Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Vooral te weinig zuurstof naar de hersenen zorgt snel voor problemen. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op.
Kortademigheid. Flauwvallen. Duizeligheid of licht gevoel in hoofd. Hartkloppingen.
Als het hart plotseling stopt met pompen, krijgen de hersenen geen bloed meer.Na enkele minuten overlijdt u daaraan.We spreken dan van een plotse hartdood.
Wat doen? Bel direct 112! Start direct met reanimeren en sluit zo snel mogelijk een AED aan. Doe dit binnen 6 minuten voor de grootste overlevingskans. Alleen reanimatie en inzet van een AED geeft kans op overleving.
Het moet zo snel mogelijk herstart of gedefibrilleerd worden, met een elektrische schok. Elke minuut is kostbaar: al na drie, vier minuten hartstilstand kan er schade zijn aan hart en hersenen; na tien minuten is de hersenschade onherstelbaar.
Als een hartstilstand langer dan 5 tot 6 minuten duurt zonder reanimatie, dan kan het zelfs zorgen voor schade of sterfte van hersenweefsel. Hierdoor ontstaat hersenschade.
Meestal wordt iemand plots onwel en raakt hij buiten bewustzijn. Er is bovendien geen polsslag voelbaar. Soms voelt de patiënt vlak daarvoor duizeligheid, pijn op de borst, benauwdheid of hartkloppingen. De ademhaling stopt.
Behandeling op de Intensive Care
De patiënt krijgt slaapmiddelen en het lichaam wordt gekoeld. Het koelen vindt plaats in de eerste 24 uur na de reanimatie. Dit is nodig om de hersenen en de andere organen tot rust te brengen, om zo verdere beschadiging te voorkomen.
De meeste mensen die overleven kunnen weer naar huis: 80-90 van de 100 overlevenden heeft een jaar na de reanimatie een goede levenskwaliteit. Ook kunnen veel mensen weer het werk of de activiteiten oppakken van voor de hartstilstand.
Door een hartstilstand stopt de bloedsomloop, waardoor hersenletsel kan optreden. Hersenletsel ontstaat al binnen een paar minuten nadat de bloedsomloop is gestopt. Er wordt dan geen zuurstof meer naar de hersenen getransporteerd. Hierdoor sterven lichaamscellen af en kunnen organen onherstelbaar beschadigd raken.
De behandeling
Daarom wordt uw naaste de eerste 24 uur na opname gekoeld op de IC als zijn of haar lichaamstemperatuur boven de 36 graden komt. Uw naaste is dan 24 uur lang in een koeldeken gewikkeld, ligt aan de beademing en wordt in slaap gehouden. Door de koeling vermindert de zwelling in de hersenen.
Klachten hartinfarct
Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. De pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten en gaat vaak samen met:uitstralende pijn naar linkerschouder of linkerarm.
Mannen hebben tussen hun 55e en 65e een grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen. Vrouwen zijn vaak ouder als ze een eerste infarct krijgen.
In 80% van alle gevallen van plotse dood is een acuut hartinfarct de oorzaak: een bloedklonter verstopt een van de kroonslagaders die het hart voorzien van bloed.In het gebied achter die klonter treedt zuurstofnood op en het weefsel sterft af.
Bij een hartinfarct kan het bloed niet meer naar een deel van het hart stromen. Dit komt door een vernauwing of verstopping in 1 of meer slagaders rond het hart. Dat deel van het hart krijgt dan geen zuurstof meer en raakt beschadigd. Een hartinfarct heet ook wel een hartaanval.
Houd je hart veilig
Verrassend genoeg zijn jonge, werkende mensen het meest vatbaar voor de maandag, voor hen gold een hoger risico van maar liefst 20%. Wat betreft de verschillende maanden in een jaar: december was het meest risicovol, juli het minst.
Buiten het ziekenhuis komt een reanimatie ongeveer 125 keer per week voor. Dat weten we vrij nauwkeurig. Op basis van internationale cijfers en schattingen wordt er gedacht dat een acute circulatiestilstand ongeveer twee keer zo vaak voorkomt, namelijk 300 keer per week.
Kun je een hartinfarct aan voelen komen? Vaak lijkt een hartinfarct opeens te ontstaan. Maar meestal zijn er al eerder vernauwingen in de bloedvaten rond het hart te zien.Je kan ook al langer klachten hebben.
De overlevingskans
Is onder andere afhankelijk van de snelheid en deskundigheid van de hulp, de leeftijd en de gezondheid van het slachtoffer. De overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is bijna 1 op 4: van de 100 mensen die worden gereanimeerd overleven 20 tot 25 personen.
Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen en pompt het geen bloed meer rond door ernstige ritmestoornissen. En bij een hartaanval raakt een kransslagader van het hart verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed, dus geen zuurstof meer.
In ongeveer de helft van alle gevallen is de oorzaak van een hartstilstand te wijten aan hart- en vaatziekten. Als er op tijd kan worden gereanimeerd en die poging tot reanimatie succesvol is, is er kans op een goed herstel voor de patiënt.
GERONA – De 34-jarige Britse Audrey Mash heeft een hartstilstand van maar liefst zes uur overleefd. Volgens de doktoren van het Hospital Vall d'Hebron in Barcelona is dat de langste hartstilstand ooit ter wereld waarbij de persoon in kwestie dat overleefd.
Hartinfarcten doen zich steeds meer voor bij twintigers en dertigers. Zij moeten de symptomen die optreden bij een hartaanval beter leren herkennen om snel medische hulp in te roepen waarschuwen artsen.
Gemiddeld kan een mens 4 tot 5 minuten met een verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen, maar als die tijd langer is, treedt er schade op. Bij een hartstilstand is snelle reanimatie de enige mogelijkheid om een leven te redden. Het is erg belangrijk om binnen 2 minuten te reanimeren.
Patiënten overlijden dan aan snelle kamerritmen, kamerfibrilleren en trage hartritmen, die overgaan in asystolie (onvoldoende samentrekking van de hartspier).