Het risico op lichamelijke afhankelijkheid is klein. Alleen wanneer je over een langere periode (maanden tot jaren) structureel grote hoeveelheden lachgas gebruikt (meer dan 10 ballonnen per dag) loop je risico en kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het gebruik van lachgas.
Bij veel en vaak lachgasgebruik (bijvoorbeeld al bij een grote hoeveelheid in 1 weekend) kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Dit kan tot bloedarmoede en neurologische klachten leiden, wat zich kan uiten in tintelingen, pijnscheuten of een verdoofd gevoel in handen en voeten.
Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt.
Zelfs ons ziekenhuis en het gezaghebbende Trimbos Instituut komen niet veel verder dan dat lachgas niet gebruikt moet worden voor de lol en dat er op de lange termijn misschien wel nadelige effecten te vrezen zijn van het gebruik. Nou, dan is alcohol toch onomstotelijk bewezen schadelijker..
Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen.
Lange termijn
Dat fenomeen wordt craving genoemd. En als je gedurende langere tijd zeer regelmatig grote hoeveelheden lachgas inademt, kan dat tot een tekort aan vitamine B12 leiden. Dat beïnvloedt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes en leidt dus tot bloedarmoede en bovendien tot neurologische schade.
Op lange termijn, na langdurig gebruik van lachgas kan het zijn dat vitamine B12 in het lichaam verlaagd is. Dit heeft effect op je zenuwen. Zo kun je last krijgen van tintelingen in je ledematen, het verlies van spierkracht. Ook bestaat er bij langdurig gebruik het risico dat je een psychose ontwikkelt.
Lachgas komt via de longen in het bloed. Iemand die lachgas gebruikt ademt bijna alles weer uit. Een klein deel komt in de urine terecht. Onderzoek naar medische lachgas toont aan dat lachgas soms tot 18 uur kan zorgen voor een positieve urinetest.
Bij stevig gebruik van lachgas kan een tekort aan vitamine B12 optreden, doordat lachgas de opname van vitamine B12 blokkeert. Dit kan tot bloedarmoede, zenuwschade en uitval- of verlammingsverschijnselen leiden.
Lachgas heeft een remmend effect op de werking van het centrale zenuwstelstel. Het gas wordt voor een deel uitgeademd. Het deel dat in je lijf blijft, wordt uitgescheiden via de nieren. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn zere ogen, neus, keel, longen en huid, braakneigingen, misselijkheid, diarree en vermoeidheid.
Dosering. De meeste mensen nemen één ballon met één of twee patronen lachgas. Sommigen nemen meerdere ballonnen op een avond. De werkingsduur van lachgas is kort.
Extreem lachgas gebruik kan leiden tot vitamine B12 tekort, wat vervolgens kan leiden tot neurologische klachten of schade. Let op de signalen van je lichaam. Stop ermee als je klachten krijgt door lachgas, zoals tintelende ledematen. Neem dan contact op met een arts en neem vitamine B12 supplementen.
De gebruiker ademt in en uit in de ballon. Lachgas wordt als narcosemiddel gebruikt in het ziekenhuis of als kortdurende pijnstiller door tandartsen en in ambulances. Dat type lachgas is van medische kwaliteit en gemengd met zuurstof. Daarnaast wordt lachgas ook gebruikt als drijfgas voor slagroomspuiten.
Thuis of in een kliniek. Je kunt zelfstandig thuis afkicken, met hulp van een verpleegkundige of huisarts, maar ook in een VNN-kliniek. Het afkicken in onze kliniek kan een aantal voordelen voor je hebben.
Er kan wel ondersteunende medicatie gegeven worden om de hevigste symptomen van ontwenning op te vangen. Dat gebeurt best in samenspraak met een arts. Het kan gaan om symptoombestrijders of om slaap-en kalmeermiddelen (die je best niet langer dan 2-3 weken neemt).
Ontwenningsverschijnselen drugs
Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, onrust, angstig voelen en spijt krijgen. Om niet in de put te raken en weer drugs te gebruiken, is het belangrijk dat je steun krijgt.
'64 mensen met (gedeeltelijke) dwarslaesie door gebruik van lachgas' Zeker 64 jongeren zijn de afgelopen twee jaar met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis behandeld vanwege het gebruik van lachgas, meldt RTL Nieuws.
Met deze Lachgas Tank met een inhoud van 2KG heb je een lachgas fles die voldoende inhoud heeft voor een goede 250 lachgas ballonnen of 125 grote lachgasballonnen.
Bij eenmalig excessief gebruik van meer dan 50 ballonnen zijn ongelukken gemeld, maar ook beperkt gebruik kan bijwerkingen hebben. Een op de drie gebruikers meldt ongewenste effecten zoals hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in handen en voeten. Deze gebruikers geven aan vijf tot tien ballonnen te hebben gebruikt.
Dit betekent dat lachgas als softdrug wordt gezien. Het kabinet plaatst dit verdovende middel onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van lachgas verboden.
Het inhaleren van lachgas zorgt voor een kortdurende, maar sterke roes. Er is sprake van bewustzijnsdaling die een beetje lijkt op dronkenschap. Er wordt geen pijn gevoeld en spieren ontspannen. Lachgas verlaat het lichaam zeer snel; zodra de inname wordt gestopt, verdwijnt het effect binnen 5 minuten.
Stoffen zijn langer aantoonbaar in urine en minder lang in bloed. Er zijn (nog) geen laboratoriumtesten die het gebruik van lachgas kunnen aantonen. Het is een stof die snel door het lichaam wordt afgebroken.
Lachgas kan ook problemen geven, zoals hoofdpijn, angst, in de war zijn, pijn en geen gevoel in armen en benen of verlamde armen en benen. Als je lachgas met andere drugs of alcohol gebruikt, heb je kans op te weinig zuurstof in je lichaam. Dit is gevaarlijk.
Schizofrenie, soms ook wel 'psychosegevoeligheidssyndroom' genoemd, valt onder de psychotische stoornissen. Een psychose is een toestand waarbij iemand zijn grip op de realiteit kwijt is. Hij ziet of hoort soms dingen die er niet zijn (hallucinaties) en is overtuigd van bepaalde ideeën die niet kloppen (wanen).
Drugs werken dan als een trigger (opwekker). Ook kunnen drugs leiden tot een terugval in een psychose. Bij heftig gebruik kan iemand die niet gevoelig is, heel soms een tijdelijk psychotisch beeld vertonen. In een enkel geval ontwikkelt zich dan toch een chronische psychose.