Voor normaal onderhoud van uw magnesiumbalans, neem twee keer per week een voetenbad. Bij gezondheidsklachten bevelen wij aan om óm de dag een voetenbad te nemen, bij voorkeur 's avonds voor het slapen gaan. Dosering: 125 gram op ca. 4 liter warm water.
In bad wordt je hele lichaam blootgesteld aan het mineraal – twee keer per week een bad nemen schijnt voldoende te zijn. Wanneer je geen bad hebt is een dagelijks voetbad een goed alternatief. Opname via de huid schijnt geen overdosis te kunnen veroorzaken.
De duur van het voetbad moet tenminste 20 minuten zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan magnesium effectief en snel kan worden aangevuld met een dagelijks voetbad. Om een magnesiumtekort aan te vullen raden we minimaal 2 maal een voetenbad van tenminste 20 minuten per week aan.
Maak een oplossing van 3%. Gebruik 30 gram per liter. Een half uur voetenbad is voldoende, en nog weldadig ook! 1 tot 2 maal per week een voetenbad is voldoende.
Baden in magnesium vlokken, heilzaam en ontspannend.
Want zo'n magnesiumbad blijkt een zeer effectieve manier om een magnesiumtekort aan te vullen of te voorkomen. Daarmee voorkom je klachten als vermoeidheid, migraine en spierkrampen. Ook bij huidklachten kan een magnesium bad veel doen.
Zechsal Magnesiumolie is ideaal om te gebruiken wanneer je last hebt van kramp of gespannen spieren. Maar ook om snel en effectief magnesium via de huid op te nemen. De beste plekken om magnesium op te nemen zijn de voeten, oksels en buikstreek.
Bij normaal gebruik niet. Dat wil zeggen: als je je aan de aanbevolen hoeveelheden houdt is het volkomen veilig. Het lichaam neemt wat het nodig heeft en de rest zweet je weer uit of verlaat het lichaam via de nieren of darmen. Er is dan ook formeel geen bovengrens aan de hoeveelheid extra magnesium die je mag nemen.
De hoeveelheid magnesium die je gebruikt in je voetenbad of badwater is mede afhankelijk van je persoonlijke behoefte. Voor ontspanning en ontzuring van de spieren: 2x tot 3x per week 125 gr. in een voetenbad van 4 liter water. Of naar behoefte een bad van 70 liter water met 500/800 gram.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Onderzoekers van het UMCG en TI Food and Nutrition stellen vast dat een lage inname van magnesium via de voeding een grotere kans geeft op het ontstaan van hartziekte. Zij deden hun bevindingen op basis van 24-uurs urine van de deelnemers uit de langlopende PREVEND-studie.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Magnesium vlokken van Himalaya magnesium bestaan uit zuivere magnesiumchloride die een weldadig en ontspannen gevoel geven terwijl ze je magnesium gehalte in balans brengen. Ook is een voetenbad uitermate geschikt om afvalstoffen af te voeren. De kleine kristallen lossen snel op in water.
Magnesium heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. In die zin kan het dus zeker helpen om beter te slapen. Want wie meer ontspannen is, valt vlotter in slaap. Naast diverse andere lichaamsprocessen, speelt magnesium ook een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine, hét slaaphormoon.
Wat betreft magnesium zijn er inmiddels overtuigende bewijzen dat dit ook via de huid wordt opgenomen, althans in de natuurlijke chloride-vorm zoals het magnesium van Zechsal. Maar hoe dat dan precies werkt is nog niet eenduidig wetenschappelijk vastgesteld.
Magnesium helpt bij herstel van de pH-waarde, werkt ontsmettend en ontstekingsremmend en is bevorderlijk bij de vernieuwing van huidcellen. De huid gaat er niet alleen beter uitzien, maar ook jeuk en schilfers worden aangepakt.
Een warm voetenbad geeft verlichting bij neus-, oor- en keelklachten. Als je het goed uitvoert zal je met een warm voetenbad een weldadig warm gevoel krijgen. Pure ontspanning met een positief effect op de gezondheid.
Uit onderzoek blijkt dat anorganische verbindingen slecht worden opgenomen in het lichaam [4]. Daarom kun je voor de beste opname beter kiezen voor een organisch gebonden vorm van magnesium. Organisch gebonden vormen van magnesium zijn: magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat, magnesiumtauraat en magnesiummalaat.
Een voetenbad met Zechsal magnesiumkristallen is heerlijk ontspannend, zuivert de huid en geeft een boost aan magnesium die zich door het hele lichaam verspreid. Een extra effect is dat er (zure) afvalstoffen worden afgevoerd. Na het voetenbad is de huid zacht en soepel.
Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker 's nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Te veel magnesium in je systeem zorgt ook voor slaapproblemen. Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag.
Een langdurig of extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot hartkloppingen, astma of problemen met de bloeddruk. Magnesium is ook cruciaal voor de goede opname van andere mineralen zoals calcium en kalium die belangrijk zijn om het gevaar op vroegtijdige botontkalking of osteoporose te verminderen.
Je krijgt te weinig magnesium of te weinig ijzer binnen
Een tekort aan magnesium kan leiden tot een uitgeput gevoel. Een ijzertekort kan bloedarmoede tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten.
Gedroogde abrikozen en vijgen bevatten ook veel magnesium. Met een handje vijgen of abrikozen zit je al snel op 60 microgram magnesium. Je kunt vijgen of abrikozen dippen in pure chocolade om op een lekkere manier een extra magnesium boost binnen te krijgen.
Wanneer er hartritmestoornissen optreden kan dit een gevolg zijn van een magnesiumtekort. Extra magnesium kan dan helpen bij het opheffen of verminderen van hartritmestoornissen. Een tekort aan magnesium is vaak een combinatie van slechte voeding en leefstijl in combinatie met genetische aanleg.