Brandwerende deuren in gangen die permanent open staan door een wigje onder de deur. Deurdrangers die er los bijhangen. Rook die zich snel verspreidt via kieren, leidingdoorvoeren en ventilatiekanalen.
Wanneer je een beginnende brand ontdekt gaat je eigen veiligheid boven alles. Wanneer er een onveilige situatie is voor jezelf, ga dan niet blussen maar bel de brandweer. Bij elke brand ontstaat rookontwikkeling. Deze rook zal zich sneller verspreiden dan dat het vuur zich zal uitbreiden.
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.
Rookbeheersingsinstallaties voeren bij brand de rook en warmte af. Dat gebeurt door de hete rook- en verbrandingsgassen via openingen onbelemmerd naar buiten te laten stromen of door een rook- en warmteafvoerinstallatie. De ruimte waar de brand is vult zich met minder rook.
Bel 112, vraag naar de brandweer en geef duidelijke instructies over je adres. Beschrijf de brand en de omstandigheden zo helder mogelijk. Geef aan de centralist aan met hoeveel mensen je in het huis aanwezig bent en of er nog mensen binnen zijn.
Rook inademen kan leiden tot brandende ogen, een geïrriteerde neusholte, keel of luchtwegen. Hoe hoger de concentratie rook, hoe sneller deze effecten optreden. De acute risico's hangen vooral af van de hoeveelheid zwevende deeltjes zoals roet en ander fijnstof, en de hoeveelheid irriterende en verstikkende stoffen.
Voordat een brand kan ontstaan, moet er voldaan worden aan drie eisen: Er moet een brandstof zijn. Er moet zuurstof aanwezig zijn. Er moet een ontbrandingstemperatuur bereikt worden.
Verzekeraars geven aan dat maar liefst de helft van het aantal branden in huis wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. Tijdens gebruik worden apparaten warm en in combinatie met stof kan dat leiden tot brandgevaarlijke situaties. Ook kortsluiting van apparaten is een veelvoorkomende oorzaak van brand.
Voor brand zijn er drie factoren nodig. Als deze alle drie aanwezig zijn en in de juiste verhouding, dan ontstaat er brand. Dit noemen we de branddriehoek. De drie factoren van de branddriehoek zijn: warmte, zuurstof en brandstof (brandbaar materiaal).
Veel mensen denken dat rook van een brand met chemische stoffen veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Maar alle rook is schadelijk. Ook rook die niet van een brand komt, bevat giftige stoffen, zoals dioxinen.
Brandende sigaretten of sigaren zijn vaak de oorzaak van een fatale woningbrand. Meer dan een derde van die branden wordt door een roker veroorzaakt, zegt het Instituut Fysieke Veiligheid.
Wat moet ik doen als ik rook heb ingeademd? Je hoeft niets te doen. Door de rook kun je last hebben van je keel, tranende ogen, hoofdpijn en hoesten.
Rook bestaat uit heel veel kleine deeltjes die van een verbrande stof afkomen en door de lucht zweven. Zulke kleine deeltjes noemen wij vaste aerosollen. Deze deeltjes zweven door de lucht, maar ze stijgen ook. Dit komt omdat vuur de lucht verwarmt en warme lucht stijgt.
Het uitvoeren van de deurprocedure is een veiligheidsmaatregel. Als je op verkenning gaat om een situatie te beoordelen, dan zal je bij deuren komen waarachter je brand verwacht. Je kunt beter een extra deur controleren, dan een deur te weinig.
'Rookinhalatietrauma's komen veel voor. Wij waarschuwen daarom altijd: 'Waar rook is, is geen BHV'er', maar het gevaar wordt onderschat. Als een kamer vol staat met rook, moet je nooit naar binnen gaan. Rook zit vol met koolmonoxide en giftige stoffen.
Terwijl de risico's eigenlijk alleen maar zijn toegenomen, geeft de gemiddelde MKB'er vreemd genoeg brandpreventie niet altijd de hoogste prioriteit. Uit kostenoverweging, maar ook vanuit gemakzucht.
De kans dat een huishouden in Nederland dit jaar thuis een brand meemaakt is 1 op 65. Reden voor de Brandweer en de Brandwonden Stichting om Nederlanders brandpreventie- en vluchttips te geven.
Elektrische draden, die tegen elkaar aankomen, apparaten of kabels die beschadigd zijn, te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal zijn allemaal redenen voor een kortsluiting in de meterkast. En kortsluiting is weer een veel voorkomende oorzaak van brand in huis.
Rook is het grootste gevaar voor brand in een woning, ontdekten de onderzoekers van de Brandweeracademie en Brandweer Nederland. Brand in huis? Sluit de deuren, dat belemmert de rookverspreiding.
Een vuur blijft branden totdat het actief wordt geblust of totdat de brandbare stoffen of zuurstof op zijn. Wordt het vuur niet geblust en dooft het ook niet op een andere manier uit, dan vindt er op een gegeven moment brandoverslag plaats.
die stoffen wel tot 5 uur in je huis blijven hangen en zich overal op vastzetten.
De bij brand ontstane rook en verbrandingsgassen zorgen voor beperkte zichtbaarheid, mogelijke giftige of schadelijke dampen of gassen en de meeste verbrandingsgassen zijn lichter dan lucht.