De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt. Dat opschuren doe je met het fijne schuurpapier.
Fijn schuurpapier (korrel 120 – korrel 180) komt van pas na het aanbrengen van een laag grondverf. Zeer fijn schuurpapier (korrel 200 – korrel 600) gebruik je na het aanbrengen van een laklaag.
Schuurpapier heeft een 'eigen' getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een 'p' of 'k' staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Schuurpapier korrel 150 tot en met schuurpapier korrel 320 worden geleverd op rollen van een meter en zijn niet watervast / waterproof. Schuurpapier Korrel 400 tot en met schuurpapier korrel 2500 zijn wel watervast / waterproof en uiteraard van professionele kwaliteit.
Het is in principe voldoende om het meubel met fineer mat te schuren. Schuur daarnaast meer grondig als de ondergrond ruw aanvoelt. Dat kan komen door oneffenheden of het opzetten van de houtvezels. Zorg met het schuren voor een gladde ondergrond.
Schuren tussen twee laklagen
Gebruik voor het opschuren van de lak of verf korrel P240 of P320.
Je begint met grof schuurpapier en daarna gebruik je fijn schuurpapier. Zo doe je dat: vouw het schuurpapier zodat het makkelijk in je hand past, pak het hout en schuren maar. Als je het hout neerlegt, dan kan je wat meer kracht zetten. Rustig schuren, van je af.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond. Vooral wanneer je op zoek bent naar een mooie afwerking, is nat schuren de ideale oplossing.
Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. P180 betekent dus dat er 180 korrels per vierkante centimeter op het schuurpapier zitten.
Schuurpapier voor verf
Het verwijderen van oude verflagen of roest: P40, P60 of P80. Het opschuren van bestaande, redelijke verflagen: P120 of P150. Het opschuren van bestaande, goede verflagen: P180, P200 of P220. Het opschuren van nieuwe verflagen: P240 of P320.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Vervang het schuurpapier niet te snel. Grof schuurpapier wordt vaak half gebruikt weggegooid. Laat het schuurpapier niet “vol” lopen. Schuurpapier wordt vaak weggegooid omdat het opgevuld is met schuursel; het schuurpapier is dan echter nog niet versleten en kan na uitkloppen weer worden gebruikt.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Je moet altijd éérst ontvetten, bijvoorbeeld met St. Marc, en dan pas schuren. Dus niet andersom! Eerst ontvetten en daarna schuren is de juiste volgorde wanneer je de ondergrond voorbehandelt om te gaan schilderen.
Schuren zonder stof wordt ook wel stofvrij schuren genoemd.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout. Ook siliconen van kitranden moeten eerst ontvet worden om onthechting te voorkomen.
Neem na het schuren het hout af met een vochtige doek. Laat het hout drogen voordat u verder gaat met de volgende stap. Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af.