Orgaanvlees is meestal vetarm, waardoor het effect op het cholesterolgehalte relatief beperkt is. Mensen met een te hoog cholesterolgehalte doen er voorzichtigheidshalve toch best aan om maximaal eens om de 2 weken orgaanvlees te eten. Het klopt ook dat orgaanvlees soms cadmium en lood en restanten van pcb's bevat.
Rijk aan vitamines en mineralen, maar eet niet teveel
Ik eet daarom één plakje – 15 gram – runderlever per 3 dagen. En 2 gram runderlever bevat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine B12.
De soorten orgaanvlees die we nu het meest consumeren zijn de lever, nieren, hersenen, zwezerik en pens. Het hart en de tong zien we ook vaak als orgaanvlees, maar het is wel spierweefsel.
Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
Orgaanvlees is meestal vetarm, waardoor het effect op het cholesterolgehalte relatief beperkt is. Mensen met een te hoog cholesterolgehalte doen er voorzichtigheidshalve toch best aan om maximaal eens om de 2 weken orgaanvlees te eten. Het klopt ook dat orgaanvlees soms cadmium en lood en restanten van pcb's bevat.
Leverworst is gezond als je maximaal 28 gram per dag binnen krijgt, wat uitkomt op ongeveer 1 belegde boterham per dag. Het is een bron van ijzers en vitaminen, maar ook van zout en vetten.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Slik je bijvoorbeeld 6 Liver capsules per dag, dan 'eet' je ongeveer 100 gram lever per week (de hoeveelheid die de Weston Price Foundation aanraadt). Daarmee ondersteun je niet alleen je voedingsstoffenvoorraad, maar ook je eigen lever.
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Bereidingstips: Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht.
De Romeinse kok Apicius beschrijft banketten waar pauwentongen en papegaaienhersens als delicatesse worden geserveerd. Dat zijn hersenen vandaag niet meer. In België, Frankrijk en Italië tref je ze nog wel eens aan op een menukaart, maar in Nederland zijn ze een afvalproduct geworden.
Kalfslever is volgens kenners de lekkerste lever. De lever is lichtbruin van kleur, vrij zacht van structuur en een echte delicatesse. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog. Kalfslever kan, naar smaak, rosé gegeten worden.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Varkensvlees bevat ook minder verzadigde vetten dan rundvlees. In de pens, één van de magen van runderen en andere herkauwers, zetten bacteriën onverzadigd voedervet deels om in verzadigd vet. Varkens hebben maar één maag, dus dat mechanisme speelt niet. Daar heeft varkensvlees een voordeel.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier. Door de zuiverende werking helpen snackkomkommers als tussendoortje de kans op blaas-, nier-, lever, en alvleesklieraandoeningen te verkleinen.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.
In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan. Na een maand zonder alcohol dalen bovendien de cholesterolwaarden, neemt buikvet af en de bloedwaardes die wijzen op prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen.
Geneesmiddelen die directe leverschade kunnen veroorzaken in de vorm van acute necrose zijn paracetamol, acetylsalicylzuur, nicotinamide (vitamine B3), amiodaron, en verschillende oncolytica.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Vleeswaren als rauwe ham, rookvlees of salami worden ook afgeraden omdat het rauwe vleeswaren zijn en ziekmakers zoals Toxoplasma gondii kunnen bevatten. Deze mogen na goede verhitting of indien ingevroren geweest (min 2 dagen bij min -12 ℃) wel gegeten worden. Rookvlees en bacon zijn veilig om te eten.
Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan. Zoals rauwe tonijn, sushi.