Het verlichten van een zoutwateraquarium hangt af van het type aquarium dat u heeft. Als u een aquarium heeft dat alleen vissen heeft, is het aan te raden om de lichten 8 tot 10 uur per dag aan te laten om de natuurlijke cyclus van daglicht te simuleren.
De hoeveelheid licht is afhankelijk van je aquariuminhoud en je soort en hoeveelheid planten en vissen. Afhankelijk van het soort aquariumplanten en aquariumvissen dat je hebt moet je verlichting tussen de zes en tien uur per dag aan staan. De doorsnee aquarium verlichting staat 8 uur per dag aan.
Rood en blauw licht
Rood licht is goed voor aquariumplanten omdat het de groei bevorderd. Blauw licht is goed voor de groei van algen. Deze kleur licht heb je daarom ook nodig voor je aquarium, maar het is wel belangrijk dat er meer rood dan blauw licht aanwezig is.
De verlichting is afhankelijk van wat voor soort koralen je wilt gaan houden. Wanneer je voor softkoralen kiest (leder koralen) dan moet je uitgaan van minimaal 0,6 watt verlichting per liter. Voor steenkoraal ligt dat hoger. Hier moet je uitgaan van minimaal 1,0 watt per liter.
Zelfs 's nachts is er voldoende licht om zich te kunnen oriënteren. Nachtverlichting boven een aquarium is zeker aan te raden en het bevordert het natuurlijk gedrag van het ecosysteem in ons aquarium. De overgang van dag en nacht gaat geleidelijk, waardoor de vissen kunnen overschakelen naar de nieuwe omstandigheden.
Daglicht lijkt wit maar bestaat in werkelijkheid uit verschillende kleuren. Aquariumplanten houden van een zeer breed lichtspectrum, maar vertonen een duidelijke stofwisselingstoename in het rode deel van het spectrum. Algen doen het juist goed in het blauwe lichtbereik.
Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. Dit licht kan je op verschillende manieren aanbieden.
Blauw licht zorgt voor kalme vissen; blauw led licht bootst de natuurlijke omgeving van tropische vissen na en is daarom rustgevend. Blauw licht geeft het aquarium een prachtige natuurlijke ambiance; het blauwe led licht geeft een aquarium dezelfde kleur en sfeer als het diepe water in een oceaan.
Gemiddeld gezinsverbruik over de afgelopen jaren bedraagt ca.6.000 kWh. Een grove optelsom van de apparatuur op/rondom het aquarium komt uit op een grove 3.000 kWh.
Voor een waterwissel raden wij aan één keer in de twee weken 10% van het water te wisselen. In de praktijk beslaat dat vaak niet meer dan een half uur. U ziet dus dat het echt wel mee valt hoeveel onderhoud u eraan heeft. Hoe minder u in het water komt met uw handen, hoe beter het is voor een zeeaquarium!
Een goede temperatuur voor onze aquaria is normaal 25-26 graden, toch zeker indien de dieren enige temperatuurschommeling gewend zijn kunnen de meeste aquaria moeiteloos een temperatuur van 27 a 28 graden aan.
Hoe verder weg van het buitenlicht, hoe beter. Een aquarium zonder echte planten hoeft zeker niet tien uur kunstlicht te krijgen. Vijf tot zeven uren volstaan ruimschoots. Krijg je toch bruine algen in het aquarium, dan biedt een halfuurtje meer licht al vaak de oplossing.
Aquarium stromingspomp wordt voor een zeewater aquarium aangeraden om 20x tot 40x de inhoud van het aquarium aan stromings capaciteit aan te houden.
Samengevat zijn de aanschafkosten voor een 2e-hands nano geschat zo'n 665,- en de onderhoudskosten 32,- per maand. Als je alles nieuw aankoopt zal de prijs ongeveer 1.445,- zijn.
Het fosfaatgehalte in het zeeaquarium is 0,04-0,08 mg / l (ppm). Deze testkit bevat voldoende reagentia om 40 tests uit te voeren.
Het standaardverbruik van een computer om te internetten, tekstverwerken, muziek te luisteren of te streamen is 220 watt. Om te gamen is het 400 watt en voor de extreme gamers met meerdere schermen kan het oplopen tot 800 á 1200 watt per uur.
In natuurlijk zeewater ligt de KH-waarde rond 8 °KH. Wij adviseren in zeewateraquaria een iets hoger waarden aan te houden (10°KH tot 12°KH). Stabiel vijverwater wordt verkregen bij KH-waarden tussen 5°KH en 10°KH.
Hoeveel licht hebben vissen nodig? Aquariumvissen hebben maar een beetje licht nodig. Voor velen van hen zal dat genoeg zijn om hun weg te vinden, hun voedsel te vinden en zich voort te planten. Dit hangt, net als veel andere dingen, af van de vissoort die je houdt.
Waarom een UV filter in aquarium
UV licht breekt de eencellige en zwevende algen. Het kan elk type bacteriën doden, zelfs nitrificerende bacteriën, wat erg handig is voor het aquariumreinigingsproces. Wil je je kwaliteit van het water in je aquarium behouden en zorgen voor ideale omstandigheden voor je vissen.
Vissen kunnen soortgenoten niet meer vinden
'Zeventig tot negentig procent van de soorten en de populaties is verdwenen. Dat is grotendeels het gevolg van dammen en sluizen, maar dus ook waarschijnlijk van licht- en geluidsverontreiniging.
Dat hangt af van hoeveel werk jouw aquarium normaal gesproken vereist en hoe lang je weg gaat. Als je maar een paar dagen weg bent hoef je meestal niemand te vragen.Maar als je een week of langer weggaat, is het wel aan te raden om iemand in te schakelen.
Rood licht is voor planten het belangrijkste en kunnen hier de meeste energie uit halen. Nadeel is dan weer dat veel rood licht in het aquarium al in de bovenste waterlaag geabsorbeerd wordt. Een aquarium is echter voor de sier en in het aquarium moeten planten daarom "mooi" of "goed" groeien en niet per se "snel".
Een paar uur is geen probleem maar 6 uur of langer wel. Meestal is een storing snel opgelost.