In Kroatië zijn ze gek op bier, maar als het gaat om pils zijn er drie grote spelers in het land. Vooral Karlovacko en Ozujsko zijn niet uit het Kroatische straatbeeld weg te denken, en van dit laatste biertje worden er wel tien flessen per seconde geconsumeerd.
Flesje bier (0.5 liter, in statiegeldflesje, Kroatisch merk) – 5.50 kuna (0.73 euro)
De Portugezen genieten van een drankje in de zon en drinken vaak bier uit kleine flesjes genaamd 'garrafas', of bier van de tap, bekend als 'imperial' of 'fino'.
De bekendste biermerken in Slovenië zijn Lasko en Union. Lasko is de eerste bierbrouwerij in Slovenië en werd opgericht in 1825. Beide biermerken brouwen veel verschillende bieren, maar het zijn toch wel de lagers die de markt domineren. Dit wordt namelijk in 95% van de gevallen gedronken.
Als antwoord op de vraag 'hoe duur is Slovenië' kunnen we wel concluderen dat Slovenië een duurdere bestemming is in de Balkan. Wij gaven hier zeker meer uit dan in andere landen als Bosnië-Herzegovina en Kroatië. Qua prijsniveau liggen de kosten in Slovenië iets onder die van Nederland.
België is het beste bierland ter wereld (en deze 12 landen volgen ons)
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
In Kroatië liggen de lonen ongeveer tussen de 300 tot 700 euro per maand. Als je al eens in Kroatië op vakantie bent geweest dan zul je wel hebben gemerkt dat de prijzen voor boodschappen, kleding etc. vergelijkbaar zijn met de prijzen in Nederland.
Het meest gevraagde biertje is de “caña” (uitgesproken als canja). In bijna heel Spanje kan dit gebruikt worden voor een biertje van de tapkraan wat geschonken wordt in een glas van 200 ml, vaak met een (of twee) vingers dik schuim maar ook heel vaak niet.
Het meeste bier in Frankrijk is afkomstig uit massaproductie: een paar grote brouwerijen heeft 90% van de markt in handen, die wordt gedomineerd door pilsners. Dessalniettemin kent het land ook eigen biertypes, zoals de bière de la garde van hoge gisting.
Hertog Jan Pilsener is een Pils met 5,1% alcohol. Hertog Jan Pilsener wordt gebrouwen door Hertog Jan Brouwerij in Arcen.
Peroni Nastro Azzurro van de Italiaanse bierbrouwer Peroni is één van de meest gedronken bieren in Italië. Peroni Nastro Azzurro betekent letterlijk “Blauw Lint”. Dit blonde bier is helder en doorzichtig van kleur en heeft een romige, witte schuimlaag.
BIERKAARTHeineken is veruit het meest getapte bier van Nederland in hotels, restaurants en cafés. Vooral in de Randstad is het groene flesje dominant. Richting de grenzen winnen merken als Grolsch (Twente) en Brand (Limburg).
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
De hoogste bierconsumptie in Europa
Dat is namelijk Tsjechië. In dit land dronken ze in 2017 maar liefst 151 liter bier per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dit minder dan de helft, namelijk 73 liter. In navolging van Tsjechië, drinken ze in Oostenrijk 106 liter bier, per inwoner, per jaar.
Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats. In landen als Ierland, Duitsland, Luxemburg en België ligt de gemiddelde bierconsumptie per inwoner nog fors hoger dan in Nederland.