en ziet als de beschermer of zelfs de schepper van de mens.
1745 - ca. 1749. Hercules bevrijdt de vastgeketende Prometheus van de arend, die hem dagelijks zijn lever uitpikt. Het was de straf die Jupiter aan Prometheus had opgelegd voor het stelen van het vuur van de goden.
Categorie: Grieks - Romeins Prometheus (Gr. = hij die vooruit denkt), in de Griekse mythologie een van de Titanenzonen van lapetos en Klymene, is een weldoener van de mens. Tegen de wil van Zeus steelt hij het vuur uit de hemel en brengt het, verborgen in een rietstengel, naar de mensen.
Prometheus was een Griekse halfgod die het vuur van de goden had gestolen en zich zelf als schepper zag. Daarvoor werd hij door de goden gestraft. Hij werd aan de Kaukasus vastgeketend waar een adelaar hem dagelijks zijn lever uitpikte. Die lever groeide steeds weer aan.
Op een bepaald moment won de nieuwsgierigheid het en opende Pandora de doos. In een klap kwamen daar alle tegenslagen en onheil uit die een mens maar kunnen treffen: ziektes, verbittering, pijn en alle mogelijke kwaad. Als laatste kwam echter de hoop eruit, in de vorm van een vogel.
Ondertussen dreigde ook een grote steen die boven zijn hoofd hing bovenop Tantalus te storten. Zo werd hij op drie verschillende manieren gestraft voor zijn hoogmoed, de moord op zijn zoon en het brengen van een menselijk offer aan de goden.
Was een gast nu te kort, dan rekte hij zijn ledematen met geweld uit, was hij te lang, dan hakte de gastheer er een stuk van af. Meestal eindigde deze behandeling met de dood, zodat Procrustes de bezittingen van de reiziger kon roven.
In de Griekse mythologie was Epimetheus (Oudgrieks: Ἐπιμηθεύς) de zoon van Iapetus en de broer van Prometheus, Atlas en Menoetius; Epimetheus betekent letterlijk "later-nadenker" of volgens dr Sophie Ramondt: "de achternadenkende". Hij was een neef van de oppergod Zeus.
Odin is de god van kennis, wijsheid, strijd, oorlog, het hiernamaals, magie, geneeskunst en het runenschrift.
1: Odin. Van alle Noordse goden was Odin ongetwijfeld de belangrijkste. Als 'oppergod' heerste hij over Asgaard, het rijk van de goden. Odin was wijs en had een enorme honger naar kennis.
Muziek. Marc Streitenfeld, die al vaker met Scott had samengewerkt, componeerde de muziek voor Prometheus. De muziek werd in een week tijd opgenomen met een 90 leden tellend orkest. Opnames vonden plaats in de Abbey Road Studios in Londen, Engeland.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
Gedurende haar gevangenschap wordt echter Danaë bevrucht door de oppergod Zeus, die in de gedaante van een gouden regen door het tralievenster de toren binnendringt.
Het woord tantaluskwelling duidt een situatie aan waarin iets waarnaar je verlangt voortdurend in het zicht is, maar je er toch net niet aan kunt komen.
Na de aanblik van zijn dode zonen pleegde Amphion zelfmoord. Niobe zelf vluchtte naar de berg Sipylos in Klein-Azië, waar ze in een steen veranderde. Haar tranen vormden de Acheloüs, de grootste rivier van Griekenland.
Atreus heeft twee zonen: Agamemnon en Menelaos. In hen zal de vloek van de goden door werken. Agamemnon trouwt met Klytaimnestra en Helena, haar zus trouwt met Menelaos. De zoon van Thyestes, Aigisthos zal later zijn oom Atreus doden.