De sponningmaat is de maat van het kozijn vanuit de sleuf waar het glas in komt. De glasmaat die u moet hanteren is dus de sponningmaat - 1 cm speling. De 1 cm is benodigd voor de ventilatieruimte rondom de ruit en hier wordt dus meestal 0.5 cm per zijde voor genomen.
Je meet eerst de sponningmaat op. De sponning is de uitsparing van het kozijn waar het glas in geplaatst wordt. Heb je nog glas in het kozijn zitten? Dan meet je de sponningmaat vanaf de buitenzijde van de glaslatten (dit is de lat die ervoor zorgt dat het glas stevig in het kozijn vastzit).
De sponning is de gleuf or ruimte waarin het glas wordt geplaatst, of waartegen iets sluit. Als u uw deur of raam dicht doet, dan valt het in de sponning. Ga voor meer informatie naar de pagina over Glas inmeten.
Bijna elk kozijn heeft een muursponning. Dit is een inkeping die uitgespaard wordt aan de zijkanten van het kozijn. Door een sponning te plaatsen wordt het aansluiten van het kozijn aan de muur eenvoudiger en is de aansluiting steviger.
Een sponning is het rechthoekige, uitgeschaafde of gefreesde gedeelte aan de zijkant van een stuk hout. De sponning kan zich bevinden aan kozijnhout, deurhout, lijstwerk en ander timmerwerk.
De sponninghoogte van het loopwiel is de maat van de sleuf waar de loopwielen in gemonteerd zijn. Deze sleuf bevindt zich aan de onderkant van de schuifdeur.
Welke dikte glasband is het meest geschikt? De aanbevolen kitvoeg (aanbevolen door glasproducenten) is 24 kubieke mm, daarmee zorg je voor de beste ventilatie rondom je glas. Met een celband van 9 x 4 mm krijg je doorgaans de beste ventilatie van het glas.
Een buitensponning zorgt ervoor dat het raam of de deur juist naar buiten opengaat, doordat het draaiende deel van buitenaf wordt gemonteerd en ook naar buiten opendraait.
De kozijndikte is afhankelijk van de dikte van je muur. In principe worden er 3 standaard maten gehanteerd, 70 mm en 90 mm. Voor een muurdikte van 70 mm kies je voor een kozijndikte van 90 mm en voor een muurdikte van 90 mm kies je voor een kozijndikte van 114 mm.
Renovatiesponning. Een renovatiesponning wordt toegepast als een kozijn vervangen wordt. Het oude kozijn wordt verwijderd en er kan eventueel een stelkozijn tegen de bestaande spouwlat worden geplaatst. Zo kan het nieuwe kozijn vanuit de buitenzijde in de muuropening worden gezet.
De sponning is de ruimte waartussen het paneel komt. We meten de breedte en de hoogte van de sponning in millimeters. Deze maat wordt ook wel de “strakke maat” genoemd. Glas wordt nooit strak in de sponning gemonteerd.
Als u een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die u daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste te bestellen glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.
Sponningen zijn de onzichtbare delen van een auto en als we eerlijk zijn, dat zijn nou net altijd de onderdelen die we niét schoonmaken. Toch zijn het onderdelen van een auto die heel snel vies worden met in- en uitstappen, maar ook gewoon door weer en wind. Sunshine is ook hierin de helpende hand.
Daarvoor is een ezelsbruggetje bedacht: Neem de diamater van frees, deel deze door 2. De uitkomst van deze som is de maximale diepte per freessnede. Heb je dus een frees van 18mm breed, dan is de maximale sponning 9 mm, dus 18mm frees je in 2 x.
Dit geldt alleen voor zogenaamde buitenbeglazing (glas dat vanaf de buitenzijde wordt geplaatst) met een sponningdiepte van 17 mm. Bij binnenbeglazing (glas wordt vanaf de binnenzijde geplaatst) en een sponningdiepte van 17 mm, meet u dus de dagmaat aan de buitenkant van het kozijn.)
Wat is de spouwdikte of spouwbreedte? Bij dubbel glas is de spouw het zwarte of grijze kader tussen de binnenruit en buitenruit. De spouw kan 7, 10, 12, 13 of 15 mm breed zijn. De spouw kan gevuld zijn met lucht (standaard isolatie glas) of met argon gas (HR++ isolatie glas).
Bij een bezoek aan de woning meet de arbiter dat in de negge de afstand naar het kozijn overwegend tussen de 10 en 12 mm bedraagt. Slechts op sommige plaatsen meet hij een afstand van 15 à 16 mm.
Veel deurkozijnen hebben namelijk een standaard deurmaat voor de breedte: Standaard breedte deur: 63 cm. Standaard breedte deur: 68 cm. Standaard deurbreedte: 73 cm.
Meet bij de buitenmuur de breedte tussen de stenen op 3 plaatsen (de dagmaat). Indien de breedte vrijwel overal hetzelfde is pakt u de grootste breedte; U heeft nu de dagmaat. Voor plaatsing achter de buitenmuur telt u bij de dagmaat 5 centimeter op.
Over het algemeen is sponning de benaming voor de gleuf of ruimte waarin of waartegen iets aansluit. Als wij die term gebruiken, gaat het over de afwerking van de zijkant van de hardschuimen PIR-isolatieplaten. Deze zijn dan van een L-vormige inkeping voorzien, zodat er altijd enige overlap is tussen 2 platen.
spouwlat. Een spouwlat is een lat in een spouw waaraan, via het stelkozijn, het kozijn bevestigd is. Hierdoor zit het kozijn in de kozijnopening "opgesloten".
Let erop dat de rand van de schaafzool altijd exact langs de sponningkant wordt geleid. Wanneer de sponningdiepte-aanslag op het werkstuk ligt, is de ingestelde sponningdiepte bereikt. Afgewerkte sponning. Als de sponningdiepte-aanslag niet wordt gebruikt, kan een oneindig diepe sponning in het hout worden geschaafd.
Opdek glaslatten worden gebruikt ter bevestiging van glas, voornamelijk als je dubbel glas wil plaatsen in plaats van enkel glas. Omdat er bij enkelglas een andere sponning nodig is dan bij dubbel glas, wordt met een opdeklat de sponning opgevuld, zodat het dubbelglas alsnog in het kozijn past.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig. Ten tweede bepaal je de mate van isolatie die je wil hebben.