Bokashi-starter wordt gemaakt van tarwezemelen waarin micro-organismen, zoals actieve bacteriën en schimmels, zitten. Die gaan het gft-afval te lijf waardoor rottingsprocessen op gang komen.
Bermmaaisel, bladafval, fruitafval, snoeiafval (gehakseld), stalmest, slotenmaaisel en keukenafval kan allemaal verwerkt worden tot Bokashi. Je kunt Bokashi gebruiken om vrijwel elk organische afval op een zeer efficiënte manier om te zetten in een prachtig product voor de bodem.
Met Bokashi Starter zet je gft-afval om in een zeer voedingrijke bodemverbeteraar en plantenvoeding voor planten in en rondom het huis of de moestuin. Het zijn tarwezemelen met actieve micro-organismen die het fermentatieproces starten in de Bokashi keukenemmer.
Deze toegevoegde micro-organismen uit de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT resten niet gaan rotten maar fermenteren. Hoelang duurt het maken van Bokashi met de Bokashi-keukenemmer? Het maken van Bokashi met gebruik van de Bokashi-keukenemmer duurt gemiddeld 2 weken.
Bokashi in de composthoop
Het grote aantal Effectieve Micro-organismen uit de Bokashi komen dan in de compost en verhogen de kwaliteit van de gehele composthoop.
Zowel compost als bokashi zijn aan te merken als organische mest. Maar het wezenlijke verschil is dat compost al is omgevormd richting humus terwijl bokashi is geconserveerd en vervolgens dient als voedsel voor het bodemleven.
Antwoord: Dat is moeilijk. Zo min mogelijk starter (= portemonnee), maar genoeg om de fermentatie te starten. Ik gebruik op zo'n klein pedaal emmertje een flinke vuist vol. Dan doe ik met een zak van 2 kg starter zo'n 6 tot 8 Bokashi-emmers.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.
dosering: 2 theelepels (10ml) op 1 liter water en elke keer sproeien over het afval. U kunt Microferm gebruiken in het drinkwater van elk dier. De geadviseerde verhouding is 1 deel Microferm op 100 delen water. Ook kunt u het door het natvoer mixen of sprayen op het droogvoer.
Bokashi past bij de (lokale) kringloopgedachte en het kan een impuls voor het bodemleven zijn. Als de bokashi goede voeding is voor wormen en micro-organismen, verbetert het de structuur en de waterhuishouding van de bodem.
Hoe werkt het? Je doet een laagje Bokashi starter in de emmer, daar bovenop leg je het fijngesneden afval dat je afdekt met een laagje starter. Dit herhaal je tot de emmer vol is, om hem vervolgens 10 dagen te laten rusten.
Start in het voorjaar, in de zomer of op een zonnige herfstdag. Zet nooit een composthoop op of start nooit met het vullen van een compostvat bij vriesweer omdat het composteringsproces dan moeilijk op gang komt. Ook hevige regen vermijd je best bij de start van een composthoop. Gebruik zoveel mogelijk vers materiaal.
De afgelopen jaren zijn op veel plaatsen proeven gestart met zogenaamde Bokashi kuilen. Hierbij wordt vooral slootvuil en bermmaaisel verwerkt en gefermenteerd. In dit wordt groenafval in lagen ingekuild met toevoeging van micro-organismen, zeeschelpkalk en kleimineralen.
Gemiddeld zijn de kosten voor de bacteriën, kalk en kleimineralen zo'n 10 euro per ton bokashi. Maar er zijn ook gemeenten die de boeren 10 euro per ton vergoeden voor het bokashi-materiaal, waardoor die kosten tegen elkaar wegvallen.
Fermenteren is eenvoudiger en kwalitatiever dan composteren en dat doe je met het lichtjes besproeien van een verdunde oplossing van Effectieve Micro-organismen (1 op 10) op de paardenmest en deze daarna luchtdicht af te dekken met een plastic zeil.
Beperkt op de composthoop: grasmaaisel, bladeren van kastanje, es, esdoorn, vlier, els, linde, wilg en magnolia, stro en zaagsel.
De makkelijkste manier om de wormen uit de compost weg te krijgen is de volgende: Zet de bak met rijpe compost (de bak die je wilt oogsten) bovenop de wormentoren. Zet er een felle lamp op of zorg dat je wormenbak een tijdje in de zon staat. Friemel voorzichtig door de bovenste laag compost.
Het composteren duurt ongeveer een half jaar tot een jaar. Het is daarbij wel belangrijk dat de composthoop op de juiste manier is opgebouwd. Lijkt je composthoop op rulle bosgrond? Dan is het genoeg gecomposteerd en kun je het gaan gebruiken.
[Micro-organismen]: Microscopisch kleine, voornamelijk eencellige wezens die alle oppervlakken en habitats koloniseren. Effectieve Micro-organismen (EM) zijn een vloeibare mengcultuur, die uit melkzuurbacteriën, fotosynthesebacteriën en gisten bestaat.
Composteren is het op natuurlijke wijze afbreken van tuin- en keukenafval. De dingen die je normaal gesproken in je groenbak gooit dus. Die doe je in plaats daarvan in de compostemmer… En je laat het geheel lekker een poosje 'broeien'.
Bokashi Strooisel (25 kg) – EMwinkel.nl – (EM) Effectieve Micro-organismen.
Bokashisap is een soort superfood voor planten want het bevat voedingsstoffen en nuttige micro-organismen. Het is wel vrij zuur. Verdun het Bokashi-sap daarom minimaal 1/100 met water (dat is 10 ml op 1 liter water). Het beste is om het afgetapte sap meteen te gebruiken.
Die humus zorgt er weer voor dat de grond gezond blijft en dat plantjes kunnen groeien. Met een wormenbak boots je dit na. Je stapelt drie identieke bakken op elkaar. In de middelste bak zitten de wormen en in de bovenste bak het voedsel voor de wormen, jouw groente- en fruitafval.
Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.