Dat groene spul bij je afhaal-sushi? Wasabi, denk je, maar waarschijnlijk zit je al je hele leven nep-wasabi te eten. De echte wasabi is heel exclusief, lange tijd was dat alleen in Japan verkrijgbaar. En onze groene nep noemen ze daar 'westerse wasabi'.
Wasabi wordt gemaakt van de wortels van de Wasabia Japonica. Met een ruwe rasp van haaienhuid worden de wortels van dit kruid fijngemalen. Het geraspte goedje dat overblijft, is lichtgroen van kleur, zoet en scherp. De specerij is opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komen.
Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt meestal gecombineerd met andere ingrediënten (ネタ, neta) zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten.
De betekenis van het woord sushi is namelijk “met azijn bereide rijst”. Hiermee verschilt sushirijst in belangrijke mate met gewone rijst. Naast het toevoegen van azijn zijn er nog meer verschillen. Zo zijn de korrels vaak korter en dikker en blijven ze wat beter plakken.
Het basis bestanddeel van sushi is een kleine hoeveelheid kleverige rijst in uiteenlopende vormen dat wordt aangevuld met overige ingrediënten die op- of tussen te rijst worden verwerkt. De uitsluitend verse ingrediënten bestaan voornamelijk uit groenten, ei en (rauwe) zeevis.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Sushi wordt bereid met slechts een handvol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn bijna oneindig. Er bestaat een stukje sushi voor iedereen en met deze handleiding voor beginners kan iedereen de fijne kunst van het eten van sushi leren.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Maar wist je dat een zogenaamde 'boot' voor twee personen met zo'n veertig stukjes sushi 1.000 ckal bevat? Ter vergelijking: dat is evenveel als een kleine friet met mayonaise en een curryworst special, vier wafels met een toefje slagroom en anderhalve pizza margharita, zo bleek uit het VRT-programma 'Over Eten'.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Wasabi en gember, waar? Je wasabi mengen met sojasaus tot ie groen ziet is niet de bedoeling. Als je het echt goed wilt doen, doe je een klein toefje wasabi op elk stukje sushi.
Kappa maki – sushi in zijn meeste simplistische vorm die er is bestaande uit komkommer omhult met sushi rijst en een norivel.
Chūka (中華) is de afgekorte versie van chūka ryōri (中華料理) wat letterlijk vertaald 'Chinees eten' betekent. Het is een substroming binnen de Japanse keuken die zich – je raadt het al – richt op Chinees eten. Het is echter geen authentiek Chinees eten (meer), maar een mengeling van de Japanse en Chinese keuken.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Ingelegde gember (gari) plakjes roze
De ingemaakte gember (Gari of Amazu Shoga) wordt geserveerd bij de sushi en wordt gegeten tussen de verschillende sushi hapjes om de smaak te neutraliseren.
Rijst neemt namelijk al heel snel teveel soja op. Hierdoor zal je de overheerlijke smaak van de sushi niet meer zo goed proeven, omdat de soja zal overheersen. Dip daarom je sushi in de soja met de kant waar de vis zit. Let er trouwens ook op dat er niet teveel rijststukjes in je sojasaus blijven drijven.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
ik maak vaak temaki (sushi handrolls) samen met een vriendin..we gebruiken vaak zelfs diepvries tonijn en diepvries zalm van ah. Maar de lekkerste smaak zit toch wel aan vers hoor.
Frituur. Naast witte rijst, bevatten sommige sushi's ook gefrituurde ingrediënten of ze worden in hun geheel ondergedompeld in het hete vet. Gefrituurd eten is ook niet zo gezond, omdat het doorgaans veel verzadigd vet bevat. Dit type vet verhoogt immers het cholesterolgehalte en dat is niet goed voor de bloedvaten.
Je eet meer vis
Vis is super gezond! Helaas blijkt uit cijfers dat Nederlanders niet genoeg vis eten, en dat terwijl er veel goede voedingsstoffen in zitten. Samen met het feit dat je sneller vol zit van sushi omdat je langzamer en in kleinere porties eet, is sushi eten dus ook nog gezond!