Het is verstandig om één pan speciaal te gebruiken voor eieren en dan is een pan met een anti-aanbaklaag de beste optie. Je hebt misschien zelf al opgemerkt dat je pannen hebt die ongeschikt zijn voor het bakken van eieren, omdat de eieren makkelijk aan de bodem blijven plakken.
Zet de pan op het vuur en doe er een klein klontje (room)boter of scheutje olie in. Is de boter gesmolten, laat dan het ei voorzichtig uit de kom de pan in glijden. Laat het ei een minuut of 3 tot 4 op een lage temperatuur garen, liefst met een deksel die precies past erover. Voeg wat peper en zout toe.
Voor eiwitrijke producten raden we je aan om een pan met een antikleeflaag, ook wel anti-aanbaklaag genoemd, te nemen. Eiwitrijke producten zoals aardappel, vis en eieren hebben de neiging snel te plakken. De antikleeflaag zorgt ervoor dat dit niet gebeurt.
Deze speciale keramische pannenkoekenpan is IDEAAL voor het maken van bijvoorbeeld pannenkoeken, flensjes en crêpes. Echter, zelf gebruiken wij de pan ook voor het bakken van een stukje vlees of het bakken van een eitje.
Een kookpan gebruik je om bijvoorbeeld aardappels, groenten, pasta of rijst in te koken. Dankzij het deksel blijven het vocht en de warmte in de pan. Een koekenpan is een lage pan met een vlakke bodem en een lange steel. Een koekenpan gebruik je voor het bakken van vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld pannenkoeken.
Goede pannen bestaan uit materialen die niet kromtrekken en weinig last hebben van aantasting als roest en vlekken. Een goed voorbeeld hiervan is aluminium. Aluminium is laag in gewicht. Het is betrekkelijk goedkoop en makkelijk te vervormen en te gieten.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Gebruikers van de Greenpan Cambridge keramische koekenpannen zijn zeer tevreden over hun aankoop, en wij ook. De pannen zien er mooi uit, ze werken goed, ze staan stabiel op de kookplaat en het fornuis, ze warmen gelijkmatig op, ze bakken niet aan en schoonmaken is eenvoudig.
Een stoofpan en een braadpan is eigenlijk hetzelfde. Vaak worden ze ook sudderpannen genoemd maar ze hebben allemaal hetzelfde doel. Namelijk het langdurig braden en stoven van een gerecht. Heerlijk ingetrokken smaken en bijna uit elkaar vallend vlees, ik kan daar echt van genieten.
Als het ei ouder wordt, komen deze vliesjes dichter tegen de schaal aan te liggen. Laat gassen ontsnappen zodat de eieren niet breken. Voordat je de eieren in het water doet, kun je in de dikste kant van het ei een gaatje prikken. Dan kunnen gassen die van nature in eieren voorkomen tijdens het koken ontsnappen.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Een ei is van zichzelf caloriearm: zo'n 75 kilocalorieën per eitje. Dat is ongeveer net zoveel als een appel. Een gebakken eitje bevat door het extra kookvet wat meer kilocalorieën, zo'n 110. De meeste calorieën zitten in het eigeel, omdat deze meer vet bevat dan het eiwit.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
GreenChef is niet het zelfde als GreenPan – maar veel is er over de fabrikant niet te vinden; voor zover ik kan nagaan is GreenChef (sinds 2018) eigendom van HelloFresh (bron), maar of het hier om dezelfde fabrikant gaat weet ik niet zeker.
Je anti-aanbakpan gaat hoogstens 5 jaar mee
Dat is handige informatie als je nu met een pan zit die een pro-aanbaklaag is geworden en je je afvraagt hoe dat kan of als je op het punt staat een nieuwe te kopen.
De GreenPan Venice is toch echt de beste keuze voor een keramische koekenpan. De pan beschikt over een groot oppervlakte, zodat het eten zich in een enkele, dunne laag kan verdelen en gelijkmatig bruin wordt in plaats van samen te klonteren.
Een roestvrijstalen pan is ideaal om mee te bakken op hoge temperaturen. Bijvoorbeeld een biefstukje! Het vlees zal eerst aan de pan blijven plakken, maar het komt vanzelf weer los wanneer het vlees is dichtgeschroeid, met als resultaat een prachtig, krokant laagje om het vlees.
Een goede koekenpan zonder antiaanbaklaag is veel duurzamer, gaat langer mee en is veel gezonder om mee te koken. De pannen bevatten namelijk geen schadelijke stoffen zoals PFOA en zijn milieuvriendelijker vanwege hun lange levensduur en productie.
Als je het vuur te hoog zet, gaat je olie enorm spatten en krijgt je gebakken ei een rubberachtige structuur. Vervolgens bak je het ei gedurende een minuut of drie – of in elk geval tot het eiwit gestold is. Gebruik een spatel om het ei uit de koekenpan te halen.
Koekenpannen van staal worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn nog steeds erg populair bij professionele koks in de horeca. Gerechten uit een stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Naast verschillende kookboeken heeft Jamie Oliver dus ook een eigen lijn pannen. Deze pannen zijn van het merk Tefal en zijn van zeer hoge kwaliteit.
Bij een keramische pan hoef je lang niet zoveel boter of olie te gebruiken omdat de keramische pan bijna niet aanbakt. Je krijgt hierdoor veel minder vet binnen wat uiteraard veel gezonder is. Vaak zit er in vlees genoeg vet waardoor je dus zonder toevoegingen van olie of boter direct aan de slag kunt.