Een stille vaatwasser heeft een geluidsniveau van 43 dB of minder. Een vaatwasser met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 44 dB t/m 47 dB. Een luide vaatwasser heeft een geluidsniveau van 48 dB of meer.
1. Geluidsniveau - dit is wat ons betreft één van de belangrijkste eigenschappen van een vaatwasser. Bij een open keuken adviseren wij altijd een vaatwasser met een zo laag mogelijk geluidsniveau, een geluidsniveau van 44 dB(A) of lager is relatief stil.
Het geluidsniveau van een stille vaatwasser
Het geluidsniveau verschilt van luid (48 dB of meer), normaal (44 tot 48 dB) naar stil (43 dB of minder).
Een stille vaatwasser heeft een geluidsniveau van 43 decibel of lager. Hierdoor heb je minder last van geluid. Dat is wel zo fijn wanneer je een open keuken hebt of veel thuiswerkt.
De geluidsniveaus voor de stilste vaatwassers zijn 43 decibel of lager. Een vaatwasser met een standaard geluidsniveau ligt tussen de 44 of 48 decibel.
Een stille vaatwasser heeft een geluidsniveau van 43 dB of minder. Een vaatwasser met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 44 dB t/m 47 dB. Een luide vaatwasser heeft een geluidsniveau van 48 dB of meer.
Vaatwassers van Bosch, Miele en Siemens komen het vaakst als beste uit de vaatwassertest. De vaatwassers van Miele wassen vaak net iets beter, maar zijn langzamer.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB. Een luidkeels huilende baby slaagt erin om het aantal decibel van een motorfiets te behalen: ongeveer 80 dB.
Het geluidsniveau, uitgedrukt in dB(A), is representatief voor de reële gewaarwording door het menselijke oor. (Filter B komt overeen met een waargenomen niveau van 70 dB voor een zuiver geluid met een frequentie van 1 kHz.).
De maximale geluidsdruk die kan worden bereikt met "normaal" geluid is 190 dB (decibel). De reden hiervan is dat 190 dB overeenkomt met de atmosferische druk. Een sinusvormige geluidsgolf bestaat uit een oscillatie boven en onder de evenwichtstoestand, de atmosferische druk.
Geluidsniveau klasse B: 30 – 35 dB. Geluidsniveau klasse C: 36 – 41 dB. Geluidsniveau klasse D: hoger dan 41 dB.
Je zet de deur het beste 15-30 minuten na afloop van het programma open. Als je dit direct doet, vervliegt de warmte waarmee de vaat nog kan drogen.
De plaats van de vaatwasser hangt natuurlijk af van de locatie van de watertoevoer. In ieder geval is het raadzaam om de vaatwasser in de buurt van de spoelbak te plaatsen voor meer gebruiksgemak.
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
Zo hard mag de muziek
Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn. Geeft u als (horeca-)ondernemer of sportvereniging een feestje? En heeft u daarvoor een ontheffing via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)? Dan mag de muziek harder.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
Om een beetje een idee te krijgen hoe hard een dB klinkt kun je dat het best vergelijken aan de hand van wat voorbeelden. Zo zal het geluidsniveau in een rustige ruimte in een bibliotheek ongeveer 35 dB zijn, maar in een vergaderruimte op kantoor (zonder webcams of versterkingen) ongeveer 60 dB.
50 dB: Regen. 60 dB : Een gesprek op normaal volume. 75 dB: Een haardroger en stadslawaai.
Een energielabel A inbouw vaatwasser is op dit moment de meest zuinige vaatwasser welke verkrijgbaar is. Een vaatwasser inbouw met energielabel A verbruikt circa 50 tot 60 kWh per jaar, gebaseerd op 100 standaard reinigingscycli.
Een vrijstaande vaatwasser kost gemiddeld zo'n €550, een inbouwvaatwasser €750. Een tip: bij veel vrijstaande vaatwassers kan het bovenblad eraf. Je kunt hem dan ook inbouwen onder een keukenblad. Lees meer over verschillende soorten vaatwassers.
Bij een gewoon vieze vaat is het eco-programma dan ook de beste keuze. Dit bespaart meer dan 25% stroom en meer dan 20% water ten opzichte van het standaardprogramma. Het programma duurt een stuk langer maar kan daardoor de afwas schoon krijgen op een lagere temperatuur.