Helemaal bovenaan de lijst komt het sap van blauwe druiven, gevolgd door pompelmoes (grapefruit), veenbessen (cranberries) en troebel appelsap. Het slechtst scoorden wit druivensap, sinaasappelsap, helder appelsap, granaatappelsap en ananassap.
Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2. In sap zitten wel wat vitamines, maar die krijg je al genoeg binnen als je 2 stuks fruit eet.
Omdat vitaminen gevoelig zijn voor licht en lucht, moet u fruitsap het best onmiddellijk na de bereiding consumeren. Vervang niet meer dan de helft van het fruit per dag (aangeraden wordt 2 à 3 stuks) door vruchtensap, dus maximaal één glas per dag.
Conclusie. Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
Vruchtensappen zoals sinaasappelsap bevatten suikers en daardoor ook aardig wat calorieën. In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Gezondheid
Sappen zoals Jumbo Fruitsap Sinaasappelsap Banaan 500ml zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Jumbo Fruitsap Sinaasappelsap Banaan 500ml kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
In de vandaag uitgebrachte 'Richtlijnen goede voeding' staat dat fruitsappen een verhoogde kans op diabetes geven. Ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank. Een glas sinaasappelsap is net zo ongezond als een glas cola.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Conclusie. Fruitsap bevat wat vitamines, mineralen en voedingsvezels, maar minder dan een stuk fruit. Wat dat betreft heeft fruitsap de voorkeur boven frisdrank. Maar een glas fruitsap bevat weer meer calorieën en verzadigt minder goed dan een stuk fruit, waardoor je er snel veel calorieën mee binnen kunt krijgen.
Het geven van medicijnen met een glas vruchtensap kan de werking flink beïnvloeden. Met name bètablokkers (bij hoge bloeddruk), etosopide (bij kanker) en sommige antibiotica moeten met water worden ingenomen.
Zijn sinaasappels en mandarijnen gezond? Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels.
Kortom: Fruit bevat meer suiker en calorieën dan groenten, maar beide zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Specifieke soorten fruit en groenten zijn een bron van verschillenden nutriënten.
Nee, fruitsap kan geen vers fruit vervangen. Onder fruitsap verstaan wij meestal sinaasappel- of appelsap. Hoewel vruchtensap natuurlijke suikers uit fruit bevat en frisdranken toegevoegde suiker, hebben deze suikers dezelfde caloriewaarde.
Wanneer je sinaasappels perst, dan bevat het vers geperste sap nog wel vocht, maar geen vezels meer. Dit betekent dat de consumptie van vers geperst sinaasappelsap niet bijdraagt aan het behoud van een goede conditie van je darmwand.
Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten. Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk sap te drinken.
Het advies is om minimaal 2 stuks (200 gram) fruit te eten per dag. Maar kun je ook teveel fruit eten? Naast dat fruit dus heel gezond is, bevat het ook (natuurlijke) fruitsuikers. Fruitsuikers zouden een zogenaamde 'dikmaker' zijn.
Appels bevatten bijvoorbeeld veel vitamines en mineralen die snel energie laten vrijkomen. Sinaasappels bevatten dan weer heel veel vitamine C. Bij de opname van vitamine C ben je tot twee uur daarna minder moe. Eén van de goedkoopste dingen die je kan eten voor een opkikker is een banaan.
Als je een glas Appelsientje sinaasappelsap van 200 ml drinkt, krijg je de volgende voedingsstoffen binnen: Energie: 83 kcal, dit is 4% van de Dagelijkse Referentie-Inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ/2000 kcal). Voedingsvezel: 0,72 gram. Vitamine C: 70 mg, dit is 88% van de Dagelijkse Referentie-Inname.
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
Qua samenstelling lijken groene en gele kiwi's best veel op elkaar. Ze bevatten allebei 16 belangrijke vitaminen en mineralen, zoals calcium, ijzer en vitamine C. Wel verschilt de verhouding een beetje. Zo zit er in 100 g groene kiwi 88 mg vitamine C, maar in een gele kiwi bijna twee keer zoveel, namelijk 152 mg.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Hoewel sinaasappelsap een stuk gezonder klinkt dan cola, bevatten beide drankjes bijna evenveel suiker. In cola zit elf procent suiker, in verse jus d'orange maar liefst tien procent. Dat is meer dan de dagelijkse 'toegestane' hoeveelheid; die ligt volgens voedingsdeskundige Marilyn Glenville op vijf procent.
De absolute winnaar is het 'Top's Fresh sap' van de Dirk. Opvallend is ook dat het duurste sap, het 'I'm Bio sinaasappelsap' dat onder andere verkrijgbaar is bij de Ekoplaza, met een magere 5,5 in de middenmoot eindigt. Heeft een mooie, natuurlijke oranje kleur en goede dikte met veel vruchtvlees.