Zoals bij zoveel alcoholhoudende dranken is deze Italiaanse likeur erg lang houdbaar. Zeker een ongeopende fles kan wel jaren meegaan. Eenmaal geopend? Kijk dan goed naar de uiterste houdbaarheidsdatum op de fles en ruik goed voor je een glaasje inschenkt.
Kan de limoncello over datum gaan? Limoncello is vrijwel onbeperkt houdbaar in een nieuwe verpakking. Geadviseerd wordt wel om deze na het openen zeker niet langer dan 1 jaar te bewaren.
Tip: Ongeopende limoncello is wel 4 tot 6 maanden houdbaar. Je kan deze op een donkere koele plek bewaren of in de vriezer.
De maximale houdbaarheid van een ongeopende fles limoncello is langer dan één jaar. Controleer altijd even het etiket indien je fles al langere tijd hebt staan. Na verloop van jaren kan de smaak en kleur gaan afwijken.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Een houdbaarheidsdatum is alleen verplicht bij drank met minder dan 10 procent alcohol. Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan.
Ja, drank waar alcohol in zit kan bederven. Pure alcohol zelf is zo goed als onbeperkt houdbaar. Maar in veel drank waar alcohol zit wordt van alles toegevoegd. Bijvoorbeeld suikers en geur- en smaakstoffen.
Volgens de Italianen is limoncello goed voor de spijsvertering. In Italië wordt deze likeur dan ook veelvuldig na het eten geserveerd als digestief. In de meeste gevallen wordt de limoncello ijskoud gedronken, rechtstreeks uit de vriezer.
Likeuren hebben een verschillende houdbaarheid, afhankelijk van hun ingrediënten; sommige kunnen tot vijf jaar meegaan, terwijl andere ongeopend en gekoeld slechts een jaar houdbaar zijn. Na opening moeten likeuren binnen drie maanden worden geconsumeerd voor een optimale smaak.
De oorsprong van limoncello
Begin 1900 zou, volgens dame Maria Antonia Farace die afkomstig was van het eiland Azzura, de eerste limoncello zijn gemaakt. De neef van deze dame heeft na de Tweede Oorlog een bar geopend waar de citroenlikeur van vroeger de specialiteit werd.
De limoncello prijs ligt tussen de dertien en vijfentwintig euro. De lekkerste limoncello is vaak wat duurder omdat deze geconcentreerder is: meer smaak, en daardoor minder zoet.
Drink je het puur of in de mix
Naast puur drinken, kun je limoncello prima mixen tot een lekkere cocktail. Denk aan een Limoncello Spritz, Arancello Spritz of Scroppino.
De reden dat de fles bevriest is vanwege de hoeveelheid citroenen die gebruikt wordt in de Limoncello. De citroenen geven namelijk etherische oliën af. Dit olielaagje heeft een lager vriespunt dan alcohol en bevriest daarom. Doordat de olie bevriest, vriest ook de rest van de fles.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Solicello Limoncello is aangenaam fris en zoet van smaak, en kan het beste koud uit de vriezer gedronken worden, maar is ook lekker om on the rocks the drinken.
Fles tequila bewaren
Door het hoge alcohol percentage is onbeperkt houdbaar. Ook wanneer de fles al geopend is. Echter kan de smaak wel iets veranderen, wanneer de fles voor langere tijd bewaard wordt. Een fles tequila kan het beste bewaard worden buiten zonlicht en rond een temperatuur tussen de 15 en 18 graden.
Koolzuurhoudende frisdranken zijn niet beperkt houdbaar, en volkomen veilig te drinken tot 12 maanden na de THT datum.
Baileys is de enige roomlikeur dat zijn smaak voor 2 jaar vanaf de dag dat het werd gemaakt, geopend of ongeopend, opgeslagen in de koelkast of niet, bij het niet in direct zonlicht opgeslagen bij een temperatuur van 0-25 graden Celsius garandeert.
De beste limoncello ter wereld wordt gemaakt in Nederland. Vorig jaar wonnen de broers Frank en Thom al zilver maar dit jaar werd hun limoncello bekroond met goud. De Koreman's Limoncello wist dit jaar 96 punten te behalen en mochten daardoor de eerste prijs in ontvangst nemen.
Serveer de limoncello in ijskoude glaasjes. Gebruik grote wijnglazen voor deze verfrissende cocktail en zorg ervoor dat de limoncello ijskoud is.
Limoncello is een sterke drank en heeft tussen de 25 en 36 procent alcohol. De origine van deze drank ligt in Italië. Hier groeien namelijk veel citroenbomen en dus heeft Italië een overschot aan citroenen.
We raden je dus aan om dan naar het product te kijken, te ruiken en te proeven en als het er dan nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt dan kun je het vaak nog gewoon eten of drinken.
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels, kan het dan wel bederven? Ja, ook wanneer een flesje water volgens het etiket niet langer houdbaar is, kun je het veilig drinken. Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA).
Sterke dranken zoals whisky en wijn liggen soms jarenlang te rijpen in houten vaten. Een heel klein percentage alcohol in de drank verdampt hierbij door de houten vaten heen. De schimmel Baudoinia compniacensis leeft in opslagkelders van deze alcohol.