Het werpgewicht geeft aan wat het gewicht van het kunstaas is dat je met de hengel kan werpen. Zo is een spinhengel met een werpgewicht van 5 – 15 gram vooral bedoeld voor het vissen met licht kunstaas zoals spinners, kleine plugjes, en shadjes.
Heel kort samen gevat ( eigenlijk te kort), hoe hoger de testcurve, hoe meer gewicht je er mee kan werpen. De vuistregel komt ongeveer neer op het aantal LBS x 30 = het ideale werpgewicht in grammen. Dus 2 LBS x 30 = 60 gram ideaal werpgewicht. 3LBS x 30 = 90 gram ideaal werpgewicht.
Voel het verschil tussen verschillende hengels en let op hoe de balans van de hengel is. Als er veel druk ligt aan de voorkant van de hengel dan zal dit niet prettig vissen. De hengel moet prettig en niet te zwaar in de hand liggen. Controleer tevens of de hengel niet doorhangt.
Hoe gooi ik nu met een werphengel? Je begint om de lijn ter hoogte van de molenspoel achter je vinger te haken. Klap nu de beugel van de hengel omhoog zodat de lijn vrij van de spoel kan lopen. Beweeg nu de hengel naar achteren (of naar rechts) en zwaai in 1x de hengel met een soepele beweging tot recht voor je.
Aanbevolen snoekhengel: een spinhengel met een lengte van 1,80 tot 3,00 meter, afhankelijk van hoe ver je uit de kant wilt vissen. Het maximale werpgewicht is afhankelijk van het kunstaas dat je gebruikt maar in de regel zijn spinhengels met een optimaal werpgewicht van tussen de 15 en 30 gram wel goed.
Hoewel dit merk eigenlijk bekend staat op de reels en roofvishengels, zijn ook de molens van Abu Garcia van goede kwaliteit. Ze hebben enkele budget molens maar zelfs deze zijn niet echt slecht te noemen. Abu Garcia gebruikt de kennis en techniek die ze hebben van de reels en dat is terug te zien in de vismolens.
Als je op pad gaat om snoekbaars te vangen kies dan bijvoorbeeld de vroege ochtenduren of het begin van de avond. In deze schemerperiode is de snoekbaars tot kort onder de kant actief om zijn maaltje bij elkaar te roven.
DLT Arrow Spinhengel 2.40 meter
De DLT Arrow Spinhengel is een hegel die ook zeker in dit rijtje van beste allround werphengels van 2022 past. Het is een hengel met een lengte van 2,40 meter. Net als alle hengels die we bij je aanbevelen als de beste werphengel, is ook deze hengel gemaakt van carbon.
Een 2.10 meter spinhengel met een werpgewicht van 20 gram bijvoorbeeld kun je al kopen voor 2 tientjes maar ook voor 200 euro terwijl ze op papier dezelfde eigenschappen hebben. Het verschil zit hem in de kwaliteit van de hengel. Bij goedkope hengels is bijvoorbeeld ook vaak een veel goedkopere reelhouder gebruikt.
Er zijn twee verschillende soorten hengels: de vaste hengel en de werphengel. Een vaste hengel is een 'vaste' stok met een flexibel uiteinde waar de visdraad aan wordt vastgeknoopt. Deze hengels bestaan uit meerdere delen en kunnen gemakkelijk in en uit elkaar gehaald worden.
Welke lengte kun je het beste nemen? Dat ligt er een beetje aan hoe groot en sterk je al bent en waar je wilt gaan vissen. Maar om te beginnen is een hengel van 4 meter vaak lang genoeg. Met alleen een hengel kun je natuurlijk nog niet veel, er moet nog een lijn met een dobber en een haak aan.
Het werpgewicht geeft aan wat het gewicht van het kunstaas is dat je met de hengel kan werpen. Zo is een spinhengel met een werpgewicht van 5 – 15 gram vooral bedoeld voor het vissen met licht kunstaas zoals spinners, kleine plugjes, en shadjes.
Richtlijn is lbs vermelding op de hengel gelijk aan het loodgewicht in ounce. Waarbij 1 ounce gelijk is aan 28 gram. Voor 25 gram lood zit je dus op een vermogen van ongeveer 1 lbs. Als de vermelding werpgewicht 25 gram (lood) is, staat dat dus gelijk aan een karperhengel van ongeveer 1 lbs.
Bij hengels is het zo dat de hengel breekt bij een grote overbelasting zoals het krom trekken in een te grote hoek. Maar wanneer de belasting te groot is maar ook weer niet zo groot dat ie direct breekt, treedt er vaak toch interne schade op in de vorm van kleine scheurtjes.
Op diep water kiezen matchvissers graag voor een schuivende dobber, deze worden ook wel sliders genoemd. Deze schuifdobbers laat je vrij over de lijn glijden, totdat een stuitje hem op de gewenste diepte tegenhoudt. Dit stuitje kan je maken van nylon of van ander draad.
Gewoon een klosje van 100m Dan heb je nodig, onderlijntjes met haak nr 12 lijndikte 10 a 12/100 lengte zijn ongeveer 22 cm, er zitten 10 in een boekje. Daarnaast ook nog een dobbertje Een mooi goede allround dobber van om en nabij de 1 a 1.2 gram zou voldoende zijn.
Onder werphengels verstaan we alle hengels waar een molen of reel op kan worden bevestigd. Sommige werphengels zijn inschuifbaar, sommige bestaan uit meerdere aparte delen, maar allemaal hebben ze gemeen dat er een molen op kan worden gezet, en dat ze voorzien zijn van geleideogen.
Veelgestelde vragen. Als u recreatief wilt vissen op zee met een vislijn, moet u geen vergunning aanvragen. Op zee moet u wel de regelgeving voor recreatief vissen op zee naleven (bijvoorbeeld quota). Een visvergunning voor beroepsvissers wordt verleend door de dienst Visserij.
De Westin W4 Vertical Jigging-T QL XH is de verticaal hengel bij uitstek, voor het zeer precies aanbieden van jouw softbaits. Gevoelig, licht, strak en sterk zijn de kenmerken van deze hoogwaardige Toray carbon Westin W4 Vertical Jigging-T QL XH.
U heeft een VISpas nodig om te kunnen vissen in de meeste Nederlandse binnenwateren. Een VISpas is 1 jaar geldig.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
April en mei. Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).
De snoekbaars is een vis die oorspronkelijk uit het Elbe- en Donau gebied komt, maar heeft zich ondertussen verspreid over heel Europa. Je vindt ze in alle rivieren en alle wateren die daarmee in verbinding staan. Ze houden van groot en diep water, het liefst met een harde bodem en weinig begroeiing.